Slovenija
5245 ogledov

Zaskrbljujoče ugotovitve Arsa, najbolj ogroženi so otroci

zemlja zemljina kup zemlje
Na več območjih so močno presežene vrednosti svinca, cinka in kadmija.

Agencija RS za okolje je prejela rezultate vzorcev odvzetega poplavnega mulja na Koroškem. Kot smo že pisali, je medtem občan sam naročil analizo tal, rezultati pa so bili zaskrbljujoči. Na območju ob Meži so bile močno presežene kritične vrednosti svinca in cinka, tudi kadmij je presegel opozorilno vrednost. 

Poplave so premaknile onesnažen material nižje

Strokovnjaki medtem pravijo, da je Mežiška dolina zaradi rudarstva in industrije že dolgo obremenjena s težkimi kovinami, zato so rezultati vzorcev po njihovem pričakovani. 

Janja Turšič z Agencije RS za okolje je povedala, da so bili tudi vzorci, ki so jih na tem območju odvzeli v preteklih letih, podobni. So pa poplave povzročile, da se je material začel premeščati proti dolvodnim legam, ki se prej niso spopadale s tovrstnimi težavami.  Vzorčili so tudi tla in mulj v bližini Kamniške Bistrice, Sore, Krke, Drave, Mure, Savinje in Save. "Vzorci so bili pobrani v prejšnjem tednu, rezultate pričakujemo v naslednjem tednu."

Rezultati merjenja svinca, cinka in kadmija v Mežiški dolini | Avtor: Arso Arso
Posebej so ogroženi otroci

Raziskave o vplivu degradiranega okolja na zdravje otrok so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opravili že pred dvajsetimi leti, je dodal strokovni direktor NIJZ Ivan Eržen.

Ta je še posebej znaten pri malih otrocih, ki so zelo občutljivi, saj gre za razvijajoči se organizem, ki nima možnosti, da bi večje vsebnosti svinca izločil iz telesa. Takrat so, je povedal Eržen, ugotovili, da so razmere res zaskrbljujoče. Pri večini otrok je bila v krvi ugotovljena previsoka koncentracija svinca. Zato so sprožili številne aktivnosti in zagnali program sanacije zgornje Mežiške doline, v petnajstih letih pa dosegli bistveno izboljšanje - kot je poudaril Eržen, se je vpliv na zdravje otrok zmanjšal. 

Svinec lahko povzroči resne okvare možganov in ledvic.

"Tak pristop je treba ubrati tudi v prihodnje," je poudaril. Žal pa je ob poplavah prišlo tudi do ponovne izpostavitve onesnažene zemljine, ki je bila prej prekrita bodisi s travinjem bodisi z asfaltom. 

Zavržite pridelke s poplavljenih območij

Prebivalce so na NIJZ opozorili, kako pomembno je, da si ob stiku z muljem temeljito zaščitijo roke in si jih takoj umijejo. Posebej problematično je tudi prašenje, ko ljudje vdihavajo te delce kovin. Zato so priporočali mokrenje površin in zapiranje oken.

V do zdaj onesnaženih občinah ukrepe že dobro poznajo, zdaj se jih bodo morali priučiti še v drugih občinah. Kot je povedal Eržen, do akutnih sprememb na zdravju ne prihaja, se pa začnejo te pojavljati pri dolgotrajnem izpostavljanju. 

Ukrepala bo tudi območja enota NIJZ v Ravnah na Koroškem. 

Eržen je svetoval, da se kmetijske pridelke s poplavljenih območij zavrže. Spomnil je, da čeprav so bile ob prejšnjih analizah v zemljini presežene vrednosti cinka in kadmija, tega v krvi otrok niso zaznali. 

Ukrepala bo tudi država

Tanja Bolte, generalna direktorica Direktorata za okolje na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, je povedala, da se država zavzema za sanacijo območij, a bo glede na analize zdaj treba vanjo vključiti tudi druge občine.

Na delu je tudi inšpektorat za okolje in energijo. Meža je namreč odnesla del priobrežnega nasipa in odkrila plast plastičnih ohišij akumulatorjev, zato so uvedli postopek v podjetju TAB. Predstavniki podjetja so pojasnili, da gre za akumulatorska ohišja iz leta 1980 - ker niso bila ustrezna, jih niso prodali kupcu in so jih shranili. Ugotovitveni postopek inšpekcije sicer še ni zaključen. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • miho 18:29 30.avgust 2023.

    A se ne da teh rudniških onesnaženj sanirati do te mere, da ne bodo več problem ob poplavah in drugih naravnih nesrečah?

  • Pierre 18:01 30.avgust 2023.

    A niso v Mežici delali svinčene akumulatorje??? Še pomnite tovariši???

  • kontrahan 16:27 30.avgust 2023.

    Ko je bilo pa isto poplavljeno pod Trojanami, imamo tam bivši rudnik antimona, pa ni bil nihče zaskrbljen kaj bomo jedli. Toliko o tem, da smo v Slo si vsi enaki. Ja pa jade.