Slovenija
21951 ogledov

Izračunali smo, koliko zasluži vaš župan

Denar, evri Profimedia
V občinski upravi je bilo septembra letos zaposlenih 5.855 ljudi. Normativi, koliko ljudi lahko zaposli občina, na zakonski ravni niso določeni, občina se lahko o tem odloči sama.

V zadnjem mandatu je funkcijo župana poklicno opravljalo 156 županov, nepoklicno pa 56. Za pravkar izvoljene župane podatkov še ni. A kakšne so razlike v plačnih razredih? In kolikšno plačilo prejmejo poklicni v primerjavi z nepoklicnimi župani za enake naloge?

Plača je odvisna od števila prebivalcev 

Najprej moramo pojasniti, da vsi občinski funkcionarji sicer svojo funkcijo opravljajo nepoklicno. Se pa lahko župan odloči, da bo funkcijo opravljal poklicno.

Za opravljanje občinskih funkcij imajo občinski funkcionarji pravico do plače, če funkcijo opravljajo poklicno, ali do plačila za opravljanje funkcije, če funkcijo opravljajo nepoklicno.

Plača za poklicne občinske funkcionarje pa je določena v skladu z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS).

Župani in podžupani so v določen plačni razred uvrščeni glede na število prebivalcev v lokalni skupnosti.

Župani so glede na ta kriterij uvrščeni v najmanj 46. in največ 59. plačni razred. Podžupani pa so uvrščeni v najmanj 32. in največ 51. plačni razred. Na ministrstvu za javno upravo (MJU) ob tem pojasnjujejo, da plačni razred podžupana znotraj posameznega razpona plačnih razredov, določenega na podlagi števila prebivalcev lokalne skupnosti, določi župan ob upoštevanju obsega podžupanovih pooblastil.

Nepoklicni župani prejemajo polovični znesek, a brez dodatka na delovno dobo

Kako je z nepoklicnimi župani? Na podlagi zakona o lokalni samoupravi županu, ki opravlja funkcijo nepoklicno, pripada plačilo v višini 50 odstotkov plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno.

Enako velja za podžupana, ki prejme polovico plačila, kot bi ga dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno.

Na MJU poudarjajo, da se v obeh primerih dodatek na delovno dobo ne upošteva.

Kakšno plačo prejemajo poklicni župani?

Glede na trenutno veljavno plačno lestvico (ki bo v veljavi ostala do konca marca 2023), smo izračunali, koliko prejmejo poklicni župani nekaterih občin.

Najvišje plačilo seveda prejmeta župana največjih dveh slovenskih občin – Mestne občine Ljubljana (MOL) in Mestne občine Maribor (MOM).

Zoran Janković, župan MOL, je uvrščen v 59. plačni razred, kar pomeni, da mesečno prejema 4475,88 evra bruto (brez dodatkov). Saša Arsenović (MOM) pa je uvrščen v 57. plačni razred in prejema 4138,22 evra bruto (brez dodatkov).

Glede na podatke Statističnega urada RS imajo več kot 30.000 prebivalcev občine Celje, Domžale, Koper, Kranj, Nova Gorica, Novo mesto in Velenje, kar pomeni, da so tamkajšnji župani upravičeni do plačila v 55. plačnem razredu - 3826,01 evra bruto na mesec.

Imamo pa po drugi strani v Sloveniji tudi sedem občin, kjer število prebivalcev ne dosega niti 1000. To so občine Hodoš, Osilnica, Solčava, Kobilje, Jezersko, Kostel in Dobje. Tam so župani upravičeni do mesečnega plačila v višini 2688,10 evra bruto na mesec (brez vštetih dodatkov).

Plače bodo kmalu še višje

Ob tem velja spomniti, da se bodo z aprilom 2023 v skladu z dogovorom vlade in sindikatov plačni razredi povišali za en plačni razred, kar bo veljalo tudi za župane in podžupane, ki bodo od takrat naprej plačani še bolje.

V Sloveniji imamo že tako 212 občin. Zgolj za plače županom glede na trenutno razporeditev pripada 671.294,14 € evra na mesec, če bi se funkcijo vsi odločili opravljati poklicno. To bi državno blagajno stalo dobrih osem milijonov evrov letno.

V račun bi morali seveda prišteti še vse dodatke (na delovno dobo, za prevoz, ipd.), kje so šele podžupani in vsi zaposleni v občinski upravi.

Teh je bilo sicer v septembru 2022 sicer na občinah 5.855 (podatki ISPAP). A tu kriterij za zaposlovanje ni število prebivalcev v občini. Zakaj? "Normativi na zakonski ravni o številu zaposlitev v občinskih upravah niso določeni. O številu zaposlenih v občinah oziroma občinskih upravah občine odločajo same s svojimi akti," pojasnjujejo na MJU.

V Velenju, Celju, Kopru ... lahko svetniki letno zaslužijo skoraj tri tisočake in pol

Člani občinskih svetov in člani svetov ožjih delov občine pa prejemajo še sejnine. Merila za izplačilo sejnin skladno z zakonom o lokalni samoupravi določi občinski svet.

Koliko prejmejo na leto? "Letni znesek sejnin, vključno s sejninami za seje delovnih teles občinskega sveta, ki se izplača posameznemu članu občinskega sveta, ne sme presegati 7,5 % plače župana, pri čemer se ne upošteva dodatek za delovno dobo," pojasnjujejo na MJU. To pomeni, da občinski svetniki v občini, ki se denimo uvršča v tretjo kategorijo, lahko letno prejmejo največ 3.443,409 evra, v najmanjših občinah, ki imajo lahko tudi manj kot 1000 prebivalcev, pa 2.689,29 evra na leto.

nina.sprohar@styria-media.si

Komentarjev 16
  • villa 16:19 24.december 2022.

    Rd2 - Odlicno napisano. Uvesti castno funkcijo za 1 mandat in nic vec. Sicer pa ze te brutto place jasno povedo, da se vsi ti zupani ne "grebejo" za te place, ampak vsi vemo, za kaj in kaj je pozadi.

  • rd2dmk2 09:14 24.december 2022.

    ja hecno je da imamo občino, in potem še upravne enote, na občini se gredo neko sprejemanje občinskih pravil urbanizma, eno osebno pa dobimo na upravni enoti. imamo župana in podžupana in imamo direktorja občinske uprave. in kaj potem delata ...prikaži veča župan in podžupan ? vlečeta plačo in sta ta glavan klovna. zraven moramo imet profesionalce po drugi strani pa neke voljene tipe, ki počasi prevzemajo občino kot svojo lastnino. župane ukint, dat čim častno funkcijo za en mandat in pika.

  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 08:40 24.december 2022.

    Kriminalce tipa Leljak financiramo iz proračuna, namesto da bi sam plačal družbi dolg. https://www.24ur.com/kdo-je-roman-leljak.html