Slovenija
2757 ogledov

Zato vam ura kaže narobe

ura budilka
Ure na elektronskih napravah, kot so pečice in budilke, zaostajajo. To je razlog.

Razlog za zaostajanje ur je v težavah, s katerimi se sooča elektroenergetski sistem celinske Evrope. Kriv je spor med Srbijo in Kosovim, pravijo v Evropskem združenju sistemskih operaterjev elektroenergetskega omrežja (ENTSO-E). 

Elektroenergetski sistem celinske Evrope je veliko sinhronizirano območje, ki se razteza od Španije do Turčije in od Poljske do Nizozemske. Obsega 25 držav, vključno s Slovenijo. Standardizirana frekvenca električnega omrežja v območju je 50 hercev, a se območje že od sredine januarja sooča s stalnimi odmiki od te frekvence. Povprečna frekvenca v evropskem sistemu od sredine januarja do danes je okoli 49,996 herca.

Za odstopanja je kriv primanjkljaj v proizvodnji električne energije; trenutno primanjkuje okoli 113 gigavatnih ur elektrike. V ENTSO-E so s prstom pokazali na Kosovo in Srbijo oz. "politična nesoglasja med srbskimi in kosovskimi oblastmi".

Zmanjšanje povprečne frekvence prizadene tiste električne ure, ki se ravnajo po frekvenci elektroenergetskega sistema. Te ure trenutno zaostajajo za šest minut.

Kaj takega se še ni zgodilo

Kot poudarjajo v združenju, tovrstnega primera v preteklosti še ni bilo, deviacije pa se morajo nemudoma končati. "Odgovoriti je treba na vprašanje, kdo bo kompenziral to izgubo," so zapisali.

ENTSO-E skupaj z nacionalnimi operaterji trenutno išče morebitne tehnične možnosti za rešitev nastale zagate. Hkrati pa v združenju pozivajo evropske in nacionalne politične voditelje, naj zagotovijo rešitev za politično stran problema.

Kot še dodajajo, je ure mogoče na pravilno vrednost nastaviti ročno, vendar jih bo v tem primeru potrebno ponovno resetirati, ko bo sistem okreval na normalno frekvenco. Če uporabniki ne storijo ničesar, se bodo ure "popravile" same, ko se bo stanje v sistemu normaliziralo.

Združenje ob tem navaja, da bodo odmike od normalnega stanja predvidoma popravili v tem tednu, nato pa bo potrebno nadoknaditi manjkajočo energijo. "Povratek sistema na normalno stanje bi lahko trajal nekaj tednov," so še dodali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • andreja96 20:58 07.marec 2018.

    Snežinko, članek bo kar točen. Ure so se res očitno zmešale v zadnjem mesecu. In tudi zaostanek 6 minut je pravilno napisem. Trenutno zaostajajo 6 minut za pravim časom. Ta razlika se je naredila v zadnjem mesecu. Jaz imam doma ...prikaži več tri ure, pri katerih sem prejšni teden opazila, da vse lažejo za 6 minut.

  • Snežinko 13:06 07.marec 2018.

    Prvo: odkar pomnim so elektronske ure malenkost zaostajale, če so bile vezane na omrežno frekvenco, to ni nič novega in čista laž je,da se to dogaja šele zadnje tedne/mesece. Drugo: "ure trenutno zaostajajo za 6 minut". 6 minut...??? na KAJ? ...prikaži več na dan? Na teden? na mesec? na leto? podatek "6 minut" ni nič, kot bi rekel, da si od Maribora oddaljen eno uro, pri tem pa zamolčal, s ČIM naj bi potoval, da bi prispel v eni uri (peš, avto, raketa...?)