Slovenija
11824 ogledov

Zavarovalnica Triglav viša premijo dopolnilnega zavarovanja

Slovenija 05.11.2013 logo, znak, simbolicna fotografija, zavarovalnica Triglav s Saša Despot/Žurnal24
S Triglava so danes poslali vest o povišanju premije dopolnilnega zavarovanja s 1. junijem. A vendar ...

"Zavarovalnica Triglav s 1. junijem določa mesečno premijo prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na 45,52 evra, ki je na podlagi izračunov strokovnih služb potrebna za zagotavljanje izpolnjevanja obveznosti zavarovalnice iz sklenjenih zavarovalnih pogodb," so navedli v sporočilu za javnost. A vendar ...

Zaradi uveljavitve Uredbe Vlade RS o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, s katero je določena najvišja dovoljena cena premije dopolnilnega zavarovanja v višini 35,67 evra, bo zavarovalnica v času in pod pogojem veljavnosti uredbe zavarovancem premijo zaračunala v znesku, kot ga določa uredba.

Visoka rast odhodkov

V zavarovalnici so ob tem izpostavili, da se nadaljuje trend rasti skupnih odhodkov za doplačila k zdravstvenim storitvam in zdravilom v obveznem zdravstvenem zavarovanju, ki se sofinancirajo iz prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

"Rast poganjata medicinska inflacija in povečan obseg večine zdravstvenih storitev, tudi kot posledica interventne zakonodaje za izvajanje in plačevanje dodatnih storitev za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema. Vse to pomembno vpliva tudi na povečanje obveznosti zavarovalnice Triglav iz naslova prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Zdravstvena zavarovalnica Triglav je v drugem polletju 2022 in prvem četrtletju 2023 zaznala nadaljevanje visoke rasti skupnih odhodkov v okviru zdravstvenega sistema. "Hkrati se stalno povečuje obseg odhodkov za doplačila k zdravilom in zdravstvenim storitvam, s katerimi zavarovanci preko prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja sofinancirajo razliko do celotne vrednosti zdravstvenih storitev javnega zdravstvenega sistema, ki ga obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije v celoti," so pojansili.

Ob tem so navedli podatke Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), po katerih so se izdatki za zdravstvene storitve v obdobju od leta 2019 do konca leta 2022 povečali za več kot 30 odstotkov, izdatki za zdravila pa za več kot 36 odstotkov. "Rast teh izdatkov se nadaljuje tudi v 2023, pri čemer na te odhodke zdravstvene zavarovalnice nimajo neposrednega vpliva, posledica povečane porabe pa je krepitev izdatkov za doplačila, ki jih za zavarovance financira prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje," so dodali.

Zdravstvena zavarovalnica Triglav že od avgusta lani mesečno več sredstev nameni za plačilo stroškov doplačil posamezniku, kot od tega posameznika prejme premije za zavarovanje.

Zato so se odločili premijo dopolnilnega zavarovanja podražiti za kar 28 odstotkov oziroma deset evrov. Kot že navedeno, Ker pa to ne bi bilo v skladu z vladno omejitvijo, bodo zavarovancem računali najvišjo možno premijo, to je 35,67 evra. Ta bo ostala, vse dokler bo uredba v veljavi. 

vzajemna Slovenija Nov predlog: Za dodatno zavarovanje med 15 in 200 evri Slovenija 05.11.2013 logo, znak, simbolicna fotografija, zavarovalnica Triglav s Slovenija Zavarovalnica Triglav: Čimprej ukinite dopolnilno zavarovanje

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Kmodri 15:45 12.maj 2023.

    Zavarovanje je obvezno za vse, tudi za zavarovalnice! Oh, wait zavarovalnice so nad zakonom!

  • Tomaz_321 14:53 12.maj 2023.

    BANDA KRAVATARSKAAAAA, DELATI SE JIM NE DAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!

  • Ender3 14:12 12.maj 2023.

    Odločevalno vejo oblasti očitno nihče več ne spoštuje. Vspostavlja se kaos in podaljšuje agonija in apatija državljanov in institucij..

Sorodne novice