Slovenija
1028 ogledov

ZD Ljubljana: Ne zamujamo in dosledno sledimo strategiji

cepljenje Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
Ljubljanski cepilni center po zagotovilih vodstva sledi nacionalni strategiji in pri cepljenju ne zaostaja.

Zdravstveni dom Ljubljana pri cepljenju proti covidu-19 sledi nacionalni strategiji cepljenja in pri cepljenju ne zaostaja. Cepili so 15 odstotkov prebivalcev, za cepljenje katerih je zadolžen ljubljanski cepilni center, med starejšimi od 80 let je precepljenost 60-odstotna, je danes pojasnila direktorica ZD Ljubljana Antonija Poplas Susič.

Ljubljanski cepilni center poleg prebivalcev ljubljanske mestne občine pokriva še sedem sosednjih občin, skupno skoraj 350.000 prebivalcev. Poleg tega so zadolženi še za cepljenje zaposlenih v nekaterih organizacijah, kot so ljubljanska univerza, šole, vrtci, zapor, zdravstveni delavci, je pojasnila direktorica.

V tem tednu bodo cepili starejše od 60 let

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so v ljubljanskem cepilnem centru cepili skoraj 60.000 oseb iz ljubljanske in 201 druge občine. Računajo, da bodo v tem tednu uspeli cepiti starejše od 60 let.

Leon Cizelj Prognoza Slovenija Leon Cizelj o tem, kaj nas čaka: Poleti še ne bo vsega konec!

Cepljenje je organizirano na Gospodarskem razstavišču, kjer vsak dan v dveh izmenah dela okoli 120 oseb. V vsaki od šestih cepilnih vrst, v katerih imajo organizirane po tri cepilne točke, lahko na uro cepijo 60 oseb.

Ob večjih dobavah cepiva lahko kapacitete še povečajo. "V mesecu in pol lahko precepimo 60 odstotkov prebivalcev ljubljanske občine in širše," je ocenila Poplas Susičeva.

Pri organizaciji cepljenja so se predvsem na začetku soočali z različnimi težavami, med drugim na nacionalni ravni ni bilo enotnega informacijskega sistema in imenskega seznama za naročanje. Prav tako informacijski sistem zdravnikov v zdravstvenem domu ni bil kompatibilen s sistemi, ki jih uporablja skoraj 60 ljubljanskih zdravnikov koncesionarjev.

Nujna vpeljava enotnega sistema

Zato je bila nujna vpeljava enotnega sistema, v začetku aprila so za prijavo na cepljenje začeli uporabljati spletno aplikacijo Gospodar zdravja.

Koronavirus covid-19 laboratorij Covid-19 Slovenija Če sodite v ti dve starostni skupini, ste tokrat bolj na udaru

Občane, ki se na cepljenje še niso prijavili, ob tem pozivajo, da to storijo. Za prijavo na Gospodarju zdravja ni nujno, da so občani opredeljeni pri zdravniku iz ZD Ljubljana. Tistim, ki so se do 9. aprila že prijavili pri osebnem zdravniku, pa se ni treba prijaviti še prek aplikacije, saj bodo seznami usklajeni po številkah zdravstvene kartice.

cepljenje | Avtor: Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani Saša Despot

Vodstvo zdravstvenega doma je še zagotovilo, da cepivo naročajo skladno z navodili NIJZ in da dosledno sledijo strategiji cepljenja, ki so jo v dobrih treh tednih spremenili trikrat. Kot je izpostavila Poplas Susičeva, to ni lahka naloga.

Visoka vročina pri otroku Ogromno okužb Zdravje NIJZ opozarja: Imamo novo epidemijo, podobni znaki, a ni covid!

Če naročeni ne pride, ga povabijo preko telefona

Če naročena oseba ne pride na cepljenje, jo poskušajo povabiti še prek telefona, nato pa na cepljenje tisti dan pokličejo naslednjega na čakalnem seznamu. Oseb, ki se cepljenja niso udeležile, ne izbrišejo s seznama, ampak se je bo ponovno povabilo.

Na vprašanje, ali so že cepili koga, ki tisti dan ni bil naročen ali naknadno povabljen, je Poplas Susičeva pojasnila, da so bile to osebe, ki so bile na rezervnem seznamu glede na cepilno strategijo.

Covdi-19 v Ljubljani Covid-19 Slovenija Novi podatki: Slabe novice kljub zaprtju države

Opozorili so še, da bodo občani obvestilo o terminu za drugi odmerek cepiva naknadno prejeli prek SMS sporočila in da tisti, ki so ga dobili ob cepljenju s prvim odmerkom, ne velja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 19:21 14.april 2021.

    Kako pa bi drugače kot po nekem načrtu oz strategiji izvajalo cepljenje? Nekomu gre nekaj v nos. Morda direktor ZD Ljubljana ni Janezov simpatizer.