Slovenija
10098 ogledov

To glede odpiranja šol pravijo na NIJZ

Vinko Logaj, Zavod za šolstvo STA/Nebojša Tejić
Učencem prve triade so z današnjim dnem v šole sledili še devetošolci in učenci s posebnimi potrebami. Kot je na današnji novinarski konferenci vlade pojasnil direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj, so se šole zelo uspešno pripravile na delo pod novimi pogoji, to v prvi triadi poteka praktično nemoteno.

"Večina šol se je dobro organizirala, se pa pojavljajo raznorazni problemi pri izvedbi dela v povezavi s priporočili NIJZ, težave so povezane s kadri in prehajanjem učencev med oddelki," je dejal.

Več kot polovica vrtčevskih otrok je doma

Napovedal je obširno analizo, s katero želijo raziskati mnenja in poglede učiteljev, učencev in ravnateljev na trenutno situacijo. Prve rezultate naj bi objavili konec junija, predstavljali pa naj bi izhodišče za delo v novem šolskem letu. 

Gregor Pečan Kdaj v šole? Slovenija "Kombiniran ali izmenski pouk ne pride v poštev"

Logaj je povedal tudi, da kar 56 odstotkov prijavljenih vrtčevskih otrok ostaja doma. "Kljub temu je zagotovljeno varno in spodbudno učno okolje za otroke, učence in dijake, pouk poteka skladno z načrtom in priporočili NIJZ," je dodal.

Po sedanjih pogojih so kapacitete dosežene

Podobno kot je že poudaril Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljev, je tudi Logaj dejal, da je trenutno število otrok, ki so se vrnili v šolske klopi, maksimalno, da se še omogoča normalno delo v skladu s priporočili NIJZ. Delo v manjših skupinah je nemogoče organizirati ob predpostavki, da bi obveljali vsi ukrepi. Je pa vrnitev v šole za otroke zelo pomembna, saj "le izobraževanje v šoli omogoča doseganje vseh ciljev, razvijanje pismenosti, različnih spretnosti, ustvarjalnosti, izražanje kritične misli, telesni, duševni in osebni razvoj". Poleg tega je vrnitev v šolo pomembna tudi zato, da dijaki in učenci dobijo možnost popravljanja in pridobivanja ocen za "bolj umirjen zaključek šolskega leta".

Simona Kustec Lipicer Koronavirus Slovenija Se bodo preostali učenci še letos vrnili v šole? To pravi ministrica!

Po Logajevih besedah bo treba kmalu ugotoviti tudi morebitne primanjkljaje v znanju, ki jih bodo učenci in dijaki morali nadoknaditi prihodnje šolsko leto. Jasno je tudi, da v letošnjem šolskem letu ne bodo mogli izvesti ekskurzij, tekmovanj in šole v naravi.

Učiteljica v razredu | Avtor: Profimedia Profimedia

Kaj glede vrnitve v šolo pravijo na NIJZ?

Obljubili pa so, da se bodo kmalu sestali s predstavniki ministrstva za izobraževanje in predstavnii NIJZ ter dokončno dorekli, če in kako bodo v šole poslali še ostale otroke, ki se trenutno še šolajo od doma.

Dijaki Slovenija Kacin namignil, da bi se lahko v šolske klopi kmalu vrnili vsi učenci

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel je glede odpiranja šol in morebitnega rahljanja ukrepov povedal, da lahko epidemiologi podajo samo strokovni vidik. "V našem ospredju je, da zaščitimo vse in omejimo tveganje," je dejal Fafangel. "Naša želja je, da je vzpostavljen sistem, ki lahko funkcionira - ki je življenjski. Če bi prišlo do primera covid-19 v šoli, bo potrebno identificirati stike, da bo šola lahko delala naprej. Če tega ne bo, potem bodo morali biti ukrepi širši."

Poudaril je, da je ob odločitvah potrebno upoštevati širši kontekst, ki upošteva duševno zdravje, potrebe otrok po socializaciji in pravico do šolanja. "Ključno je, da delamo postopno, da se lahko prilagajamo z novimi spoznanji," je dejal Fafangel. "Delamo na tem, da se bo lahko vzpostavil sistem, ki bo funkcioniral."

Zdravje Novo glede okužb s covidom-19 pri nas

Kontakte znotraj šole lahko identificirajo

Na vprašanje novinarja, ali bi v šole sam poslal učence, je Fafangel dejal: "Iz našega stališča je pomembno, da vzpostavimo takšne pogoje, ki bodo varni. To je stvar diskurza, kakšno je še sprejemljivo tveganje, na podlagi spoznanj o virusu, ki jih imamo do sedaj. Tudo stanje glede obolevanja otrok je ugodno. Ampak je treba upoštevati, da so bili ukrepi taki, ki so omejili možnosti, da bi otroci prišli v stik z virusom." 

Kot ugoden dejavnik za ponovno vzpostavitev šolanja za preostale otroke je izpostavil dejstvo, a imajo šole vzpostavljen sistem z ugotavljanjem prisotnosti in odsotnosti, na podlagi katerega se lahko v primeru pojavitve okužbe identificirajo vsis tiki. "To je znotraj šole ugodno, ker lahko kontakte konkretno in z gotovostjo identificiramo," je dejal Fafangel. "To je podatek, ki je pomemben."

Kacin: "Odločila se bo politika, ne stroka!"

Je pa uradni govorec vlade Jelko Kacin poudaril, da je za vračanje učencev v šole potreben političen kompromis. "Ne si misliti, da stroka odloča. Podobno je s svetovalno skupino. Priporočijo, svetujejo, odgovornost pa mora sprejeti nekdo drug," je dejal in dodal, da je že nekoč velikemu delu strokovnjakov rekel, da si želi, da bi "manj meditirali in več priporočevali in odločevali - potem bi bila lahko tudi politika bolj učinkovita".

Povedal je, da tudi odločitev, da se nosijo maske, ni bila strokovna, temveč politična. "Nekoč vam bom razkril, kdo se je odločil, da pri nas nosimo maske," je obljubil.

Cepivo proti novi gripi izdelujejo tri farmacevtska podjetja: Novartis, Sanofi-A Odlična novica Zdravje Odlična novica: Velik korak naprej proti cepivu

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.