Zdravje
1870 ogledov

Odlična novica: Velik korak naprej proti cepivu

Cepivo proti novi gripi izdelujejo tri farmacevtska podjetja: Novartis, Sanofi-A Žurnal24 main
Testi cepiva proti novemu koronavirusu, ki so ga razvili kitajski raziskovalci, kažejo, da se človeški imunski sistem odziva na cepljenje.

Cepivo je še v fazi testiranja, a Kitajci so doslej prvi, ki jim je uspel premik.

Japonec bi se moral za učinkovito zaščito cepiti dvakrat. (Foto: AP) Nova gripa Svet 2000 Francozev preizkuša cepivo

Cepivo Ad5-nCoV je glede na prve teste varno in ima le malo stranskih učinkov, so v petek v reviji The Lancet zapisali raziskovalci. Še bolj pomembno je, da se je pri testiranjih pokazalo, da imunski sistem človeka reagira v odnosu do virusa sars-cov 2. A potrebni bodo novi testi, kjer bo treba dokazati, da tega novega cepiva ni mogoče zboleti z novim koronavirusom.

Novo cepivo deluje na principu ustvarjanja antiteles, ki se vežejo na molekule n Konec kajenja Slovenija 27 milijonov evrov za cepivo

Cepivo proti novemu koronavirusu | Avtor: Profimedia Profimedia

"Dobljeni rezultati so pomemben mejnik," meni vodja projekta Wei Chen s pekinškega instituta za biotehnologijo. Ta zagotavlja, da že po enem odmerku cepiva prejemniki v 14 dneh razvijejo protitelesa novega koronavirusa in da se določene celice začnejo aktivno boriti proti virusu.

Ebola infografika razmere kritične Svet Američani cepivo uspešno preiskusili na opicah

A Chen opozarja, da je treba biti potrpežljiv, saj so tudi kitajski raziskovalci kljub pozitivnim testiranjem pri 108 prostovoljcih v Wuhanu še vedno daleč od končnega cilja in da bo trajalo kar nekaj časa, preden bo novo cepivo res na voljo vsem Zemljanom.

Cepivo proti novemu koronavirusu Covid-19 Zdravje Cepivo proti koronavirusu: Prve novice o uspehu!

Lancet še poroča, da na razvoju cepiva proti novemu koronavirusu po svetu več kot 100 skupin znanstvenikov dela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.