Slovenija
6670 ogledov

Zdaj je znano: To bo nova ministrska ekipa pod taktirko Roberta Goloba

Novice: Ustanovna seja državni zbor, parlament - Robert Golob Anže Petkovšek Prva ustanovna seja Državnega zbora.
Končno so znana imena vseh kandidatov za nove ministre. Nekaj je novih obrazov, nekaj pa tudi že uveljavljenih politikov.

Nova ministrica za vzgojo in šolstvo bo Amalija Žakelj iz Gibanja Svoboda. Gre za strokovnjakinjo s področja, saj je doktorica znanosti in predavateljica na Univerzi na Primorskem. Leta 2018 je prejela tudi Priznanje za izjemne dosežke na področju raziskovanja vzgoje in izobraževanja. Že več kot 30 let se ukvarja s področjem didaktike matematike in z razvojem ter posodabljanjem kurikula.

Ministrstvo za javno upravo bo prevzela Sanja Ajanović Hovnik (na sliki desno), prav tako iz Gibanja Svoboda. Stališča stranke je že predstavljala na enem od predvolilnih soočenj na nacionalni televiziji. Ne gre za novinko v politiki, saj je bila med letoma 2008 in 2015 svetovalka v državnem zboru, sekretarka poslanske skupine Stranke Alenke Bratušek, v času vlade Alenke Bratušek je delala kot namestnica direktorja vladne službe za kohezijo.

Sanja Ajanović Hovnik | Avtor: gov.si gov.si

Tatjana Bobnar (Gibanje Svoboda), ki bo prevzela ministrstvo za notranje zadeve, je bila pred nastopom Janševe vlade generalna direktorica Policije. Gre za karierno policistko, ki pa jo je novi direktor Policije imenoval v vladno komisijo, ki naj bi se ukvarjala z migrantsko problematiko - tam so se pogosto znašli kadri, ki direktorju niso bili najbolj po godu.

Novo ustanovljeno ministrstvo za podnebje in energijo bo vodil Bojan Kumer (Gibanje Svoboda), ki ima izkušnje tako na področju energetike kot na področju politike. Delal je v Elektru Celje in GEN-I, v vladi Alenke Bratušek je bil državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, nato je vodil Elektro energijo, se v času Šarčeve vlade vrnil na infrastrukturno ministrstvo, po razpadu pa se je ustalil pri GEN-I.

Igor Papič | Avtor: Univerza v Ljubljani Univerza v Ljubljani
Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije bo vodil Igor Papič (Gibanje Svoboda) - na sliki levo, profesor na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, od 2017 do 2021 pa rektor Univerze v Ljubljani. Kot gostujoči profesor je poučeval tudi na univerzah v Kanadi, Veliki Britaniji in drugod.

Danijel Bešič Loredan (Gibanje Svoboda), ki bo prevzel eno najzahtevnejših ministrstev, in sicer za zdravje, je v javnosti poznan predvsem kot kritik razmer v zdravstvu. V Splošni bolnišnici Nova Gorica je bil predstojnik oddelka za ortopedijo, a je po tem, ko so mu grozili z odpovedjo zaradi izvajanja operacij kljub covidu-19, odpoved ponudil kar sam. 

Najbolj znani imeni v novi ekipi pa sta gotovo nekdanji premier Marjan Šarec, ki bo prevzel ministrstvo za obrambo, ter nekdanja premierka Alenka Bratušek, ki bo prevzela ministrstvo za infrastrukturo. Kljub temu, da jima v parlament ni uspelo priti, ju je Robert Golob očitno nagradil s kar zahtevnimi ministrstvi.

Minister za finance bo Klemen Boštjančič (Gibanje Svoboda), ki je kariero zgradil v gospodarstvu, javnosti pa je najbolj poznan kot krizni menedžer - med drugim zloglasnega Vegrada in Adrie Airways. Boštjančič je sicer lastnik in direktor družbe Brio svetovalni center in predsednik upravnega odbora družbe Sava.

V ekipi bosta tudi dva nekdanja župana. Uroš Brežan (Gibanje Svoboda) je župan Tolmina, pred tem pa je bil tudi državni svetnik. Zdaj bo postal minister za varstvo narave in prostor. Matej Arčon (Gibanje Svoboda), nekdanji župan Mestne občine Nova Gorica, pa bo postal minister brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Matej Arčon Gibanje Svoboda | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija
Emilija Stojmenova Duh, ki je nedavno iz stranke SD prestopila v Gibanje Svoboda, bo prevzela ministrstvo za digitalno preobrazbo. Po doktoratu se je zaposlila na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, kjer je trenutno izredna profesorica, vodi pa tudi digitalno inovacijsko stičišče 4PDIH. Je članica strokovnega sveta Zavoda za zaposlovanje Republike Slovenije in članica odbora mednarodne organizacije Forum Synergies.

Irena Šinko (Gibanje Svoboda) bo nova ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Trenutno je višja svetovalka na oddelku za okolje in prostor na Upravni enoti Murska Sobota. Pred tem je bila med letoma 2010 in 2018 direktorica Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS. 

Predsednica stranke SD Tanja Fajon bo prevzela ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Kot nekdanja novinarka Radiotelevizije Slovenija je bila nekaj let tudi dopisnica iz Bruslja, trenutno pa opravlja že svoj tretji mandat na mestu evropske poslanke.

Njena strankarska kolegica Dominika Švarc Pipan, pravnica in politologinja, bo prevzela ministrstvo za pravosodje. Iz kvote SD pa prihajata tudi Matjaž Han, sicer podjetnik, ki je maturiral na srednji trgovsko-komercialni šoli v Celju - prevzel bo ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport -, ter Aleksander Jevšek, ki bo minister za kohezijo in regionalni razvoj. Gre za nekdanjega direktorja kriminalistične policije, danes pa je Jevšek župan Murske Sobote.

Dominika Švarc Pipan | Avtor:
Levica bo dobila tri resorje. Luka Mesec, koordinator stranke, bo postal minister za solidarno prihodnost.

Novi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo Simon Maljevac, generalni sekretar stranke Levica in aktivist. Dolga leta je deloval v nevladnem sektorju, v katerem se je, kot je zapisal ob kandidaturi za poslanca, boril za pravice manjšin. Leta 2006 se je kot prvi zaposlil pri Legebitri in to društvo vodil skoraj do konca leta 2017.

Ministrica za kulturo pa bo postala Asta Vrečko, ki je leta 2014 doktorirala na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Tam je zaposlena kot docentka in znanstvena sodelavka, je pa tudi mestna svetnica v Ljubljani.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • bljitva 20:25 17.maj 2022.

    zvodniki in kurbe, to je vse...

  • Avatar Antikrist1
    Antikrist1 19:52 17.maj 2022.

    Naj čimprej začnejo in naj si dajo duška z Janševimi fašisti. Tanja Bobnar naj takoj pripravi nalog za aretacijo kemičnega Aleša!