Slovenija
370 ogledov

Zdravniška zbornica nad ministrstvo: "To je preuranjeno!"

Splošna bolnišnica Celje Gregor Katič
Nadzor, ki ga je začelo ministrstvo, sploh še ni stekel, ministrstvo pa že napoveduje ovadbo zoper vodstvo celjske bolnišnice, pravijo v Zdravniški zbornici Slovenije.

Zdravniška zbornica Slovenije se je odzvala na javno objavo ministrstva za zdravje, da je zopet vodstvo celjske bolnišnice podalo ovadbo zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti. Ministrstvo je po prejemu prvih izsledkov izrednega notranjega nadzora v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem Mostu namreč napovedalo ovadbo. 

V zdravniški zbornici pravijo, da podpirajo celovit strokovni in upravni nadzor v obliki sistemskega nadzora, ki ga je odredilo ministrstvo in v njem tudi sodelujejo. "Prav zato ocenjujemo javno objavo ministrstva, da je zoper vodstvo celjske bolnišnice podalo ovadbo zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti, za povsem preuranjeno, saj nadzor, ki ga je začelo ministrstvo in bo preveril sume nepravilnosti v zvezi z organizacijo ali strokovnostjo delovnega procesa, sploh še ni stekel," pojasnjujejo.

V takih primerih je predvideno, da pristojna komisija izvede vsa nadzorna dejanja in ustrezno analizo vseh okoliščin. Po opravljenih vseh postopkih pripravi zaključno poročilo in predlaga ukrepe, ki so glede izsledke nadzora primerni in potrebni. Med temi je tudi naznanitev suma storitve kaznivega dejanja. "V tem primeru takega poročila še ni, saj so v tem tednu tekli šele postopki imenovanja članov v komisijo," o postopku v konkretnem primeru pravijo v zdravniški zbornici. 

Pristop, kot ga je izbralo ministrstvo, po njihovem mnenju "uveljavlja in utrjuje kulturo obtoževanja ter iskanja krivcev, še preden so razjasnjene vse okoliščine. To ruši zaupanje na vseh ravneh in odvrača od prevzemanja vodstvenih funkcij v javnih zavodih, kar bo še dodatno pospešilo razkroj javnega zdravstvenega sistema. Prav tako to ne prispeva  k temu, da bi lahko tragičen primer najprej strokovno natančno analizirali in na podlagi ugotovitev vzpostavili sistemske izboljšave za povečanje varnosti pacientov".   

Opozorili so, da se je treba "tako iz pietete do svojcev kot zaradi ohranitve kredibilnosti odločevalcev na ministrstvu vzdržati delnih komentarjev do razjasnitve vseh okoliščin. O ukrepih naj se odloča le na podlagi neizpodbitno ugotovljenih dejstev, saj v nasprotnem ministrstvo pod vprašaj postavlja tudi utemeljenost z zakonom predpisanega instituta nadzorov".

dan mrtvih Fiasko SB Celje Slovenija Minister potrdil pokop napačne osebe. "Naš oče si tega ni zaslužil"

Spomnimo, prejšnji teden je v Splošni bolnišnici Celje prišlo do zamenjave pacientov. Bolnika, ki so ju v celjsko bolnišnico pripeljali iz doma za ostarele, so ob sprejemu napačno vpisali in triažirali. Eden od pacientov je umrl in bil pokopan, še preden je bilo ugotovljeno, da je prišlo do primera zamenjave identitete.

Vodstvo bolnišnice je podalo odstopno izjavo, njihov odstop je zahteval tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, a svet bolnišnice odstopa direktorja in strokovnega direktorja ni izglasoval. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 2
  • Avatar NX11
    NX11 15:18 23.september 2022.

    Levaki edinim, ki jih je premalo v JS napovedujejo vojno. Na tak način ne bodo skrajšali čakalnih vrst. Sodnice, ki jih je 3x preveč in imajo nenormalne zaostanke pa pustijo pri miru v zameno, da one njih ne preganjajo, po ...prikaži več nedolžnem pa zapirajo njihove nasprotnike.

Sorodne novice