Slovenija
1001 ogledov

Zelenih le še osem držav, vse sosede so rdeče

meja Italija Slovenija Nova Gorica Gorica ERVIN ČURLIČ / regijski štab CZ za severno Primorsko
Na rdečem seznamu so po novem vse slovenske sosede v celoti.

"Vlada natančno spremlja razmere povsod po Evropi in svetu in sorazmerno ukrepa," je na današnji tiskovni konferenci poudaril uradni vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.  

COVID-19 V SLO Zdravje Poklukar: "Pri nas še ne bomo dobro spali" Učenec Covid-19 Slovenija Kaj bo s šolanjem prihodnji teden? To je povedal Kacin!

Čez vikend je v veljavo stopil Odlok o spremembah odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih, na zunanji meji ter kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. "Odlok na seznam rdečih držav uvršča vse naše sosede, zdaj je rdeča tudi Avstrijska Koroška, ki prej ni bila, in obe hrvaški obmejni obalni županiji, primorsko-goranska županija in Istra," je poudaril Kacin.

Sedem zelenih

Med zelenimi državami ni nobene evro države, na njej ostaja le osem držav iz preostalih kontinentov - Avstralija, Japonska, Južna Koreja, Nova Zelandija, Ruadna v Afriki, Singapur, Tajska in Urugvaj v Latinski Ameriki. 

Jelko Kacin, govorec vlade za covid-19 Covid-19 Slovenija Podatki so spodbudni, a Kacin opozarja na to hudo skrb Covid-19, družina Slovenija Ta graf bi lahko bil razlog za optimizem

Osebe, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v državi na zelenem seznamu in prihajajo iz teh držav, lahko v Slovenijo vstopijo brez omejitev in karantene, medtem ko morajo osebe, ki vstopajo v RS in imajo prebivališče v državi na rdečem seznamu ali prihajajo iz te države zaradi morebitne okužbe za deset dni v karanteno. 

Koronavirus v ZDA Koronavirus Slovenija Novi podatki o okužbah pri nas

Namesto karantene negativni test

Oseba v karanteno ne bo napotena, če ob prehodu meje predloži negativni izvid testa na prisotnost sars-cov-2, ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali pri organizaciji ali posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala za ustrezna in verodostojna ter sta navedena na seznamu na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

17 izjem

Določenih pa je tudi 17 izjem, ko oseba ne bo napotena v karanteno in tudi ne potrebuje negativnega testa.

Zaprta meja znak Covid-19 Slovenija Pozor: rdeča večina regij ob meji s Slovenijo

Če država ni niti na seznamu epidemiološko varnih (zeleni seznam) niti na seznamu držav s slabimi epidemiološkimi razmerami (rdeči seznam), se šteje, da je na oranžnem seznamu držav s poslabšanimi epidemiološkimi razmerami. Oseba, ki prihaja iz države, ki je uvrščena na oranžni seznam, lahko vstopi brez omejitev in brez karantene.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.