Slovenija
12221 ogledov

Presenečeni boste: Tudi to počnejo v slovenskem zaporu

ženski zapor
1/17
Anže Petkovšek Zavod za prestajanje kazni zapora, Ig pri Ljubljan.
Obiskali smo edini ženski zapor v Sloveniji in se spoznali z verjetno najbolj stigmatiziranim delom ženske populacije v Sloveniji.

Na dokaj turoben dopoldan smo se pripeljali na vrh griča Pungart nad Igom v okolici Ljubljane. Tam nas je pričakal na videz povsem navaden grad, ki se mu na pročelju sicer vidi, da ga že načenja zob časa in bi bil potreben prenove. To pa ni čudno, saj gre za objekt še iz konca 15. stoletja. Svoj čas ga je v rokah imela plemiška rodbina Auersperg, v njem je kasneje začel delovati tudi zasebni oratorij. Prav tako je bil tarča kmečkih uporov in turških vpadov, med drugo svetovno vojno pa je predstavljal zatočišče italijanskim karabinjerjem. Grad ima tudi danes posebno funkcijo. Edini v Sloveniji služi kot kraj za prestajanje zaporne kazni polnoletnim obsojenkam z območja vseh sodnih okrožij v Republiki Sloveniji.

ženski zapor | Avtor: Anže Petkovšek Zavod za prestajanje kazni zapora, Ig pri Ljubljani. Anže Petkovšek

V njem je trenutno nastanjenih 53 obsojenk, še 16 jih je v priporu. Povprečna starost zaprtih žensk je 40-45 let, najstarejša jih trenutno šteje čez 60, a ne velja za "rekorderko". Lani so na prostost pogojno odpustili 82-letnico. Razlogov, zakaj so tu pristale, je veliko. Različne pa so tudi njihove osebnosti in življenjske okoliščine, ki so jih do tja pripeljale. Na vrhu seznama razlogov so kazniva dejanja zoper premoženje (65 %), sledijo kazniva dejanja zoper javni red in mir (14 %), na tretjem mestu pa so kazniva dejanja zoper življenje in telo (7 %).

ženski zapor | Avtor: Anže Petkovšek Zavod za prestajanje kazni zapora, Ig pri Ljubljani. Anže Petkovšek
Medtem ko se s prostorsko stisko ta čas ne soočajo, saj je v zavodu prostora za 99 posameznic, so bolj vprašljivi njegovi prostorski pogoji. Iz tega razloga so začeli s postopki za prenovo in razširitev zavoda, ki pa so bili na račun areholoških najdb v okolici za nedoločen čas zaustavljeni. Znaki o tem nas pričakajo v parku nasproti zavoda, kjer lahko obsojenke hodijo na sprehode.

Če človeka ob vstopu v notranjost zapora sprva spreleti nenavaden občutek, ta hitro mine. S prizori iz filmov, ko se obsojenci in obsojenke v oranžnih uniformah le stežka premikajo pod budnim nadzorom pravosodnih policistov, ne moremo potegniti vzporednic. Vrata večine prostorov so odklenjena, le ob vhodu nas pričaka pravosodni policist. Njegove kolege in kolegice lahko prav tako srečamo po različnih delih zapora.

Za varnost v zaporu trenutno skrbi približno 35 pravosodnih policistov in drugih zaposlenih. Na spregled ni nobene žičnate ograje, zato sploh nimamo občutka, da smo v enem bolje varovanih območij v Sloveniji, ki je, mimogrede, tudi območje medveda. Vsaj tako pravi napis na vhodnih vratih, ki se odpirajo avtomatsko.

ženski zapor | Avtor: Anže Petkovšek Zavod za prestajanje kazni zapora, Ig pri Ljubljani. Anže Petkovšek

Ob vstopu v zavod smo bili deležni postopka, ki velja za obiskovalce; morali smo se identificirati z osebnim dokumentom, iti čez rentgen, in v bližnjo omarico pospraviti nepotrebne reči (nevarne smo seveda pustili doma).

ženski zapor | Avtor: Anže Petkovšek Zavod za prestajanje kazni zapora, Ig pri Ljubljan. Anže Petkovšek
Če smo sprva mislili, da se ob levem robu pritličja nahaja naprava za preverjanje prstnega odtisa in šarenice, nam pravosodni policist hitro pove, da je to ostalo še iz časa epidemije covid-19, ko so morali ob vstopu v zavod meriti telesno temperaturo.

Za velikimi strogo varovanimi vrati nas je pričakala direktorica zavoda Tadeja Glavica, ki to delo opravlja od leta 2016, v zaporski sistem pa je vpeta vse od začetka svoje poklicne poti.

Sogovornica nam je temeljito predstavila delovanje zavoda in nas popeljala čez večino prostorov. Tovrstno delo doživlja kot poslanstvo in si prizadeva, da je zapor varen tako za družbo kot zaposlene, pa tudi za obsojenke in pripornice, za katere si želi zagotoviti čim boljše reintegracije v družbo.

ženski zapor | Avtor: Anže Petkovšek Zavod za prestajanje kazni zapora, Ig pri Ljubljani. Anže Petkovšek

Čeprav je pri njenem delu avtoriteta ključna, obenem prisega na oseben stik. Meni, da se pojma ne izključujeta. Ko ji čas dopušča, se večkrat sprehodi skozi prostore in naveže stik z obsojenkami.

Ker so se te tudi v času našega obiska prosto sprehajale, smo videli, da to ni težko, kot smo morda zmotno mislili na začetku. Njihove ugodnosti so seveda omejene glede na režime prestajanja zaporne kazni; saj lahko bivajo na zaprtem, polodprtem, ali pa odprtem oddelku. Od tega je odvisno, do kod seže njihova svoboda oziroma kakšne so ugodnosti, ki so si jih pridobile. Obsojenke, ki bivajo na zaprtem oddelku, se lahko na primer gibajo zgolj na notranjem dvorišču in v skupnih prostorih. Nastanjene pa so v najvišjem nadstropju. Pri pridobivanju ugodnosti ključno vlogo igra njihovo vedenje. Na vprašanje, če morajo zapornice zaradi ogrožujočega vedenja do drugih oziroma do sebe pogosto v sobo za izločitev (samico), direktorica pojasni, da to pri njih ni pogosta praksa.

ženski zapor | Avtor: Anže Petkovšek Zavod za prestajanje kazni zapora, Ig pri Ljubljan. Anže Petkovšek
Na hodnikih in v skupnih prostorih je moč opaziti številne rastline in izdelke, ki jih varovanke izdelajo v sklopu ustvarjalnih in izobraževalnih uric. "Veliko obiskovalcev izjavi, da se v prostorih čuti ženska roka," nam med razkazovanjem prostorov zaupa direktorica. Res je opaziti, da je vse na svojem mestu, kar je verjetno posledica tega, da je skrb za sobe tudi eno izmed hišnih pravil, ki se ga morajo zaprte osebe držati.

Notranjost gradu je skromna, kljub temu imajo zapornice tu vse, kar potrebujejo; knjižnico, fitnes, sobo za druženje, ustvarjanje, televizijo, celo kadilsko sobo v enem izmed prostorov, kar je zaradi vseh omejitev v Sloveniji že pravcata redkost, a zapori na tem področju veljajo za izjemo.

ženski zapor | Avtor: Anže Petkovšek Zavod za prestajanje kazni zapora, Ig pri Ljubljan. Anže Petkovšek
Navzven imajo vse, v resnici pa jim manjkata dve izmed najpomembnejših stvari v življenju; svoboda in zasebnost. Sobe si delijo s po desetimi sostanovalkami, kar mnogim predstavlja velik izziv. Prav tako jim je nekdo stalno za petami in jih nadzoruje, pa čeprav imajo z njim lahko povsem kolegialen odnos. Profesionalen, a hkrati oseben odnos, želijo zaposleni utrditi z vsakoletnim turnirjem v odbojki, ki zapornicam po besedah direktorice veliko pomeni. Vsaj enkrat letno imajo priložnost, da so v enakovrednem položaju.

ženski zapor | Avtor: Anže Petkovšek Zavod za prestajanje kazni zapora, Ig pri Ljubljan. Anže Petkovšek

Tudi sicer jim želijo bivanje v zaporu z marsikatero malenkostjo olajšati oziroma popestriti. Taka je soba za nočitev, kjer lahko obsojenka skupaj s partnerjem oziroma s svojo družino preživi noč. Na prvi pogled manjša, skorajda hotelska soba z lastno kopalnico in televizijo, ima za obsojenke velik pomen, saj na ta način lažje ohranjajo stike z najbližjimi.

ženski zapor | Avtor: Anže Petkovšek Zavod za prestajanje kazni zapora, Ig pri Ljubljan. Anže Petkovšek
Izgubljen čas z družino obsojenke najtežje sprejmejo. Marsikatera ima zunaj otroke, ki se jim življenje kljub njihovi odsotnosti bliskovito odvija. Poseben primer je manj kot leto dni stara deklica, ki tu biva s svojo materjo. Direktorica pove, da si vse prizadevajo ohraniti vlogo matere in, čeprav na daljavo, poskrbeti za svoje otroke. To jim olajša tudi tehnologija; saj so še iz časa epidemije covida-19 ohranili prakso videoklica preko Skypa.

Ena izmed številnih mater, ki ta čas bivajo Na Gradu 25, je naša sogovornica, ki prav zaradi otrok želi ostati neimenovana. Od leta 2018 je njena realnost omejena na zaprti oddelek iškega zapora. Do objema otrok in svobode jo čaka še kar nekaj prehojenih korakov. Slednjo bo od zdaj naprej dojemala drugače, pravi.  

"Šele, ko ti je svoboda odvzeta, začneš dojemati, koliko ti pomeni. Za veliko stvari si prikrajšan, najbolj pa pogrešam svojo družino. Vsi trpimo. Notri spoznaš, da si lahko zadovoljen z najmanjšo stvarjo. Začenjaš se zavedati, kaj si počel narobe, in se zavežeš, da napak na prostosti ne boš ponavljal. To je bila zame velika preizkušnja, ki me je naučila, da moram znati reči ne in sebe postaviti na prvo mesto," odločno pripoveduje. 

ženski zapor | Avtor: Anže Petkovšek Zavod za prestajanje kazni zapora, Ig pri Ljubljani. Anže Petkovšek
Partnerju je hvaležna, da je prevzel varstvo in skrb za njuna mladoletna otroka. Prav tako je hvaležna za trud celotne družine, s katero je redno v stiku. Zaveda se, da ji zamujenega časa ne bo mogel nihče vrniti, zato bo prostost najprej izkoristila za druženje z njimi. A tudi to dojema kot del svoje kazni.

Krivda je ogromna, proces posameznika, ki pride v zapor, pa se začne prav s priznanjem in z odpuščanjem samemu sebi. Da ji čas mine hitreje, si sogovornica sleherni dan zapolni do potankosti; čez dan pomaga v kuhinji, popoldan bere in se druži z ostalimi obsojenkami, hodi na sprehode in je v navezi z družino. Prav tako je ta čas izkoristila za izobraževanja, ki jih organizirajo v zavodu. Opravila je poklicno kvalifikacijo za kuharsko pomočnico, opraviti mora še zaključni izpit za šiviljo, njena velika želja pa je tudi izobraževanje za kozmetičarko. Vsi ti programi potekajo v sklopu projekta Razvoj delovnih kompetenc zaprtih oseb, ki se financira iz Evropskega socialnega sklada. Prepričana je, da z iskanjem dela zunaj ne bo imela težav, saj je mnenja, da se z voljo delo vedno najde. 

ženski zapor | Avtor: Anže Petkovšek Zavod za prestajanje kazni zapora, Ig pri Ljubljan. Anže Petkovšek
Zaveda se, da vse ne delijo takšnega mnenja. Ker je populacija raznolika, je obravnava individualna in prilagojena vsaki obsojenki posebej. "Že v sprejemnem obdobju je na podlagi ocene tveganj in potreb za vsako žensko izdelan individualen načrt socialnega vključevanja po odpustu. Zaposleni si pri svojem delu prizadevamo za pošteno in enakopravno ravnanje, varno in spodbudno okolje, sodelovanje ter usmerjanje zaprtih žensk v prihodnost. Aktivno sodelujemo tudi z organizacijami in društvi, kjer se zaprte osebe ozavešča na različnih področjih, na primer o odgovornem starševstvu, soočanju z nasiljem, skrbi za duševno zdravje in odvisnosti. Vse to omogoča opolnomočenje žensk, prepoznavanje virov moči ter urjenje veščin, ki jim pomagajo pri ponovnem vključevanju v domače in širše okolje," nam v pogovoru v njeni pisarni pove direktorica.

ženski zapor | Avtor: Anže Petkovšek Zavod za prestajanje kazni zapora, Ig pri Ljubljan. Anže Petkovšek
V zavodu za prestajanje kazni zapora si tako vselej prizadevajo, da se posameznice v sobah zadržujejo malo časa in tega raje izkoristijo za delo oziroma vključevanje v delovno terapijo, izobraževanje oziroma da na sploh čim bolj aktivno preživljajo prosti čas.

Presenetil nas je podatek, da številne tako še vedno hodijo v službo zunaj zavoda, če so za to izpolnjeni vsi zakonski pogoji, še več jih delo opravlja znotraj zavoda, bodisi v kuhinji bodisi v pralnici. Nekatere so v procesu izobraževanja, tiste, ki bivajo na odprtem oddelku, pa gredo lahko v okviru ugodnosti prostih izhodov vsak vikend domov. Veliko je odvisno od zaupanja, po besedah direktorice je do sedaj ta princip zelo uspešno deloval, zato nameravajo z njim nadaljevati.

ženski zapor | Avtor: Anže Petkovšek Zavod za prestajanje kazni zapora, Ig pri Ljubljan. Anže Petkovšek

Zanje so prav tako organizirane številne delavnice, obiskujejo jih zunanja društva in organizacije. Dejstvo, da se je tok življenja zanje ustavil, vsem njihovim znancem pa še naprej teče, jim je najtežje sprejeti. Zagotovo največja stiska nastane na račun ločitve od družine. Obiski v zaporu so dovoljeni dvakrat tedensko do tri ure, odvisno sicer v kakšni obliki, kar je pogojeno z režimom kazni, v katerem se nahajajo. Določenim posameznicam pa se je v zaporu začelo novo poglavje v življenju. Direktorica omeni, da so nedavno dve posameznici na matični urad peljali sklenit istospolno zakonsko zvezo, še eno pa so pred leti peljali, da je zakonsko zvezo sklenila v moškem zaporu na Dobu. 

ženski zapor | Avtor: Anže Petkovšek Zavod za prestajanje kazni zapora, Ig pri Ljubljan. Anže Petkovšek

Kljub vsem trudu obsojenk in tamkajšnjih zaposlenih ter ostalih strokovnih sodelavcev se pogosto zgodi, da posameznice po izpustu iz zavoda v njem ponovno pristanejo. Teh je približno tretjina. Eden izmed razlogov je zagotovo odvisnost, ki je velika težava tudi znotraj zapora. Po podatkih Glavice so trenutno pri 20 % zaprtih žensk zaznali težave z odvisnostjo, bodisi od alkohola bodisi od prepovedanih substanc.

Ključno je socialno okolje, v katerega se po odpustitvi vrnejo, pove direktorica. Nekatere imajo na žalost priložnosti za nov začetek malo in so pri njih določeni ponavljajoči vzorci skorajda neizogibni. "Teh zgodb ne dojemamo kot poraza. Stremimo k temu, da nikoli ne smemo obupati. Vedno je treba dati novo priložnost, a včasih se enostavno ne izide," razlaga direktorica. Na tovrstne zgodbe ni imuna in se jo marsikdaj dotaknejo.

zapor intervju Slovenija Bivša zapornica odkrito o tem, kakšno je stanje v slovenskih zaporih


ženski zapor | Avtor: Anže Petkovšek Zavod za prestajanje kazni zapora, Ig pri Ljubljan. Anže Petkovšek
Sogovornici opažata, da se stigma večine ljudi, ki so ali so bili v zaporu, drži še dolgo časa. "Družba zna biti do nas zelo neusmiljena. Vsi nas obsojajo, vendar nikoli ne veš, če se bo tebi kdaj zgodilo kaj podobnega," nam je zaupala zapornica, s katero smo se srečali v lepo urejeni knjižnici, kjer sta prav tako zaposleni dve obsojenki. Tam bodo 8. marca zapornice v počastitev mednarodnega dneva žena organizirale prireditev in spomnile, da so tudi one del ženske populacije v Sloveniji.