Svet
3333 ogledov

Zaradi tega posnetka par obsojen na deset let zapora

spomenik Azadi Teheran Twitter Spomenik Azadi v Teheranu.
Do obsodbe plesnega para prihaja v času, ko državo pretresajo množični protivladni protesti.

Mlad par je bil v Iranu obsojen na deset let zapora, potem ko je po spletu zaokrožil videoposnetek njunega plesa pred stolpom Azadi, eno glavnih znamenitosti v Teheranu, je danes sporočila agencija za človekove pravice Hrana s sedežem v ZDA. Plesni par naj bi bil obsojen spodbujanja korupcije, prostitucije in oviranja nacionalne varnosti.

21-letno Astiazh Haqiqi in njenega 22-letnega zaročenca Amirja Mohamada Ahmadija so aretirali v začetku novembra, kmalu po tistem, ko sta objavila videoposnetek svojega plesa pred stolpom Azadi. Haqiqi med plesom ni nosila naglavne rute hidžab. Ženskam v Iranu pa prav tako ni dovoljeno plesati v javnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zakonca, ki sta sicer priljubljena blogerja na Instagramu, sta bila obsojena zaradi "spodbujanja korupcije in javne prostitucije ter zbiranja z namenom oviranja nacionalne varnosti", je sporočila agencija Hrana.

Sodišče je par obsodilo na deset let in šest mesecev zapora ter jima izreklo dvoletno prepoved uporabe interneta in zapustitve države. Haqiqi je po navedbah agencije za človekove pravice zdaj že v zloglasnem ženskem zaporu.

Do obsodbe plesnega para prihaja v času, ko Iran pretresajo množični protivladni protesti. Ti so izbruhnili, potem ko je septembra v policijskem pridržanju umrla Kurdinja Mahsa Amini. Agencija Hrana poroča, da je od začetka protestov umrlo najmanj 527 ljudi. Skupno naj bi bilo aretiranih skoraj 20.000 ljudi, več kot sto je bilo obsojenih na smrt, štiri osebe pa so oblasti že usmrtile.

Komentarjev 7
 • Delavec93 09:24 01.februar 2023.

  Iranci bi morali prepovedati "blogerje", pa bi se rešili veliko problemov. Iran ima svoja pravila in vsak, ki živi v Iranu jih mora spoštovati, pa čeprav se mi zgražamo, je to njihova država in nihče nima pravice, da jim govori ...prikaži več kakšna pravila morajo imeti. V ZDA so pred kratkim prepovedali splav, pa pred tem niso vprašali nikogar v EU, ali na Kitajskem, če to lahko storijo, KER JE TO NJIHOVA DRŽAVA in NJIHOVI ZAKONI.

 • Carbon 06:33 01.februar 2023.

  In potem tako ljudstvo hodi k nam v evropo.Seveda večinski del, zelo izobražen pod narekovaji😬

 • Avatar pantani
  pantani 06:25 01.februar 2023.

  Spet zahodna propaganda,pa kdo vam sploh še kaj verjame?!!!