Slovenija
13392 ogledov

Posledice ujme še odpravljajo ... V teh šolah v sredo ne bo pouka

Vremenska ujma na Notranjskem
1/6
Anže Petkovšek
Nočno neurje, ki se je ponekod nadaljevalo tudi podnevi, je najhuje prizadelo območje okoli Bohinja in Koroške. Tudi na Notranjskem ter okolici Ribnice in Kočevja vremenska ujma ni prizanašala. Zdaj grozijo še narasle vode ...

"Ugotavljam, da je praktično skoraj celo Slovenijo močno prizadelo neurje v različnih oblikah. Soočeni smo s hudimi poplavami in hudim vetrom, tudi orkanskim na določenih mestih. Marsikje je prišlo do izpada elektrike in zemeljskih plazov," je ob obisku Bohinja, ki ga je neurje močno prizadelo povedal predsednik vlade Miro Cerar in ob tem pohvalil vse, ki se trudijo, da bi pomagali ljudem.

Predsednik vlade, ki je bil sicer danes namenjen na podnebno konferenco v Pariz, je še zatrdil, da se bodo potrudili v najkrajšem času zagotoviti potrebno pomoč, ki jo prizadeta območja potrebujejo. Ključna je predvsem dobava električne energije, ki popoldan še vedno ni bila dostopna vsem.

Največ ljudi je brez elektrike ostalo na območju Elektra Ljubljana, kjer je bilo ob 14. uri brez elektrike še 10.935 gospodinjstev. Poleg ljubljanskih imajo največ dela zaposleni v elektrodistribucijskih podjetjih v Celju in Mariboru.

Zaradi vremenskega dogajanja je danes odpadel pouk po nekaterih šolah, drugod pa poteka v okrnjeni obliki.

V sredo (podatki ob 14.30 uri) po podatkih ministrstva za izobraževanje ne bo pouka na OŠ Stara Cerkev Kočevje in podružnica Željne - delavci bodo sodelovali pri sanaciji -, OŠ neznanih talcev Dravograd, podružnica Ojstrica,  OŠ Brezno Podvelka in najverjetneje tudi OŠ Sečovlje, kjer je pouk vprašljiv.

Ceste zaprte po vsej Sloveniji

Poleg poškodovanih stavb so nekatere ceste še vedno le deloma prevozne.

Po podatkih Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo je do poplavljanja vozišč, podrtja dreves ter zemeljskih plazov prihajalo po vsej državi, pri čemer je bilo največ poplavljenih vozišč v Vipavski dolini. Polomljena drevesa in plazovi so in deloma še vedno ovirajo promet na Notranjskem, Kočevskem, Gorenjskem, Severnoprimorskem, Koroškem, Savinjskem, Dolenjskem in Osrednji Sloveniji.

Ocena stroškov vzpostavitve prevoznosti in odprave posledic elementarja bo podana potem, ko bodo zaključene intervencije.

1/10
Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo

Na Notranjskem pogledujejo proti vodostajem

Vožnja mimo Rakeka je razriva, da praktično ni strehe, ki bi odnesla nepoškodovana. Polomljene tende, premaknjeni opečnati strešniki so spreljali podobe večine krajev na notranjskem in kočevskem območju.

Vremenska ujma na Notranjskem | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Cerkniščica v Dolenji vasi ob padavinah močno narašča in če se bo tako nadaljevalo v prihodnjih dneh, se zna zgoditi, da bo poplavila. Na ravninskih poljih in travnikih se deloma zadržuje voda.

V sosednji Igi vasi so gasilci, ki pravijo, da morajo biti pripravljeni tudi še na morebitne poplave v prihodnjih dneh, sicer imeli nekaj intervencij, a v večini si domačini pomagajo sami. Igor Palčič, poveljnik PGD Iga vas, je povedal, da je razkritih streh kar nekaj, a dokler so še močni sunki vetra, gasilcev na strehe ne pošilja: "Nobeno življenje gasilca ni vredno toliko kot nekaj mokrih bal sena."

Okoli Ribnice so imeli gasilci čez dan obilico dela z razkritih strehami. Domačin, ki so mu gasilci priskočili na pomoč pri prekrivanju odkrite strehe na gospodarskem poslopju in deloma tudi hiši, si je zaželel le, da bi preprečili nadaljno škodo. "Da le ne bi zdaj, ko je streha  odkrita, zapadel še sneg," je povedal Ribničan, ki ni želel biti imenovan. 

Več je tudi podrtih dreves, ki pa prometa ne ovirajo več. 

Kako močni sunki vetra so divjali ponoči, že na Kočevja kaže odkrita streha poslopja, v katerem je servis žag. Enako je tudi v središču, kjer so gasilci skušali preprečiti nadaljno škodo na več odkritih objektih.

1/14
Anže Petkovšek

Sunki vetra prenehali, zdaj se nadaljuje dež

Po podatkih agencije za okolje bo veter v prvem delu noči na sredo skoraj povsem ponehal. Ob tem pa na Upravi za zaščito in reševanje poudarjajo, da se bodo padavine nadaljevale in tudi reke bodo še naraščale. Poplavljajo Sava Bohinjska s pritoki, Sava v srednjem toku, Vipava in Soča, razlivajo se tudi druge reke. Vse, ki živijo ob rekah pozivajo, naj spremljajo situacijo in upoštevajo vse nadaljna navodila civilne zaščite.

 

Rdeči križ Slovenije je za pomoč posameznikom, ki si v ujmi utrpeli materialno škodo, ki je sami ne bodo zmogli razrešiti, odprl račun, kjer zbirajo prostovoljne finančne prispevke. 

Posamezni darovalci in pravne osebe lahko prostovoljne prispevke za akcijo "UJMA 2017", nakažejo na:

Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0310 0111 1122 296, sklic: 00 96875, BIC banke: SKBASI2X, Koda namena: CHAR.

Mobilni operaterji Telekom Slovenije, Izimobil, A1, Telemach in T2 bodo v prihodnjih dneh omogočili uporabnikom, da bodo lahko pomagali tudi z donacijo SMS na številko 1919. Pošljite ključno besedo UJMA za donacijo enega evra ali UJMA5 za donacijo petih evrov.

Komentarjev 5
  • matjaz39 16:53 12.december 2017.

    Harrison eni moramo vsak dan hodit na šiht, ne samo takrat ko je slabo vreme

  • Harrison 15:49 12.december 2017.

    Zdaj so spet gasilci dobri! Ko jih je treba plačat, so pa vredni en k....

  • Ejsi_Disi 13:42 12.december 2017.

    A so poškodovane strehe, a ne? Praktično jih ni.