Slovenija
2567 ogledov

Znano, kdo bo nadomestil Erjavca

Poslanci DeSUS Državni zbor/Sušnik Matija
Stranka DeSUS ima novo vodstvo. "Skušali se bomo izogibati nepotrebnim konfliktom," je napovedal novi predsednik.

Vodenje stranke začasno prevzema Anton Balažek. Kongres stranke bo izveden v enem letu, kdaj točno pa bo odvisno od analize, ki bo pokazala, kaj je za stranko smiselno in kaj ne. "Potrebujemo nekaj časa, da strnemo vrste, ohladimo glave in gremo naprej," je dejal. 

Še danes se bo novo vodstvo stranke pogovorilo s poslanci DeSUS. Kakšen položaj bo stranka zavzela v prihodnje, še ni jasno. Balažek je poudaril, da bodo skušali najti skupne točke, ki bodo stranko okrepile. "Skušali se bomo izogibati nepotrebnim konfliktom," je napovedal. 

Na vprašanje, ali lahko pričakujejo še kakšne odstope iz stranke, je dejal, da v vsaki stranki ljudje prihajajo in odhajajo. "Sam si želim, da bi jih več prišlo kot odšlo," je rekel. Ob tem pa je izpostavil, da so se problemi v stranki kopičili dlje časa in da bo nekaj časa trajalo, da bodo stvari znotraj stranke uredili. 

Dela svojih predhodnikov ni želel ocenjevati. "O predhodniki vse dobro, ne bi tega dela ocenjeval. Oziramo se naprej, skušali bomo najti svetle točke". Prav tako ni želel komentirati položaja kmetijskega ministra Jožeta Podgorška in pisma predsednika SMC Zdravka Počivalška, ki ga je ta poslal opozicijskim strankam in vsem ostalim sopotnikom. 

Erjavec po kratki vrnitvi zapustil DeSUS

Karl Erjavec je svetu stranke sporočil, da ne želi biti več predsednik stranke in ob tem tudi izstopil iz stranke. Odstopila je tudi podpredsednica stranke Irena Majcen.

Erjavec je oktobra napovedal kandidaturo za vnovičnega predsednika stranke DeSUS, po tem ko je v začetku leta predsedniško mesto moral prepustiti Aleksandri Pivec. Posledica njegove vrnitve na čelo stranke je bila odločitev za izstop iz koalicije.

Erjavec je imel ves čas težave znotraj stranke, saj je njegov prihod ni poenotil. Že ko je postalo jasno, da Erjavec skupaj s koalicijo KUL cilja na mandatarsko mesto, je poslanec Robert Polnar to označil za »norost« in izrekel podporo aktualni vladi. 

Ob zbiranju podpisov pod konstruktivno nezaupnico je Erjavec potreboval več ur, da je štiri poslance DeSUS prepričal, da so podpisali podpise pod predlog, ki so ga prvič vlagali decembra. Takrat se je zapletlo zaradi glasovanja poslancev, ki so bili v samoizolaciji in prvi poskus je klavrno propadel. To koalicije KUL ni odvrnilo od tega, da bi s konstruktivno nezaupnico poskusili še enkrat. Tudi v drugo se stvari za opozicijo niso izšle. 

Po neuspehu konstruktivne nezaupnice ni bilo povsem jasno, kakšna je vloga stranke, stopnjevalo se je nezadovoljstvo znotraj stranke. Kritična do Erjavca sta bila poslanca Branko Simonovič in Ivan Hršak. Hršak je dejal, da je bil izstop stranke iz koalicije in vstop v koalicijo KUL napaka. 

Erjavec, ki je še januarja poudarjal, da je njegov glavni cilj konsolidacija in poenotenje stranke, se je nedavno zaposlil v Iskratelu. Tam naj bi opravljal naloge pomočnika generalnega direktorja Željka Puljića, zadolžen pa bo za tuje trge.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • tomaz6 16:08 11.marec 2021.

    Prišel, naredil zgago in odjokal. Res pravi strokovnjak za vsa področja.

  • Avatar TaPrava
    TaPrava 18:10 10.marec 2021.

    Najslabša novica današnjega dneva je, da je ta izdajalec slovenstva v Lendavi in Prekmurju, kupljenec madžaronov in madžarizatorjev (organiziranih okoli madžarsko-narodnostno-manjšinskega korita političnih, gospodarskih, kulturnih, položajnih privilegijev), njihov podrepni koristoljubni pomagač, napredoval, četudi le na položaj začasnega predsednika. To je ...prikaži več še en velik pljunek na stranko, ki se je (vsaj nekoč) imela za narodno zavedno. Desus, posuj se s pepelom!

  • 28c092962c7315fd7c40310d73cc65287377e398 17:54 10.marec 2021.

    Erjavec je norček,naj spoka iz Iskratela.