Slovenija
4122 ogledov

Zorčič: Strmoglavljenje vlade le korak k predčasnim volitvam

Igor Zorčič Saša Despot
Predsednik DZ in podpredsednik SMC Igor Zorčič ocenjuje, da bi bil Erjavec kot mandatar ta hip tveganje za državo.

Predsednik DZ in podpredsednik SMC Igor Zorčič je za Siol dejal, da prvaka DeSUS Karla Erjavca ne podpirajo za mandatarja, ker je preveč neznank in bi bilo ta hip to zelo tvegano za državo. Kot je dejal, je o projektu morebitne nove koalicije še preveč odprtih vprašanj, za SMC pa bi bilo neodgovorno, da pripomore k še večji politični nestabilnosti. Na vprašanje, ali so bili v poslanski skupini pri tem enotni, je odgovoril, da je bilo nekaj pomislekov.

Opozoril je tudi, da niti znotraj DeSUS še vedno ni jasno, kdo od poslancev v resnici podpira Erjavca za mandatarja. Zanika sicer, da bi bila odločitev SMC odvisna zgolj od stališč v DeSUS, a dodaja, da je "neodločnost med poslanci DeSUS vsekakor slaba popotnica kandidaturi Erjavca".

Tajno glasovanje pa je po njegovi oceni za nekatere stranke "pravzaprav edini izhod, da varno izstopijo s tega vlaka koalicije KUL, na katerega same niti niso hotele, ker se jim mudi na predčasne volitve".

Vlada na Brdu pri Kranju Slovenija Ministrica ne ve, zakaj so sprejeli tak ukrep

"Koalicija samo, ko so prižgane kamere"

Povsem realen se mu zdi scenarij, o katerem je "mogoče slišati po parlamentarnih hodnikih," da z izvolitvijo Erjavca izglasujejo konstruktivno nezaupnico, pozneje pa ne potrdijo ekipe ministrov. Posledice strmoglavljenja vlade bi bile četrte zaporedne predčasne volitve.

Igor Zorčič | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Ko zadeve spremljaš od blizu, je jasno, da nesoglasja, ki so pokončala prejšnjo vlado, niso presežena. Vse je ostalo enako," je navedel in dodal, da je vse več indicev, "da gre za koalicijo, ki je skupaj samo takrat, ko so prižgane kamere na tiskovnih konferencah".

Sam osebno sicer v zvezi s sestavljanjem nove koalicije ne čuti nobenih posebnih pritiskov.

V SMC so pričakovali, da bodo z DeSUS začeli napovedano sodelovanje in zbliževanje strank. Zorčič idejo zagovarja zaradi razdrobljenosti političnega prostora. A so očitno v DeSUS prevladale druge prioritete in iz tega še nekaj časa ne bo nič, ocenjuje.

Zorčič ostaja optimističen

O delu DZ pravi, da DZ ni institucija, kjer poslanci stremijo k istemu cilju, kot v drugih institucijah, temveč ravno nasprotno. "Smo organ, ki je namenjen izmenjavi različnih mnenj in v katerem skozi konflikt na poslovniško urejen način pridemo do skupnih odločitev. Prav ta konflikt verjetno pri nekaterih povzroča slabo mnenje in se odraža v javnomnenjskih anketah," ki kažejo nizko podporo javnosti.

Nizko na lestvicah je tudi SMC, a Zorčič ostaja optimističen. Ugotavlja, da je podpora SMC padla ob aferi z nabavo zaščitne opreme, "kar so nekateri pripisovali stranki, ki ni nikakor povezana z afero". Sicer drži, da je bil predsednik stranke eden izmed odgovornih za nabavo opreme, "a težava je, da se razne afere, ki se pripisujejo posameznikom, poskušajo pripisati vsej stranki".

O preiskavah komisije za preprečevanje korupcije glede omenjenih nabav pa Zorčič pravi, da verjame v neodvisnost organov, da nima nobene podlage za trditev, da gre za organizirano zadevo, in tega ne jemlje kot pritisk na SMC.

Karel Erjavec Slovenija Erjavec redkobeseden, poslanci DeSUS molčijo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • corlaydrug 05:31 20.december 2020.

    www︎.︎tweom︆.︆com - oddličen projekt za odrrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks

  • anonime 15:42 19.december 2020.

    izjemno zanimivo: https://www.youtube.com/watch?v=B_tJbAhe2eQ

  • anonime 15:41 19.december 2020.

    show must go on! https://twitter.com/GrdiPujs/status/1339552494519808004