Šport
248 ogledov

Alaphilippu prvi gorski test, Roglič odličen

Alaphilippe
Francoz Julian Alaphilippe je junak prve gorske etape letošnjega Toura. S solo napadom je zaključil uspešen beg ter slavil svojo prvo zmago na največji kolesarski dirki na svetu. Odlično se je izkazal tudi Primož Roglič, ki je končal na 8. mestu.

Veliko akcije od samega začetka! Peterica kolesarjev se poda v takojšen napad, a je ujeta še pred prvim vzponom. Tu napade Peter Sagan, kateremu se v ospredju pridruži še 20 kolesarjev, med drugimi tudi Julien Alaphilippe, ki na vrhu pobere točko za hribolazce, Slovak pa na vmesnem sprintu pobere točke za zeleno majico. Pred Fernandom Gavirio ima tako že več kot 100 točk prednosti. Med ubežniki je tudi rumena majica, Greg van Avermaet.

Med vzponom na naslednji klanec (1. kategorije) napadeta Rein Taaramäe ter Rudy Molard. Slednji prvi prečka vzpon s 25 sekundami prednosti pred ostalimi ubežniki ter 4 minutami pred glavnino. Na spustu se jima v ospredju pridruži van Avermaet.

tour de france kolesarji Video Šport Neverjeten prizor na Dirki po Franciji

Sledi 6 km dolg vzpon posebne "hors" kategorije. Povprečni naklon znaša kar 11%. Med vzponom se trojici v ospredju pridružijo še Robert Gesink, Tony Gallopin, Ion Izagirre, Guillaume Martin, Arthur Vichot, Lilian Calmejane, Elie Gesbert, David Gaudu, Serge Pauwels, Amael Moinard ter Alaphilippe. Slednji ponovno pobere največ točk za hribolazce, sledita mu Gaudu in Molard.

Sledi predzadnji vzpon dneva. Ubežnikom se v ospredju pridružijo še Philippe Gilbert, Daryl Impey ter Thomas Degand. Glavnina zaostaja šest minut. Prvi napade Taaramäe, toda 1,8 km pred vrhom ga prehiti Alaphilippe. Edini, ki še nekako držijo priključek so Pauwels, van Avermaet, Gesink, Izagirre ter Calmejane, toda vsi že z več kot minutnim zaostankom.

Alaphilippe | Avtor: Profimedia Profimedia

Alaphilippe na spustu le še povečuje prednost ter se zadnjega vzpona loti z več kot pol minute prednosti pred Estoncem ter minuto in pol pred skupinico z rumeno majico. Francoz pa prednost še poveča, kljub temu da napade Izagirre, ki se prebije na drugo mesto. Alaphilippe prepričljivo prvi prečka vzpon ter si tako zagotovi pikčasto majico za najboljšega hribolazca.

V glavnini pa v težave zaideta Rigoberto Uran ter Bob Jungels, ki že ob vznožju poslednjega klanca ne moreta slediti tempu glavnine. Ko tik pred vrhom pospeši Dan Martin, popustijo tudi Bauke Mollema, Ilnur Zakarin ter Rafal Majka. Njegovemu tempu pa brez vidnejših težav sledi Primož Roglič, ki je bil do tega trenutka ves čas neopazno skrit v glavnini.

Alaphilippe si nato s še enim prepričljivim spustom zagotovi zmago, skupno vodstvo pa še poveča van Avermaet. Belgijec je s skoraj dveminutnim zaostankom zasedel četrto mesto, nekaj sekund pred njim sta ciljno črto prečkala še Ion Izagirre in Taaramäe.

"Tako kot pred dvema letoma sem šel v beg z rumeno majico. Užival sem. Pred etapo sem razmišljal, da bi lahko ubranil vodstvo, toda nikoli ne veš, kako bo etapa potekala. Sam sem na vzponu poskusil in čakal na reakcijo Skyja. Ni je bilo. Ko smo imeli sedem minut prednosti, sem se zavedel, da bo to spet dober dan. A najbrž tudi zadnji, od sebe sem danes dal maksimum. Jutri je na sporedu prava gorska etapa, težja od današnje, majice niti ne nameravam braniti. Zagotovo jo bom moral predati," je specialist za enodnevne klasike napovedal konec boja za skupno vodstvo.

Slovenski adut Primož Roglič je tudi zaključek odlično odkolesaril, v cilj je prišel s skupino favoritov, zasedel je osmo mesto, v skupnem seštevku pa napredoval na deseto. Mollema, Jungels, Zakarin in Majka so za skupino favoritov zaostali skoraj za minuto, medtem ko je izjemni Kolumbijec Uran izgubil kar 2 minuti in 36 sekund.

Kristijan Koren, ki seveda apetitov za skupno razvrstitev nima, je zaostal še več kot omenjeni, po padcu v deveti etapi se je boril tudi s poškodbo gležnja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.