Šport
24 ogledov

Američani napolnili koš Slovenije - poraz za 30 točk

James Harden Domen Lorbek prijateljska tekma Slovenija ZDA Las Palmas
1/14
EPA
Izbranci Jureta Zdovca so zadnjo pripravljalno tekmo pred SP pričakovano visoko izgubili, Američani so bili boljši za 30 točk (101:71).

Košarkarji Slovenije so zaključili s pripravljalnimi tekmami za svetovno prvenstvo. Na Kanarskih otokih, kjer jih v soboto čaka uvodna tekma na Mundobasketu, so se pomerili z izbrano vrsto Združenih držav Amerike in pričakovano visoko izgubili (71:101).

Obračun s prvimi favoriti svetovnega prvenstva in najboljšo reprezentanco na svetu je bil v prvi vrsti izjemen spektakel, ki je v novo dvorano na Kanarskih otokih privabil več kot 10.000 gledalcev, med njimi tudi približno 60 Slovencev. Ti so lahko uživali v vragolijah zvezdnikov iz lige NBA, hkrati pa športno in korektno za lepe poteze nagradili tudi slovenske igralce.

Dobra prva četrtina

Eno najlepših potez, ki je požela navdušenje na tribunah, je že takoj na začetku tekme pokazal slovenski as iz Phoenixa Goran Dragić, ki je s preigravanjem in polaganjem osmešil večino ameriške začetne postave - Stephen Curry (Golden State Warriors), Anthony Davis (New Orleans Pelicans), Kenneth Faried (Denver Nuggets), James Harden (Houston Rockets) in Kyrie Irving (Cleveland Cavaliers). Podobno glasen aplavz so ob predstavitvi igralcev poželi le še Derrick Rose, Harden in Uroš Slokar, ki je pred dvema letoma igral prav v Las Palmasu.

Po 20 minutah držali priključek

Tudi v nadaljevanju prve četrtine je bila Slovenija dostojen tekmec, ki je sicer v sedmi minuti že zaostajala s 7:16, a se nato, ko se je otresla začetnega pritiska, prišla na 19:18 in Američanom povzročala skrbi zlasti z meti z razdalje. Na drugi strani so Američani igrali vsaj eno prestavo višje. Njihova hitrost, obvladovanje žoge, občutek za skok ter igra v obrambi so brez primerjave na svetu.

Tako so ZDA zlahka prišle do vodstva 34:18 v 15. minuti, ki pa ga je Slovenija, ta je v prvem polčasu zadela štiri trojke, imela 12 skokov v napadu (skupno v prvem polčasu 29:24 za ZDA), do odmora znižala na 46:35.

Zdovc protestiral zaradi korakov

Drugi del se je začel z dvema prostima metoma ZDA, saj je selektor Jure Zdovc med odmorom v hodniku dobil tehnično napako zaradi protestiranja pri sodnikih, ki so Američanom spregledali niz korakov, hkrati pa Slovencem kot za šalo delili osebne napake.

Prav zaradi teh je morala Slovenija v drugem polčasu paziti na igro v obrambi in Američanom prepustiti še več prostora. Ti so to takoj izkoristili ter si do 26. minute priigrali visokih 30 točk naskoka (69:39).

Verjetno še en dvoboj

V zadnjih desetih minutah so Američani stopili s plina, tako da so slovenski igralci, med katerimi so bili strelsko najbolj razpoloženi Zoran Dragić (16 točk, 6 skokov), Edo Murić (14) in Domen Lorbek (10), na koncu iztržili dostojen poraz, tretjega v treh dvobojih z ZDA v zgodovini.

Z Američani smo se srečali na obeh preteklih svetovnih prvenstvih, velika pa je verjetnost, da se bomo tudi v Španiji 2014. ZDA namreč nastopajo v skupini C (še Turčija, Finska, Nova Zelandija, Ukrajina, Dominikanska republika), s katero se križa Slovenija v izločilnih bojih.

Kryzewski: "Še veliko dela"

"Dobro smo se pripravili na tekmeca, saj smo vedeli, da ima odlične strelce z razdalje. Zadovoljen sem z rezultatom, manj pa s prikazano igro svojih varovancev, ki še ni na ravni, da bi lahko računali na najvišja mesta na svetovnem prvenstvu. Čaka nas še precej dela," pa je po srečanju dejal selektor ZDA Mike Kryzewski.

Zdovc Klobučar prijateljska tekma Slovenija ZDA Las Palmas | Avtor: EPA EPA
"Že ko smo se začeli pogovarjati o tej tekmi, sem rekel, da je morda celo dobro, da se pomerimo z najboljšo reprezentanco na svetu in da nas postavi na realna tla," je po srečanju dejal selektor Slovenije Jure Zdovc. "Imeli smo nekaj dobrih trenutkov, nekaj dobro izpeljanih akcij, s preigravanjem in podajo na odprte mete, še vedno me pa moti, da v vseh igralcih ne vidim tistega pravega žara do igre. To so tekme, ko moraš uživati, ko moraš leteti po igrišču. Žal vsi moji igralci niso igrali tako. Glede na to, da smo imeli že na nekaterih prejšnjih tekmah težave pod obročema, so bile te proti ZDA še dodatno izpostavljene. Američani so izredno močni, fizično dominantni in ko so si naši visoki igralci nabrali osebne napake, je bilo zaustavljanje le-teh še toliko bolj zahtevno. Zdaj imamo pred seboj še pet treningov in skušali se bomo čim bolje pripraviti na začetek prvenstva," je še povedal Zdovc.

Prijateljska tekma:

Slovenija : ZDA 71:101 (18:24, 17:22, 19:35, 17:20)
Z. Dragić 16 in 6 sk., E. Murić 14, D. Lorbek 10; Davis 18, Faried 14.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.