Šport
95 ogledov

Blišč in beda ZDA

Dejan Zavec je v petek obranil naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji p Nik Rovan
Slovenski šampion Dejan Zavec je pri 35 letih dočakal izpolnitev sanj – borbo v zibelki boksa, Združenih državah Amerike. Žal pa mu organizatorji niso namenili pozornosti, ki bi si jo kot svetovni prvak zaslužil.

Dejan Zavec kljub izgubi šampionskega pasu po verziji IBF ostaja kralj v srcih slovenskih navijačev, kar je lepo videti v komentarjih, ki so svetovni splet preplavili po koncu borbe. Več o obračunu z Američanom haitijskega rodu Andrejem Bertom lahko najdete TUKAJLE, na tem mestu pa bomo nekaj besed namenili organizaciji dogodka.

Seveda ni bilo možno pričakovati, da bo Zavec (spomnimo se, kako dolgo so trajali pogovori za njegov ognjeni krst onstran Atlantika) v ZDA plenil tako pozornost, kot denimo njegova kolega v velterski kategoriji Floyd Mayweather mlajši ali pa Manny Pacquiao, ki sodita med največje zvezdnike svetovnega boksa, vseeno pa bi si Ptujčan, ki ga v tujini poznajo pod imenom Jan Zaveck, zaslužil več. Nenazadnje je v ZDA prišel braniti naslov, zmaga pa bi ga izstrelila še korak naprej.

Dejan Zavec | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Takoj na začetku moramo pohvaliti nacionalno televizijo. Ta se je na spektakel, ki je Slovenijo na to nedeljsko jutro prebudil neobičajno zgodaj, dobro pripravila. Ekipa na terenu, simulacija možnih scenarijev med obema boksarjema, komentator Leon Andrejka se je v slogu ameriških kolegov javljal s prizorišča … Potem pa šok. Po tretjem ali četrtem oglasnem bloku se je TV Slovenija vključila v prenos in gledalci s(m)o zagledali dvorano, ki je – če malce karikiram – po velikosti spominjala na tiste iz ljubljanskega Koloseja. Dobro, je to prostor za ogrevanje, kjer bomo zdaj zdaj videli še zadnje priprave obeh boksarjev? Je to dvorana, kjer so potekale predborbe večera? Ne, to je osrednje prizorišče, kjer bo Dejan Zavec branil naslov prvaka! V ZDA, deželi blišča in megalomanstva, bo svetovni prvak iz Slovenije boksal v malo večji kinodvorani! Vse, kar je sledilo, je bilo samo logično nadaljevanje videnega. Borca sta se do morda 50 metrov oddaljenega ringa napotila iz nekega stranskega vhoda, uradni napovedovalec je spominjal na fanta iz videoteke, o kakšnih himnah ali mičnih dekletih v ringu seveda ni bilo ne duha ne sluha.

Organizacija vsake Zavčeve borbe na domačih tleh je bila na višji ravni, da ne omenjamo tistih Mayweatherja ali Pacquiaa, čeprav se primerjave ponujajo kar same po sebi. Začnemo lahko kar pri "kraju zločina“. Borba je nosila ime Bitka za Biloxi. Koliko vas je pred tem že slišalo za mesto Biloxi? Pardon, mestece. Biloxi v zvezni državi Mississippi ima dobrih 45 tisoč prebivalcev in je, tako za primerjavo, manjši od Kranja. Poglejmo, kje boksata Mayweather in Pacquiao, prav tako svetovna prvaka v velterski kategoriji. Manny je od zadnjih šestih borb štiri oddelal v lasvegaški dvorani MGM Grand Arena, ki sprejme 16.800 gledalcev, dve pa na modernem stadionu NFL moštva Dallas Cowboys, ki lahko pod svojo premično streho "pospravi“ več kot 100.000 ljudi. Tudi Mayweather je "doma“ v Las Vegasu, kjer je zadnje štiri borbe odboksal v MGM Grand Areni. In prav tam bo 17. septembra boksal z Victorjem Ortizom, na kar je opozarjala velikanska reklama na sredini ringa v Biloxiju. Televizijska mreža HBO je dvoboj Dejana Zavca in Andreja Berta spretno izkoristila predvsem kot marketinško potezo v napovedi spektakla v MGM Areni.

Zato ne čudi, da fotografij borbe nekaj ur po koncu ne ponuja nobena večja fotoagencija. Denimo Reuters ali pa EPA, ki sta sicer prisotna ob vseh večjih boksarskih obračunih. Tudi največji mediji v ZDA dvoboju niso posvetili veliko pozornosti. V ospredju sta že prej omenjeni Mayweattherjev obračun in pa novembrski dvoboj Pacquiaa in Juana Manuela Marqueza.

Bi lahko Zavčev menedžer Ulf Steinforth iztržil kaj več? Verjetno lahko. Čudežev pa ni možno pričakovati. Dejanu v uteho ostaja pogled na bančni račun, saj je v ZDA zaslužil več kot bi v Evropi (koliko, ne bomo izvedeli). Morda pa ni tako zgrešena misel dobrega poznavalca boksa, ki meni, da bi moral Dejan zdaj oddelati tri ali štiri borbe v Evropi, kjer se da, še posebej v Rusiji, tudi dobro zaslužiti, in se potem na vrhuncu posloviti v slogu pravega šampiona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.