Šport
54 ogledov

Chelsea petič angleški prvak

Eden Hazard EPA
Nogometaši londonskega Chelseaja so na domači zelenici z 1:0 premagali Crystal Palace in si tako tri kole pred že zagotovili naslov prvaka.

Chelsea je po petih letih premora znova osvojil angleško prvenstvo. Modri so bolje odprli tekmo proti mestnemu tekmecu, že v 2. minuti je moral visoko žogo Cesca Fàbregasa pred Didierjem Drogbajem umiriti vratar Palaca Julián Speroni, ki je imel ob izletu tudi srečo, da je bil afriški napadalec za las prenizek.

Kasneje je prevladoval Palace in nizal nevarne napade, na katere modri z nekaj neposrečenimi izbijanji niso imeli odgovora. Chelsea je čakal na trenutek navdiha, ki pa ga ni bilo na vidiku. Navihani navijači gostov so si dovolili veliko zbadljivk na račun slabega vzdušja, denimo s pesmijo "prvi ste na lestvici in še vedno ne pojete", toda kmalu zatem bi gostitelji lahko povedli. Speroni je povsem zgrešil z boksanjem žoge po prostem strelu in kljub prepovedanem položaju omogočil priložnost Nemanji Matiću, toda strel srbskega reprezentanta je od pomoči bloka nato le uspel izbiti v kot. Drogba je v 27. minuti dobro meril s prostega strela, Speroniju pa je žoga ušla, a jo je še uspel izbiti pred vtekajočim kapetanom Johnom Terryjem.

Izjemna priložnost se je v 29. minuti na drugi strani ponudila Jasonu Puncheonu, ki si je pripravil lep položaj za strel z dobrih enajstih metrov, toda njegov strel sta blokirala César Azpilicueta in Terry, ki ga je okroglo usnje  po odboju od branilskega kolega zadelo v roko. Enajstmetrovke ni bilo in precej povprečna predstava Chelseaja se je nadaljevala - najbolje jo je povzel Fàbregas, ki je z volejem z roba kazenskega prostora v 37. minuti zgrešil celo žogo, Azpilicueta pa jo je z močnim strelom nenevarno poslal med gledalce.

Chelsea pa je vseeno nato precej srečno prišel do vodstva še pred polčasom, ko je Hazard med Jamesom McArthurjem in Adrianom Mariappo najprej izsilil najstrožjo kazen, nato pa jo je s slabim strelom zapravil, toda odbitek po obrambi Speronija je najboljši igralec sezone z glavo pospravil ob vratnico in poskrbel za vodstvo.

Drugi polčas je Chelsea začel zadržano in navijače je iz šampionskega sna prebudil šele izstrelek Branislava Ivanovića, ki je v 57. minuti z velike razdalje švignil mimo sicer pripravljenega Speronija. Dve minuti kasneje se je rezervist John Obi Mikel po dvojni podaji z Drogbajem približal enemu redkih zadetkov v modrem dresu, toda poskus Nigerijca z levico se je zgolj odkotalil v roke gostujočega vratarja, precej mimo pa je v naslednjem napadu meril tudi Matić.

Prav nič Thibaut Courtois ne bi mogel storiti v 69. minuti, če bi poskus Puncheona z roba kazenskega prostora zletel nekaj centimetrov bližje daljši vratnici, tako pa je žoga ob nemočnem Belgijcu končala v reklamnih panojih. Ivanović je na drugi strani v 80. minuti silovito poskušal z volejem, ki pa je z njegove levice zletel čez prečko. Slabo je v naslednji akciji meril precej brezbarvni Drogba, ki je slabo zadel lepo podajo s strani in žoga je v nenevarnem loku poletela mimo Speronijeve vratnice.

Šepajoči Courtois je stisnil zobe in po lepi žogi Yannicka Bolasieja stekel iz vrat, da bi zaprl Wilfrieda Zahaja, čigar strel je končal v kotu. Blizu je bil takoj tudi Chelsea, Willian je našel prostor za strel z roba kazenskega prostora, a bil nenatančen. Brazilec je za zadnjih nekaj minut rednega dela prepustil mesto na zelenici Kurtu Zoumaju in modri so se pomikali vedno bližje naslovu.

Ko je četrti sodnik pokazal, da bo glavni tekmo podaljšal le za dve minuti, je bil to znak, da Chelsea povsem onemogoči dogajanje na zelenici. Terry je obležal, Hazard pa je ob ovacijah zapustil igrišče, kjer ga je zamenjal Filipe Luís. Čeprav je bil podaljšek na koncu enkrat daljši, je zadnji sodnikov žvižg vseeno začel šampionsko slavje - zelenico so preplavili konfeti in zvoki legendarne pesmi skupine The Queen.

Chealsea je bil prvak že v letih 1955, 2005, 2006 in 2010. Vsekakor je viden napredek kluba, odkar ga je pred 12 leti prevzel ruski oligarh Roman Abramovič, saj je klub v tem obdobju osvojil 15 naslovov, med njimi tudi ligo prvakov, pa evropsko ligo, po štirikrat prvenstvo in FA pokal, trikrat ligaški pokal in dvakrat Community Shield. Za trenerja Joseja Mourinha je to že 22. naslov, osmi s Chealseajem.

Premier League, 35. kolo:

Manchester United : West Bromwich Albion 0:1 (0:0)
Olsson (63)

Leicester City : Newcastle United 3:0 (2:0)
Ulloa 1., 48./11-m, Morgan 17. 

Aston Villa : Everton 3:2 (2:0)
Benteke 11., 45., Cleverly 65.; Lukaku 60./11-m, Jagielka 90.

Liverpool : Queens Park Rangers 2:1 (1:0)
Coutinho 20., Gerrard 87.; Fer 73. 

Sunderland : Southampton 2:1 (1:1)
Gomez 21., 55./11-m; Mane 22.

Swansea City : Stoke City 2:0 (0:0)
Montero 77., Ki 90. 

West Ham United : Burnley 1:0 (1:0)
Noble 24./11-m 

Chelsea : Crystal Palace 1:0 (1:0) 
Hazard 45.

Tottenham : Manchester City  0:1 (0:1)
Agüero 29.

Jutri:
Hull - Arsenal

Lestvica:
1. Chelsea 83
2. Manchester City 70
3. Arsenal 67 (-2)
4. Manchester United 65
5. Liverpool 61
6. Tottenham 58
7. Southampton 57
8. Swansea City 53
9. West Ham United 47
10. Stoke City 47
11. Everton 44
12. Crystal Palace 42
13. West Bromwich 40
14. Aston Villa 35
15. Newcastle 35
16. Hull City 34 (-1)
17. Leicester City 34
18. Sunderland 33 (-1)
19. QPR 27
20. Burnley 26

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.