Šport
36 ogledov

Črni seznam 114 oseb brez Slovencev

tyson gay Reuters
Wada je na svoji spletni strani objavila seznam 114 oseb, ki so zaradi podpore uporabe dopinga dobile prepoved delovanja v športu, nekatere med njimi do konca življenja. Med trenerji in zdravniki ter drugimi, ki so pomagali športnikom pri jemanju nedovoljenih sredstev, ni slovenskih imen.

"Wada se zaveda, da se športniki ne dopingirajo sami ter da so pogosto znotraj njihovih ekip tisti, ki jih spodbujajo k goljufanju. Novo pravilo o prepovedi sodelovanja daje jasno sporočilo športnikom: Ne sodelujte s posamezniki, ki so kršili protidopinška pravila, ki vas spodbujajo h goljufijam in ropajo vaše sotekmovalce, ki imajo pravico do čistega športa. Z objavo te liste Wada pomaga športnikom, da vedo, katerim posameznikom, ki imajo status 'diskvalificiran', se morajo izogniti, da tudi sami ne kršijo dopinških pravil," je v Montrealu izpostavil predsednik Wade Craig Reedie.

Listo bodo posodabljali na tri mesece, saj se nekateri postopki zaradi pritožb še niso končali, ter zaradi morebitnih novih primerov. Na lesti prevladujejo Italijani, saj jih je kar 55, iz nekdanje skupne države Jugoslavije pa sta na njej Srb Milan Despotovič, ki ima dosmrtno prepoved, in Hrvat Martin Marić, ki ima prepoved do 5. avgusta 2016.

Med v preteklosti najbolj izpostavljenimi imeni sta do konca življenja prepovedi dobila italijanski zdravnik Michele Ferrari in nekdanji ameriški atletski trener Trevor Graham, ki je med drugim sodeloval s sprinterko Marion Jones. Slednja je na olimpijskih igrah leta 2000 v Sydneyju kot prva atletinja na enih OI osvojila pet medalj, tri zlate in dve bronasti, ki so jih nato zaradi priznanega jemanja dopinga v aferi Balco odvzeli, črtali so ji vse izide od tega leta naprej, pozneje pa je morala zaradi laganja pod prisego tudi v zapor. Ostale so ji le tri zlate medalje s SP leta 1997 v Atenah in bron iz SP leta 1999 v Sevilli.

Američan Jonathan Drummond je dobil prepoved do 16. decembra 2022. Drummond je nekdanji atlet, na OI leta 2000 v Sydneyju član zlate ameriške štafete 4 X 100 m, s katero je bil srebrn na OI leta 1996 v Atlanti in dvakrat zlat na svetovnih prvenstvih (1993, Stuttgart in 1999, Sevilla). Po končani športni poti je postal trener in med drugim skrbel za Američana Tysona Gayja. Ta je leta 2007 v Osaki osvojil tri zlate medalje na 100, 200 in 4 X 100 m, kar je pred njim uspelo le rojaku Mauriceu Greenu (Sevilla 1999), nato pa je uspeh na treh SP ponovil še Jamajčan Usain Bolt. Gay je bil pozitiven na testu julija 2013 in so mu odvzeli srebrno medaljo z olimpijskih iger leta 2012 v Londonu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.