Šport
20 ogledov

Dobrodošel nazaj, Rafael Nadal!

rafael nadal Reuters
Do začetka turnirja VTR Open v Čilu, kjer bo prvič po lanskem juniju zaigral Španec Rafael Nadal, nas ločita samo še dva dneva. Peti igralec sveta na turnirju v Južni Ameriki ni igral vse od leta 2005, v prihodnjih tednih pa namerava zaigrati še v Buenos Airesu in Acapulcu.

Rafael Nadal se po več kot polletni odsotnosti vrača na teniška igrišča, in sicer na turnirju VTR Open v Čilu. Španec si je za povratek izbral peščenega igrišča Južne Amerike, kjer ni nastopal vse od leta 2005. Prav zaradi uspehov na peščeni podlagi se je ''Kralj peska'' pred osmimi leti izstrelil v zvezdniško orbito najboljših športnikov na svetu.

Peti igralec sveta, kamor je nazadoval po zaslugi večmesečne odsotnosti, je na peščeni podlagi v karieri zbral 254 zmag in 19 porazov (93%), kar je najboljše razmerje v zgodovini teniške igre. Šestkratni zmagovalec Roland Garrosa Björn Borg - Nadal je njegov rekord podrl lani, ko je v Parizu zmagal že sedmič - težko pričakuje povratek 26-letnika. ''Tennis je pogrešal Rafo in zanimivo bo videti, kako bo igral. Prepričan sem, da bo pripravljen,'' je povedal Borg.

Peščena podlaga = ultimativni teniški test?

Od leta 2005 je Nadal na pesku izgubil vsega devet obračunov (227-9/96%) in osvojil 36 turnirskih zmag, kar ga na večni lestvici uvršča na tretje mesto - pred njim sta samo Guillermo Vilas (45) in Thomas Muster (40). ''Nadal dominira, ker je neverjetno vzdržljiv, poseduje vse udarce in na igrišču ustvarja neverjetne kote. Za zmago na pesku moraš biti izjemno vzdržljiv, močan in fleksibilen, dovršen. Zame je bila zmaga na pesku vedno največji test v tenisu,'' je povedal Muster.

Borg, ki velja za mentalno enega najmočnejših igralcev v zgodovini, je dodal: ''Moraš se zavedati, da boš za zmago na pesku na igrišču preživel veliko časa. Biti moraš vzdržljiv. Ko postaneš fizično utrujen, postaneš tudi mentalno utrujen. Takrat izgubiš koncentracijo in več tvegaš. Na dolgi rok to vedno pomeni poraz,'' je povedal Borg.

Nadal bo obisk Južne Amerike izkoristil za priprave pred nadaljevanjem sezone, saj želi najprej preveriti, kako se bo na vsakodnevni napor odzvalo koleno. V preteklih letih je Španec v času peščene sezone zaigral na mastersih v Monte Carlu, Rimu in Madridu, turnirju ATP 500 v Barceloni in grand slamu na OP Francije, letos pa bo poleg omenjenih petih destinacij obiskal še Latinsko Ameriko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.