Šport
58643 ogledov

Odločitev padla: Đokoviću prepovedali vstop v Avstralijo

novak đoković Epa
Zaplet ob prihodu Novaka Đokovića v Avstralijo se je po desetih urah le končal. Njegovo vizo so zavrnili.

Prvi igralec sveta je bil zaradi nepravilne vize zadržan na letališču v Melbournu. Novak Đoković pred prihodom v Avstralijo ni izpolnil pravega obrazca, namesto tistega za posebne izjeme je mejnim organom pokazal običajnega, zato ga cariniki oziroma policisti niso spustili v državo.

Đoković je na letališču v Melbournu že več kot štiri ure. Njegovo letalo je pristalo nekaj pred polnočjo po lokalnem času, kot je povedal njegov oče Srđan Đoković za srbsko spletno stran b92.net, je njegov sin zaprt v sobi, varujeta pa ga dva policista.

novak đoković Nadaljevanje drame Šport Đoković na letališču, ne spustijo ga v državo

Srbski portal Telegraf dodaja, da Novaka Đokovića obravnavajo kot kriminalca. Poleg tega, da je zaprt v družbi dveh policistov, mu je bil odvzet telefon in nima možnosti komunikacije s preostalimi člani svoje ekipe.

18.50 - Srbsko ministrstvo za zunanje zadeve je zahtevalo pogovor z avstralskim veleposlanikom v Beogradu Danielom Emeryjem. Srbija zahteva, da Đokovića takoj izpustijo z letališča.

"Cel svet bi se moral upreti. Če ga ne izpustijo v roku pol ure, se bomo zbrali na ulicah. To je borba za vse!" je izjavil Novakov oče Srđan.

20.00 - Novinar Paul Sakkal je zapisal, da Đokovića še naprej zaslišujejo na letališču. Želijo dokaz, da je upravičeno prejel 'zdravstveno izjemo' za prihod v Avstralijo. Srbovo letalo je pristalo že pred šestimi urami.

20.45 - Avstralski Telegraph je zapisal, da se je je zaslišanje končalo. Đoković zdaj čaka na odločitev pristojnih.

21.10 - Đokoviću so vrnili telefon. Dokončna odločitev o njegovem vstopu v državo naj bi padla med 9.30 in 10.00 po lokalnem času, torej med pol enajsto in enajsto zvečer po srednjeevropskem času.

"Pravkar sem zaključil pogovor z Đokovićem. Povedal sem našemu Novaku, da je celotna Srbija z njim in da naši pristojni organi delajo na tem, da bi se maltretiranje najboljšega teniškega igralca na svetu končalo. V skladu z vsemi normami mednarodnega prava se bo Srbija borila za Novaka, pravico in resnico," je na socialnem omrežju instagram zapisal predsednik  Srbije Aleksandar Vučić. 

22.20 - "Viza za Novaka Đokovića je zavrnjena," je zapisal novinar Oliver Brown. Novico so potrdili tudi pri Reutersu. Na igralca pred letališčem še vedno čaka uradno vozilo teniškega turnirja v Melbournu.

Sakkal je zapisal, da je viza zavrnjena in da mora Đoković še v tem dnevu zapustiti državo. Odvetniki prvega igralca sveta so se že pritožili, mejna policija trdi, da ni dovolj dokazov za to, da bi si Srb zaslužil 'zdravstveno izjemo' glede cepljenja.  

22.30 - Da je viza preklicana, je potrdil tudi avstralski minister za zdravje Greg Hunt.

 

Dobil 'zdravstveno izjemo', a ...

Avstralci so sicer Đokoviću pred dnevi izdali posebno zdravstveno izjemo za nastop v Melbournu, kar je sprožilo ogorčenje ne samo ljudi v Avstraliji, temveč po vsem svetu, saj morajo biti vsi nastopajoči na prvem grand slamu sezone cepljeni ali pa imeti posebno zdravstveno izjemo.

Sklicujoč se na avstralski časnik The Age, AFP poroča, da so organi zvezne države Viktorija, katere glavno mesto je Melbourne, kontaktirali državne organe in skušajo rešiti zaplet.

Odločitev za zdravstveno izjemo je dvignila veliko prahu, ravno med potjo Đokovića v Avstralijo so se stvari še dodatno zapletle. Med drugimi sta se oglasila avstralski premier Scott Morrison, ki je omenil, "da če Đoković ne bo utemeljil svoje medicinske izjeme, bo moral s prvim letalom zapustiti državo," ter avstralski zdravnik Stephen Parnis, nekdanji podpredsednik zdravniške zbornice v državi, ki je ocenil, da je to izjemno slabo sporočilo vsem, ki se trudijo omejiti širjenje novega koronavirusa.

novak đoković Ni še konec Šport "Đokovića bomo posedli na letalo in poslali domov"

Polemike je podžgalo še dejstvo, da prireditelji niso razkrili podlage za izdajo izjeme Đokoviću. Za to pod avstralskimi pravili obstaja pet možnosti: da je nekdo prebolel novi koronavirus v zadnjih šestih mesecih, da je resno bolan ali pa imel večjo operacijo, da je imel resne stranske učinke od preteklega cepljenja proti novem koronavirusu, da je v zadnjih treh mesecih imel vnetje srčne mišice, ali da zaradi duševne bolezni ob cepljenju predstavlja nevarnost sebi ali drugim.

 
Komentarjev 44
  • sandi76 10:07 06.januar 2022.

    Novak misli, da balkanska posla "palijo" tudi v Avstraliji. Ja, itak.

  • Floki123 08:17 06.januar 2022.

    da zaradi duševne bolezni ob cepljenju predstavlja nevarnost sebi ali drugim.

  • DasAuto 00:09 06.januar 2022.

    Avstralija že kdaj uvedla obvezno cepljenje, po podatkih s strani https://www.health.gov.au/health-alerts/covid-19/case-numbers-and-statistics pa ima dne 5.1.20222 aktivnih preko 280.000 primerov. Necepljeni nimajo vstopa, niti večkrat testirane izjeme. Kako take številke? Kdo je tu nor sedaj?