Šport
1312 ogledov

Drama v Tivoliju, prvaka dal zlati gol v podaljšku!

SŽ Olimpija Sij Acroni Jesenice Facebook
Na odločilni peti tekmi finalne serije smo dobili letošnje hokejske državne prvake.

Moštvo Sij Acroni Jesenice je z zmago (2:3) na peti tekmi finala proti SŽ Olimpiji prišlo do nove prvenstvene zvezdice. Prvake smo dobili šele v podaljšku.

V poteku finala sta ekipi poskrbeli za izničenje prednosti domačega ledu, saj nobeni ni uspelo slaviti v svoji dvorani. 

Za Jeseničane je to skupno 13. naslov slovenskih prvakov v obdobju samostojne države in prvi po sezoni 2017/18. Ljubljančani so ostali pri 16 naslovih, zadnjega so osvojili v sezoni 2018/19.

Žan Us SŽ Olimpija Sij Acroni Jesenice | Avtor: Facebook Facebook

Tradicija tega finala je bila tako na strani današnjih gostov, a vsaj v prvi tretjini se domači na to niso ozirali. Po uvodnih minutah za ogrevanje so se prvi prebudili in že prvi nevaren napad je Aleš Mušič spremenil v gol po hitrem protinapadu z natančnim strelom, ko je premagal Žana Usa. Po tej akciji so domači popolnoma prevladali. Že nekaj minut zatem so zmaji vodstvo še povečali. Za zadetek je poskrbel Nik Simšič, ki je Usa premagal, ko je stal ob vratnici s hrbtom obrnjen proti njemu in plošček med nogami spravil v mrežo.

Ljubljančani bi lahko v tem delu igre naskok še oplemenitili, saj so bili Jeseničani povsem nevidni. Le nekajkrat so bili aktivnejši pred Paavom Hölsäjem, imeli so tudi prednost igralca več, ki pa je ostala neizkoriščena. Na drugi strani pa so bili zelo nevarni še Žiga Pešut, Marc-Olivier Vallerand in Mark Sever, ki je v zadnji minuti zadel okvir gola.

Ko je tudi prvi del druge tretjine minil ob podobni igri, premoči domačih in redkih polpriložnostih gostov, se je zdelo, da bodo Ljubljančani finale mirno pripeljali do konca. Toda učinkovitosti iz prvega dela ni bilo več, nekaj nevarnih poskusov je ustavil Us, zapravili so tudi "power-play" in Jeseničani so bili kljub zaostanku še vedno blizu. Sledile pa so njihove minute. V obdobju od 33. do 38. minute so bili bistveno nevarnejši kot prej vso tekmo, posledica pa je bil tudi prvi plošček za hrbtom Hölsäja, ko ga je v 35. minuti premagal Žan Jezovšek. Sledilo je še nekaj nevarnih akcij, ko bi železarji lahko tudi izenačili, toda Blaž Tomaževič in Jaka Sodja nista bila dovolj natančna. A domači so pred zadnjo tretjino še imeli minimalno prednost, kaj več pa je zamudil Simšič, ko je zadel prečko.

Tudi začetek tretje tretjine je bil podobno razgiban. Gostje so ujeli ritem, nevarne akcije pred domačim vratarjem so se vrstile, najbližje so bili po poskusu Mirka Djumića, na drugi strani pa se je po prodoru Žiga Pance sam znašel pred Usom, a ga ni premagal. Jeseniški pritisk se je obrestoval v 53. minuti, ko je bil uspešen Tomaževič in sedem minut pred koncem tretje tretjine sta bili ekipi spet na začetnem izhodišču. V zadnjih minutah moštvi le nista tvegali preveč in tako je šla tekma prav ob zadnji priložnosti prvič v tem finalu še v podaljšek.

Domači v njem niso izkoristili priložnosti ob igralcu več. Junak pa je nazadnje postal mladi Bine Mašič, ki so mu domači v 70. minuti pustili preveč prostora, z natančnim strelom pa je matiral domačega vratarja in poskrbel za veliko slavje železarjev.

"Imeli smo vse, kar smo si želeli. Narekovali smo ritem, imeli vodstvo z 2:0 in 2:1 pred zadnjo tretjino. Do takrat jim nismo dali ničesar, potem pa nismo zadeli. Imeli smo priložnosti, zadeli vratnice, prečke. Potrebovali bi zadetek, da bi se oddaljili. A smo ga dobili mi, potem pa se je na žalost v podaljšku poznala ena napaka. Nimamo dolge klopi, pa še tisti, ki smo tu, smo igrali poškodovani. A to ni izgovor. Danes smo bili prekratki ali pa premalo srečni."
Tadej Čimžar, hokejist SŽ Olimpije

"Danes smo slabše začeli in bili v zaostanku. Smo pa vsi skupaj verjeli, do konca, to se nam je obrestovalo. Zelo ponosen sem na svojo ekipo, pokazala je srce in značaj. Prisotna sta utrujenost in poškodbe, a tako je na obeh staneh. Je pa to finale, gre za zvezdico in stisneš še tisti dodaten atom. Sezono bi označil za vrhunsko, čisto malo je zmanjkalo za finale alpske lige, a glede na današnji razplet nič za to. Dobili smo zvezdico, ki smo jo hoteli."
Žan Us, vratar Sija Acronija Jesenic

DP v hokeju na ledu, finale (5. tekma):

SŽ Olimpija - Sij Acroni Jesenice 2:3* (2:0, 0:1, 0:1, 0:1)  /2:3/
Mušič 5., Simšič 9.; Jezovšek 35., Tomaževič 53., Mašič 70.

* - po podaljšku
/X:Y/ - izid v zmagah; igrali so na tri zmage

 
Komentarjev 2
  • Klemen Ko 08:10 11.maj 2021.

    Ne jočite žabarji, bili ste slabši....Pa še kdaj se vrnite iz EBEL lige na državno prvenstvo po odlično drugo mesto :)

  • Baraba1952 23:46 10.maj 2021.

    Zelene jokice iščejo tisoč izgovorjev, štejejo se samo doseženi GOLI,ni vse v denarju,srce dela za rdeče heroje,hokej je doma na JESENICAH