Šport
22 ogledov

Dugonjić: "Videl sem, da okrog mene špricajo"

damir dugonjić Reuters
Slovenski plavalci so si na evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v danskem Herningu že priborili dva polfinala.


Prepričljivo se je kot osmi v polfinale na 100 m prsno uvrstil Damir Dugonjić, z 19. izidom si je popoldanski nastop na 100 m delfin priboril tudi Robert Žbogar.

Dugonjić je na tekmi v skladu z napovedmi začel zadržano. "Tekma je bil kalkulirana. Na evropskih prvenstvih si lahko privoščim, da zjutraj ne grem na polno, da ostanem s tekmeci in vidim, kje sem. Sama tekma je bila dober pokazatelj. Ni bilo tako težko, kar pomeni, da sem kar dobro pripravljen, čeprav je bil dosežen izid sekundo slabši od osebnega rekorda. Zdaj se veselim popoldneva, kjer bo treba pokazati več," je še povedal svetovni podprvak v tej disciplini.

A sama tekma je nakazovala, da bo Dugonjić komaj prišel v polfinale, saj so ga na 75 metrih nekateri tekmeci že močno prehitevali in na zadnji dolžini je moral pospešiti za zanesljivo uvrstitev. "Počasi še vedno ne znam povsem pravilno plavati. Na koncu sem videl, da nekaj levo in desno od mene špricajo in seveda sem moral tudi sam plavati hitreje."

Tjaša z dobrimi obeti

Le tri desetinke od osebnega rekorda je bil počasnejši Žbogar. Izid 51,99 je na koncu zadostoval za 19. mesto. "Popoldan je možen tudi osebni rekord," je dosežek pospremil radovljiški plavalec.

Za slovensko vrsto se je tekmovanje začelo nad načrti. Ob dveh polfinalih najizkušenejših tekmovalcev so ostali po vrsti dosegli osebne rekorde. Začela je Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde in na 50 m prsno z izidom 31,33 dosegla nov slovenski rekord. Lastno najboljšo znamko z lanskega EP v Franciji je popravila za dve stotinki sekunde, na koncu pa zasedla 25. mesto, 17 stotink prepočasi za polfinale. "Z izidom sem zadovoljna. Plavala sem osebni rekord in mislim, da sem dobro pripravljena. Nimam sicer prave frekvence za 50 m prsno, a mislim, da bo šlo na 100 in 200 m prsno super," je vtis po nastopu strnila slovenska reprezentantka.

Tudi Cerkovnik in Stevens do osebnega rekorda

Peter John Stevens, mladinski svetovni prvak na 50 m prsno, je na stometrski razdalji z 1:00,21 osebni rekord izboljšal za slabo sekundo in zasedel 40. mesto. "Želel sem si izid pod minuto, a v malem bazenu enostavno ne znam plavati. Prav nobeden od obratov se mi ni izšel," je bil v veliki želji malce nezadovoljen plavalec Triglava. Dve mesti je bil s 53,96 in osebnim rekordom na 100 m delfin slabši Velenjčan Žiga Cerkovnik. "Tudi sam sem presenečen, saj v vodi nisem imel pravega občutka," je premierni nastop na Danskem opisal tekmovalec.

Že uvodne discipline so potrdile, da je letošnje EP zelo močno zasedeno. Rusinja Julija Jefimova –svetovna rekorderka – je denimo že v kvalifikacijah dosegla nov rekord prvenstev: 29,47 sekunde.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.