Šport
696 ogledov

Dva Slovenca na stopničkah

Luka Božič, Benjamin Savšek Profimedia
Božič drugi, Savšek tretji v Franciji.

Slovenska kanuista Luka Božič in Benjamin Savšek sta odlično nastopila v finalu svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Pauju v Franciji. Poskrbela sta za dvojne slovenske stopničke, Božič je osvojil drugo mesto, Savšek je bil tretji. Pred Slovencema se je uvrstil zgolj domačin, Francoz Denis Gargaud Chanut.

Najboljša slovenska kanuista ostajata še naprej na vrhu točkovanja za svetovni pokal. Pred sklepnim dejanjem sezone v slalomu na divjih vodah v Seu d'Urgellu ima Božič na vrhu seštevka 202 točk, Savšek je na drugem mestu zbral 197 točk.

"S finalnim nastopom sem res zadovoljen, mislim, da že nekaj let nisem prikazal takšne vožnje, kot sem jo danes, imel sem najboljši čas (brez kazenskega pribitka, op. STA), to me navdušuje in grem z veseljem naprej. Uživam v trenutku in sem vesel, da se je zgodila takšna vožnja," je bil navdušen Božič.

Pred finalom svetovnega pokala pa pravi: "Želim se dobro spočiti, v igri je veliko, zato pametno in z glavo na finale svetovnega pokala."

Božič je v polfinalu, kljub dotiku in dvema kazenskima sekundama pribitka, osvojil četrto mesto (+1,61). Savšek je opravil z brzicami sicer brez napake, a je z zaostankom 2,28 sekunde zasedel osmo mesto polfinala.

Olimpijski prvak je nato v finalu zelo prepričljivo opravil z brzicami. Finalno vožnjo je odpeljal brez napake ter hitro, kar se je poznalo tudi ob prihodu v cilj, ko je z 59 stotinkami sekunde prevzel vodstvo in prehitel takrat vodilnega Irca Liama Jegouja.

V Savškovi vožnji so bile še rezerve. Slovensko vodstvo je bilo tako kratke sape. Domačin Denis Gargaud Chanut, olimpijski prvak iz Ria de Janeira (2016), je postavil novi najboljši čas, vodstvo je prevzel za 1,46 sekunde in Savška, ki je v Pauju leta 2017 postal svetovni in nato leta 2019 evropski prvak, potisnil na drugo mesto.

Na startu je bil še en Slovenec. Božič se je zelo odločno lotil brzic. Na progi v Pauju je bil v zgornjem in srednjem delu celo hitrejši od Francoza, nato pa se mu je pri 24. vratih pripetila napaka, s čelado se je narahlo dotaknil palice vrat, kar ga je stalo prevzema vodstva. V cilj je prišel s pičlim zaostankom osmih stotink sekunde.

Luka Božič | Avtor: Profimedia Profimedia

Na startu so bili še trije tekmovalci, tudi najhitrejši po polfinalu Slovak Matej Benuš, ki pa se mu je nastop povsem ponesrečil, z zaostankom več kot treh sekund je bil osmi.

Slovenca sta tako ostala na stopničkah, Gargaud Chanut pa je na domačih brzicah slavil zmago še drugo leto po vrsti.

Skoraj bi se tako ponovil scenarij z lanskega finala svetovnega pokala v Pauju, ko je zmagal Chanut, Savšek je bil drugi, Božič pa tretji. Slovenca sta bila skupaj na stopničkah tudi na letošnji domači tekmi v Tacnu.

"Ni bila čisto popolna vožnja, predvsem v spodnjem delu sem naredil nekaj napak, bi se sigurno dalo odpeljati še boljše. To je Luka tudi pokazal, da se je dalo odpeljati izjemno hitro, sem pa vesel, da se mi je uspelo obdržati na stopničkah. So tudi drugi tekmovalci delali napake, tako da sem imel tudi nekaj sreče, da mi je uspelo kljub mojim napakam priti do tretjega mesta. Sem vesel, da se je tako izšlo in startamo naprej na naslednji svetovni pokal," pa je dejal Savšek.

Tretji slovenski polfinalist Anže Berčič je končal na 30. mestu. Od treh slovenskih polfinalistk je bila najbližje finalu Eva Alina Hočevar, ki je finale kot 11. zgrešila za 56 stotink sekunde.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice