Šport
1446 ogledov

Dvojna slovenska zmaga v dramatičnem zaključku

Luka Mezgec Sportida
Izjemen uspeh slovenskih kolesarjev na domači dirki.

V zaključku druge etape je dolgo kazalo, da si je peterica ubežnikov prikolesarila dovolj prednosti, a so jih zasledovalci ujeli na zadnjem ovinku pred ciljem. Mimo vseh je švignil Luka Mezgec in po dveh letih znova prišel do etapne zmage na domači dirki. Za njim sta ciljno črto pečkala Grega Bole (Bahrain Merida) in Italijan Andrea Vendrame (Androni Giocattoli - Sidermec).

"Če sem pošten, sem pet kilometrov pred ciljem dejal, da jih ne bomo ujeli. Še nekaj sto metrov pred ciljem se je zdelo, da nam ne bo uspelo, nato pa sem upal, da bodo v ovinek zapeljali po notranji strani, kar se je tudi zgodilo, jaz pa sem z večjo hitrostjo prišel okoli njih. Šel sem 'full gas'," je v prvi izjavi po zmagi dejal kolesar ekipe Mitchelton-Scott.

Z desetimi bonus sekundami je Mezgec, ki je poskrbel za 52. slovensko zmago na dirki po Sloveniji, oblekel tudi zeleno majico vodilnega, Bole za njim na drugem mestu zaostaja štiri sekunde.

Tadej Pogačar, Jan Polanc "Rožnati" Slovenec Šport "Takšnih rezultatov od njega ni nihče pričakoval"

Sicer pa so dobršen del etape bežali Slovenca Rok Korošec (Ljubljana Gusto Santic) in David Per (Adria Mobil) ter Italijan Lorenzo Fortunato, ki pa so beg končali pred vzponom na Svetino.

Prav na tem pa se je v ospredju izoblikovala skupina petih kolesarjev, v kateri so bili Rus Aleksander Vlasov (Gazprom-Rusvelo), Kolumbijec Esteban Chaves (Michelton-Scott), Italijan Diego Ulissi (UAE Emirates), Belgijec Ben Hermans (Israel) in Italijan Giovanni Visconti (Neri Sottoli). Tem ni mogel slediti Tadej Pogačar (UAE Emirates), pred spustom je izgubil približno pol minute, toliko pa so zaostajali tudi Mezgec, Bole in Jan Polanc (UAE Emirates).

Ko je že kazalo, da bo o zmagi odločala vodilna peterica, pa jo je skupina s slovenskimi kolesarji le nekaj sto metrov pred ciljem ujela. Ob Mezgecu in Boletu je med deseterico končal še Pogačar, ki je bil deveti. Polanc je bil 12.

Radoslav Rogina Izjemen dosežek Šport Bivši zmagovalec: Slovenija je zdaj kolesarska velesila, višje ne gre

"Klanec na Celjsko kočo smo šli od starta na 'polno'. Mogoče me je tudi vročina utrudila. A za vse je isto. Na koncu sem bil v prvi skupini, bomo videli, kako bo šlo jutri," ni bil pretirano dobre volje Pogačar. V skupnem seštevku je prvi mož UAE Emirates še naprej Italijan Ulissi.

Tadej Pogačar | Avtor: Mario Stiehl Mario Stiehl

"Za jutri ne morem ničesar napovedati, Diego se dobro počuti, verjetno bomo večji del podpore namenili njemu," je dodal Pogačar.

Petkova etapa, ki bo dolga 169,8 kilometra ter bo potekala med Žalcem in Idrijo, bo dala prve obrise, kateri kolesarji se bodo borili za skupno zmago. Tekmovalci bodo na poti morali premagati štiri vzpone, najtežji bo zadnji na na Dole, po njem sledi le še spust do ciljne črte.

Dirka po Sloveniji, skupna razvrstitrv:

 1. Luka Mezgec (Slo/Mithcelton-Scott)                                 7:40:43
 2. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida)                                         + 0:04
 3. Andrea Vendrame (Ita/Androni Giocattoli-Sidermec)        0:06
 4. Diego Ulissi (Ita/UAE Emirates)                                                0:07
 5. Ben Hermans (Bel/Israel Cycling Academy)                          0:10
 6. Aleksandr Vlasov (Rus/Gazprom Rusvelo)
 7. Ivan Rovnij (Rus/Gazprom Rusvelo)
 8. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)
 9. Iuri Filosi (Ita/Delko Marseille)
10. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                                     vsi isti čas

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.