Šport
1362 ogledov

Eden najbolj prepoznavnih športnikov, ljubljenec množic, predčasno iz zapora?

Oscar Pistorius Profimedia
Pistorius, ki bi si želel predčasno iz zapora, je zaprosil za pogojno izpustitev.

Južnoafriške zaporniške oblasti so začele prve postopkovne korake za preučitev pogojne izpustitve nekdanjega paraolimpijskega prvaka Oscarja Pistoriusa, zaprtega zaradi umora svojega dekleta, je francoska tiskovna agencija AFP izvedela v ponedeljek.

Športnik, ki je bil amputiran pod obema kolenoma in je uporabljal posebna pripomočka, s katerima je lahko tekel na vrhuncu svoje slave, je zgodaj zjutraj na Valentinovo leta 2013 ubil manekenko Reevo Steenkamp, tako da je štirikrat streljal skozi vrata kopalnice.

Oscar Pistorius | Avtor: Profimedia Profimedia

Za umor, ki ga je vedno zanikal, češ da je bil prepričan, da je tat vdrl v njegov izjemno varen dom v Pretorii, je bil obsojen na 13 let zapora.

Zdaj štiriintridesetletni Pistorius je odslužil polovico kazni, kar je minimalna zahteva za pogojni izpust, je za AFP potrdila Tania Koen, odvetnica družine Steenkamp. Kar pa "ne pomeni, da ima samodejno pravico do izpustitve", je poudarila.

Zaporniške oblasti, kot zahteva postopek, so dolžne opraviti predhodne pogovore s starši Reeve Steenkamp, ki pa so jih prestavili na datum, ki ga je še treba določiti. Pred kakršnim koli pogojnim izpustom se morajo pogovoriti z družino žrtve, pa tudi z zapornikom.

Oscar Pistorius | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ta dialog mora potekati, preden se njegov primer lahko predstavi komisiji za pogojni izpust," je za AFP povedal tiskovni predstavnik zapora Singabakho Nxumalo. "Gre za precej občutljiv in čustveno pogojen postopek," je dejal.

Po besedah Koenove naj bi se komisija sestala konec oktobra, a "ker niso bile izpolnjene nekatere zahteve, je postopek prekinila". Čakajo tudi na "nujna poročila" psihologa in socialnih delavcev, ki so v stiku z zapornikom.

Eno leto preden je ubil Steenkampovo je Pistorius postal prvi dvojni amputiranec, ki je nastopil na olimpijskih igrah. Leta 2012 je tekmoval s pomočjo posebnih protetičnih udov iz karbona. V Londonu je osvojil kar tri paraolimpijske kolajne, dve zlati.

Oscar Pistorius | Avtor: Profimedia Profimedia

Gre sicer za tako imenovana rezila, zaradi katerih se ga je prijel tudi vzdevek "tekač na rezilih" ali Blade Runner. Blade Runner oziroma Iztrebljevalec v slovenskem prevodu je tudi kultni celovečerni znanstvenofantastični film Ridleyja Scotta s Harrisonom Fordom v glavni vlogi.

Pistorius je bil velik vzornik invalidnim osebam po vsem svetu - vse do sojenja za umor, ki je doživelo izjemno mednarodno pozornost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice