Šport
874 ogledov

Eden največjih atletskih šampionov lagal glede dopinga

mo farah EPA
Nova dopinška preiskava pri Farahu izpostavlja laži.

Britanski atlet Mo Farah je Ameriški protidopinški agenciji (Usada) večkrat zanikal jemanje dodatka l-karnitina pred londonskim maratonom leta 2014, preden je spremenil izjavo, ko je izvedel, da je njegov zdravnik preiskovalcem sporočil, da je Farahu vbrizgal sicer dovoljen dodatek. Pri tem je vprašljiv predvsem način uporabe, poročajo tuji mediji.

Štirikratni olimpijski prvak je na Usadi večkrat zanikal jemanje dodatka, potem ko so ga izprašali v preiskavi proti njegovemu nekdanjemu trenerju Albertu Salazarju. Slednji naj bi dodatek prek zveze v Britanski atletski zvezi l-karnitin naročil v Švici, saj v Veliki Britaniji ni dostopen.

Enainšestdesetletni Salazar je bil po prvi preiskavi BBC leta 2015 po nadaljnjih štirih letih preiskav s strani Usade kasneje za štiri leta suspendiran zaradi nedovoljenih metod pri vbrizgavanju l-karnitina, kar sta bili dva od prestopkov, ki so mu jih dokazali v preiskavi Usade.

mo farah | Avtor: Epa Epa

Salazar, na Kubi rojeni nekdanji ameriški atlet, je vodil skupino Nike Oregon Project, med leti 2011 in 2017 je treniral tudi britanskega atleta na dolge proge. Skupaj z Jeffreyjem Brownom, zdravnikom skupine, sta bila suspendirana zaradi prekupčevanja s testosteronom, manipuliranja z dopinškimi testi ter nedovoljenih metod intervenoznega vbrizgavanja. Obenem je svojim športnikom Salazar svetoval jemanje zdravil, ki jih niso potrebovali, da bi testiral njihov vpliv na zmogljivost.

Faraha so ameriški preiskovalci, kot poroča BBC prek pridobljenega prepisa intervjuja, leta 2017 pet ur zasliševali glede jemanja dodatka, a je vse odločno zanikal, dokler se ni po pogovoru z Barryjem Fudgom, vodjo oddelka za dolge proge Britanske atletske zveze vrnil v sobo in spremenil svoje prvotne izjave ter priznal, da je jemal sicer dovoljeni dodatek.

To je domnevno storil po pogovoru s Fudgem, ki je bil po podatkih BBC tisti, ki je v Švici prevzel dodatek l-karnitin. Dan pred zaslišanjem je Fudge Usadi povedal, da je Farahu zdravnik vbrizgal l-karnitin v dovoljenih količinah (pod 50 ml na 6 ur).

mo farah | Avtor: EPA EPA

Fudge je za BBC, kot poročajo agencije, zanikal, da je v Švici prevzel večkrat omenjeni dodatek, ki pripomore k boljšim atletskim lastnostim ter hitrejšem presnavljanju. Farah, ki je svoj prvi londonski maraton leta 2014 končal na osmem mestu, za BBC ni želel podati izjave po današnjih razkritjih.

L-karnitin je sicer sredstvo, ki je legalno, a se v običajnih zdravniških praksah ne vbrizgava intravenozno. V tem primeru je vse od leta 2009 dovoljena meja 50 mililitrov v šesturnem časovnem razmaku, učinkuje pa po podatkih študij že po petih urah. Farahu so v večurnih razmakih štirikrat vbrizgali po 13,5 ml dodatka, kar je skupaj zneslo 57 mililitrov v domnevno osmih urah, kar pa je zdravnik Robin Chakraverty, kot je dejal v preiskavi, pozabil zapisati in nato sporočiti preiskovalcem.

Vpleteni zdravnik je Usadi dejal, da so odločitev o vbrizgavanju sprejeli Salazar, Fudge in Farah, dokazi o količinskih ali kakršnihkoli drugih kršitvah pri vbrizgavanju l-karnitina pa ne obstajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice