Šport > Euro 2020
1616 ogledov

Anglija izločila velikega rivala

Raheem Sterling Epa
Angleški nogometaši so se prebili v četrtfinale.

Anglija je pred tokratnim obračunom osmine finala Nemčijo na Wembleyju nazadnje premagala v finalu svetovnega prvenstva leta 1966. Petiinpetdeset let kasneje je kultni stadion naposled spet videl zmago domače reprezentance proti elfu, tokrat so Angleži velikega rivala strli v drugi polovici drugega polčasa, ko sta v polno zadela Raheem Sterling v 75. in Harry Kane v 86. minuti.

Anglijo v četrtfinalu, ki bo 3. julija v Rimu, čaka zmagovalka obračuna med Švedsko in Ukrajino, ki se bo drevi v Glasgowu pričel ob 21. uri.

Na obračunu nogometnih titanov je bila uvodna pobuda na strani izbrancev nemškega selektorja Joachima Löwa. Prvo nevarno akcijo so uprizorili v osmi minuti, ko se je Leon Goretzka izognil prepovedanemu položaju in se sam znašel pred angleškim vratarjem Jordanom Pickfordom, a ga je na robu kazenskega prostora s prekrškom zaustavil Declan Rice in si prislužil prvi rumeni karton na tekmi.

Uvodoma dokaj "rezervirani" Angleži so v nadaljevanju vzpostavili ravnotežje. V 16. minuti so si priigrali prvo priložnost na tekmi, po močnem in natančnemu strelu Sterlinga z 20 metrov pa se je izkazal nemški vratar Manuel Neuer.

Do konca prvega polčasa je bila terenska pobuda na strani izbrancev angleškega selektorja Garetha Southgata, izrazitih priložnosti za gol pa si niso priigrali. Bolj nevarni so bili Nemci, predvsem v 32. minuti, ko je klubska naveza iz londonskega Chelseaja Kai Havertz-Timo Werner izpeljala kombinirano akcijo, strel Wernerja iz ugodnega položaja pa je zaustavil Pickford.

V sodnikovem podaljšku so Angleži nevarno zagrozili, po bliskovitem napadu Sterlinga je žoga prišla do Kana, ki pa se je v zaključku akcije močno zapletel, tako da so Nemci odpravili nevarnost pred svojimi vrati.

Drugi polčas so bolje pričeli Nemci, ki so dolgo časa pletli mrežo pred angleškimi vrati, po silovitem strelu Havertza z levo nogo z roba kazenskega prostora pa se je s bravurozno obrambo izkazal Pickford. Do konca rednega dela se je na Wembleyju odvijal ogorčen boj za vsak košček igrišča, odločale so malenkosti in navdih posameznikov, dva od teh trenutkov pa so uprizorili Angleži.

V 75. minuti so izpeljali lepo akcijo, po ostri podaji z leve strani Luka Shawa pa se je v pravem trenutku na pravem mestu znašel Sterling in žogo s petih metrov "zabil" v nemško mrežo.

Nemci so že v 81. minuti zapravili idealno priložnost za izenačenje, po napaki Sterlinga se je Thomas Müller sam znašel pred Pickfordom, njegov strel z roba kazenskega prostora pa je švignil mimo desne vratnice.

V končnici tekme so Nemci pritisnili z vsemi topovi, a pustili prostor v obrambi, kar so Angleži takoj izkoristili in v 86. minuti po bliskovitem nasprotnem napadu podvojili vodstvo. Po lepi akciji je Kane izkoristil podajo rezervista Jacka Grealisha z leve strani in zadel za 2:0.

Tradicionalno nepopustljivi Nemci v končnici tekme niso našli načina, da ukanijo angleške obrambe, ki na tem prvenstvu sploh še ni prejela gola.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice