Šport > Euro 2020
196 ogledov

Šok za tulipane, prvi poraz za konec sanj

nizozemska reprezentanca Epa
Nizozemci po treh zmagah v skupini ostajajo brez četrtfinala.

Češka nogometna reprezentanca je še tretja udeleženka četrtfinala nogometnega evropskega prvenstva. V osmini finala je bila v Budimpešti boljša od reprezentance Nizozemske z 2:0 (0:0). Evropski podprvaki leta 1996 se bodo za polfinalno vstopnico 3. julija v Bakuju v Azerbajdžanu pomerili z Dansko.

Čehi so bili ves čas enakovreden tekmec favoriziranim Nizozemcem, po rdečem kartonu Matthijsa de Ligta v drugem polčasu pa so po zaslugi Tomaša Holeša in Patrika Schicka številčno prednost na zelenici pretvorili v četrtfinalno vstopnico. Tam bodo igrali prvič po letu 2012, sicer pa so leta 1996 Čehi izgubili v finalu proti Nemčiji na EP v Angliji. Češkoslovaška je sicer slavila na EP leta 1976 v Jugoslaviji.

Nizozemska, sicer ena od treh reprezentanc s popolnim izkupičkom v skupinskem delu, se je tako presenetljivo poslovila že na začetku izločilnih bojev. Tekme v skupinskem delu je igrala na domačem stadionu v Amsterdamu.

V prvem polčasu sta imeli obe izbrani vrsti nekaj lepih priložnosti, da spremenita začetni izid. Nizozemski branilec de Ligt je v osmi minuti že preskočil vratarja, a v zahtevnem položaju žoge z glavo ni mogel preusmeriti v mrežo.

Pet minut kasneje je Denzel Dumfries po dolgi podaji z glavo preigral vratarja, nato pa sprožil iz zahtevnega položaja, a je nogo podstavil Tomaš Kalas in žogo preusmeril v kot. V 22. minuti so bili po desni strani nevarni Čehi. Petr Ševčik je v sredino poslal nevarno žogo, Tomaš Souček pa je s petih metrov preslabo zadel žogo z glavo. V 28. minuti se je moral izkazati tudi Maarten Stekelenburg, a mu nekoliko odbit strel Schicka ni povzročil pretiranih preglavic.

Nato so vajeti igre prevzeli Nizozemci, najlepšo priložnost pa so si vseeno priigrali Čehi. V 38. minuti je do strela z okoli 7 metrov od vrat prišel Antonin Barak, a je sijajno v zadnjem hipu posredoval de Ligt. Dve minuti kasneje je Dumfries znova odlično prodrl, tokrat po levi strani, podajo v sredino pa je s srečno odbil Tomaš Vaclik v čeških vratih.

V drugem polčasu je v 51. minuti sijajno priložnost ena na ena z vratarjem Vaclikom lahkomiselno s preigravanjem zapravil Donyell Malen. Le minuto kasneje je nespametno na drugi strani z roko posredoval de Ligt, ko je ustavljal Schicka. Po pregledu posnetka ruskega sodnika Sergeja Karasjova je branilec prejel rdeči karton, saj je žogo in češkega napadalca ustavil na poti do izrazite priložnosti.

V 64. minuti je Dumfries rešil Nizozemsko, potem ko je po odbiti žogi po predložku mladi bočni branilec podstavil nogo ob strelu Pavla Kaderabeka. Čehi so z igralcem več še naprej pritiskali in v 68. minuti le prišli do vodstva. Po nespametnem prekršku Patrika van Anholta je podajo s strani Schicka nazaj v sredino poslal Kalas, Holeš pa je z glavo našel luknjo mimo treh Nizozemcev na golovi črti.

Varovanci Franka de Boerja so nato sicer pritisnili proti češkim vratom, a to ni obrodilo sadov. Na drugi strani so Čehi po lepi akciji Holeša in piki na i Schicka povišali vodstvo ter razrešili vse dvome o zmagovalcu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice