Šport > Nogomet
178 ogledov

Dvoboj med Avstrijo in Italijo odločen šele po podaljških

Avstrija : Italija Epa
Italija po podaljšku proti Avstriji do četrtfinala.

Nogometaši Italije so drugi četrtfinalisti letošnjega evropskega prvenstva. Na drugi tekmi osmine finala so v Londonu po podaljšku premagali Avstrijo z 2:1 (0:0, 0:0).

Potem ko se je s tekmo med Walesom in Dansko, s kar 4:0 so slavili Danci, začel izločilni del letošnjega evropskega prvenstva, sta se danes v sosedskem obračunu pomerili še Italija in Avstrija.

Avstrija se je po zmagi nad Ukrajino v zadnjem krogu predtekmovanja sploh prvič prebila v izločilne boje na Euru. Italija pa je bila suverena, saj je dobila vse tri tekme predtekmovanja in ga končala na prvem mestu skupine B.

Na koncu so se po podaljšku veselili Italijani, ki so sicer dobili sploh prvi gol na Euru 2020.

Selektor Avstrije Franco Foda ni posegal v postavo, ki si je priborila osmino finala, medtem ko je italijanski strateg Robert Mancini sedem "rezervistov" z rezultatsko nepomembne tekme z Walesom spet posadil na klop.

Avstrija : Italija | Avtor: Epa Epa

Tekma se je v prvem delu hitro nagnila v pričakovano smer, kjer so Italijani narekovali ritem, Avstrijci pa so se umaknili v bolj obrambne položaje in prežali na morebitne napake tekmecev. Italijani so v prvih minutah nekajkrat preizkusili vratarja Daniela Bachmanna, a ta ni imel večjih težav. Avstrija v začetni tretjini tekme ni bila prav nevarna, Marko Arnautović je v 18. minuti meril visoko prek gola.

Bi pa lahko azzurri povedli v 32. minuti. Takrat je do žoge na robu kazenskega prostora na kakšnih 18 metrih prišel Ciro Immobile, žoga pa je po njegovem silovitem strelu zadela desno vratnico.

Drugi polčas so živahneje začeli Avstrijci, vratarja Gianluigija Donnarummo je ogrel Arnautović, rdeče-belo-rdeči pa so v 51. minuti prišli do prostega strela z roba kazenskega prostora. A specialist za takšne udarce David Alaba je tokrat meril nekaj centimetrov prek gola.

Aktivnejšo igro je Avstrija kronala v 65. minuti, ko je Arnautović po podaji Alabe z glavo poslal žogo prek vratarja in v mrežo, a po ogledu posnetka gol zaradi prepovedanega položaja ni obveljal.

Avstrija : Italija | Avtor: Epa Epa

To je vendarle spet prebudilo Italijane, ki pa niso več našli ritma iz prvega dela. Nekaj polpriložnosti Immobileja in Manuela Locatellija so Avstrijci v obrambi brez težav ustavili, so pa nato sami v 74. minuti zahtevali najstrožjo kazen po prekršku nad Stefanom Lainerjem, vendar so bili že pred tem v prepovedanem položaju.

Bolj ko se je tekma iztekala, bolj je bilo jasno, da ekipi ne bosta več tvegali, tako da se je dvoboj kot prvi v izločilnem delu prevesil v podaljšek.

Kar Italijanom ni uspelo v rednem delu, je v peti minuti podaljška rezervistu Federicu Chiesi. Po natančni podaji Leonarda Spinazzole je žogo dobil osamljen na desni strani pred golom, iz igre vrgel Lainerja in neoviran streljal v daljši kot vrat Bachmanna za 1:0.

V 105. minuti je sledil nov udarec za Avstrijo. Po podaji Insigneja je Francesco Acerbi borbeno prišel do žoge in jo spravil do Mattea Pessine, ta pa je iz bližine zadel za 2:0.

Toda Avstrija je še poskušala in v 114. minuti je za nekaj upov poskrbel Saša Kalajdžić, ko je po kotu spretno med padcem z glavo spravil žogo v mrežo, a to je bilo premalo za preobrat.

* Stadion Wembley, gledalcev 18.910, sodniki: Taylor, Beswick, Nunn (vsi Anglija).
* Strelci: 1:0 Chiesa (95.), 2:0 Pessina (105.), 2.1 Kalajdžić (114.).
* Italija: Donnarumma, Di Lorenzo, Bonucci, Acerbi, Spinazzola, Barella (od 67. Pessina), Jorginho, Verratti (od 67. Locatelli), Berardi (od 84. Chiesa), Immobile (od 84. Belotti), Insigne (od 108. Cristante).
* Avstrija: Bachmann, Lainer (od 114. Trimmel), Dragović, Hinteregger, Alaba, Schlager (od 106. Gregoritsch), Grillitsch (od 106. Schaub), Laimer (od 114. Ilsanker), Sabitzer, Baumgartner (od 90. Schöpf), Arnautović (od 97. Kalajdžić).
* Rumeni karton: Barella, di Lorenzo; Arnautović, Hinteregger, Dragović.
* Rdeč karton: /

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice