Šport > Nogomet
151 ogledov

Danci igrali za Eriksena, Rusi domov

Yussuf Poulsen Danska Rusija Euro 2020 Epa
Končani so predtekmovalni boji v skupini B.

Danska je premagala Rusijo (4:1) in si tudi zaradi belgijske zmage nad Finsko priigrala osmino finala. Danska, Rusija in Finska so v treh tekmah zmagale enkrat, najboljšo medsebojno razliko v golih pa so imeli Danci, ki so tako v skupini B osvojili drugo mesto.

Danska, ki je na prvi tekmi proti Finski ob koncu prvega polčasa ostala brez svojega zvezdnika Christiana Eriksena, ki je doživel zastoj srca, je tako pred današnjo tekmo za napredovanje potrebovala zmago nad Rusijo z dvema goloma razlike in uspeh Belgije, do česar je na koncu tudi prišlo.

Danska je tako pred današnjo tekmo za napredovanje potrebovala zmago nad Rusijo z dvema goloma razlike in uspeh Belgije, do česar je na koncu tudi prišlo, saj je Belgija za tretjo zmago z 2:0 premagala Finsko. Za visoko dansko zmago pa so zadeli Mikkel Damsgaard v prvem polčasu ter Yussuf Poulsen, Andreas Christensen in Joakim Mæhle v drugem delu igre. Edini gol za Rusijo je z bele točke dosegel Artem Dzjuba.

Danska je tekmo začela z identično enajsterico kot proti Belgiji in že v začetku tekme imela veliko premoč v posesti žoge, a si resnejše priložnosti ni ustvarila. V 18. minuti je v protinapad stekel Rus Aleksandr Golovin, ki je prišel tudi do strela v okvir vrat, a je bil Kasper Schmeichel na mestu. V 30. minuti pa je s 27 metrov proti ruskemu golu nevarno ustreli Pierre-Emile Hojbjerg, vendar je žoga zletela mimo okvira gola.

Osem minut pozneje je po podaji Hojbjerga 20-letni Damsgaard s 23 metrov neubranljivo streljal in s prvim strelom v okvir vrat svoje reprezentance Dansko popeljal v vodstvo. Le malo pozneje je po kotu do strela z glavo prišel Jannik Vestergaard, a je žoga zletela mimo gola. Danska je tako kot proti Belgiji tudi tokrat dobila polčas z 1:0.

V prvih minutah drugega polčasa je Rusija pritisnila in bila več pri posesti, a si prave priložnosti ni priigrala. Kmalu je znova pobudo prevzela danska izbrana vrsta in v 59. minuti prišla do povišanja vodstva po napaki ruske obrambe. Roman Zobnin je na slepo žogo brcnil nazaj proti vratarju, a je njegovo podajo prestregel Poulsen in z golom s sedmih metrov zanesljivo dosegel svoj drugi zadetek na prvenstvu.

V 68. minuti pa se je v danskem kazenskem prostoru Vestergaard prerival z Aleksandrom Soboljevom, ki je padel, in glavni sodnik je takoj pokazal na enajstmetrovko. Z bele točke je bil zanesljiv Dzjuba, ki je znižal zaostanek na 1:2. A po golu Rusov so znova pritisnili Danci, kar se jim je v 79. minuti tudi obrestovalo.

Po številnih odbitih žogah je ta na koncu prišla do Christensena, ki je zadel z roba kazenskega prostora. Le tri minute pozneje pa je v protinapadu po novi podaji Hojbjerga ravno znotraj kazenskega prostora zadel Mæhle, ki je postavil končnih 4:1.

Avstrija Ukrajina Euro 2020 Skupina C Šport Avstrijci za anale, Pandev v zgodovino

Thomas Vermaelen Finska Belgija Euro 2020 | Avtor: Epa Epa

Nogometaši Belgije so na svoji tretji tekmi še tretjič zmagali. V St. Peterburgu so premagali Finsko (2:0) in gladko osvojila prvo mesto v skupini B. Finska je tretja in še lahko upa, da se bo v osmino finala uvrstila kot ena izmed štirih najboljših tretjeuvrščenih reprezentanc.

Belgija je bila precej boljši in nevarnejši tekmec. Toda odpor tekmeca, ki se je krčevito branil, je strla šele v zadnjem delu tekme. V 74. minuti je najprej je po strelu Thomasa Vermaelena finski vratar Lukáš Hrádecký dosegel avtogol, v 81. minuti je končni izid postavil Romelu Lukaku.

 

Belgija, ki je zadnjo tekmo skupine začela z nekoliko spremenjeno postavo, a je bila tudi ta dovolj kakovostna, da je bila na igrišču popoln gospodar. Neprestano je prihajala pred in v kazenski prostor tekmecev, toda dolgo časa jim je manjkal zaključni strel. V drugi polovici prvega polčasa pa so prišli tudi strelski poskusi. Finski vratar je moral trikrat posredovati, najbolj se je izkazal tik pred odhodom na odmor, ko je ubranil strel Jeremyja Dokuja z leve strani kazenskega prostora.

Finci, ki v prvem polčasu niso niti enkrat streljali na vrata Thibauta Courtoisa, so nekoliko bolj pogumno začeli drugi del, Glen Kamara je celo poskrbel, da se je Courtois z rokama dotaknil žoge. Toda belgijska ekipa je bila še naprej nevarnejša in konkretnejša. Hrádecký je dvakrat dobro posredoval po priložnostih Edena Hazarda, Romelu Lukaku pa ga je premagal, a kot je pokazal VAR iz nedovoljenega položaja.

Finski vratar pa je v 74. minuti vendarle klonil, za to pa ima tudi sam nekaj zaslug. Po kotu je bil pred vrati najvišji Thomas Vermaelen, po njegovem poskusu z glavo se je žoga odbila od vratnice, Hrádecký jo je poskušal ujeti, vendar se mu je izmuznila iz rok in končala v mreži.

Finci so bili po prejetem golu prisiljeni v bolj napadalno igro, kar je tekmecem dalo več prostora, kar so tudi izkoristili. V 81. minuti je Kevin de Bruyne v kazenskem prostoru našel Lukakuja, ki se je odlično znašel in dosegel že svoj tretji gol na prvenstvu.

Euro 2020 (skupina B), 3. kolo:

Finska - Belgija 0:2 (0:0)
Hrádecký 74./ag, Lukaku 82.

Rusija - Danska 1:4 (0:1)
Dzyuba 70./11m; Damsgaard 38., Poulsen 59., Christensen 79. Mæhle 82.

LESTVICA:
1. Belgija 9
2. Danska 3
3. Finska 3
4. Rusija 3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice