Šport > Nogomet
221 ogledov

Kaos v skupini smrti! Portugalci in Nemci bili že na robu izpada...

Nemška nogometna reprezentanca Epa
Nemci se po dveh zaostankih vendarle rešili izpada, remi med svetovnimi in evropskimi prvaki.

Portugalski in francoski nogometaši so se na današnji tekmi 3. kroga evropskega prvenstva v Budimpešti razšli z neodločenim izidom 2:2 (1:1). Francija je v skupini F osvojila prvo mesto in se bo v osmini finala pomerila s Švico, Portugalsko pa po tretjem mestu čaka tekma z Belgijo.

Obračun zadnjih svetovnih prvakov iz Francije in evropskih prvakov iz Portugalske se je v madžarski prestolnici končal brez zmagovalca.

Na Puskas Areni se je v prvem polčasu odvijal pozicijski boj za vsak košček igrišča. Ne eni ne drugi niso preveč tvegali, strpno so čakali na priložnosti in prebliske svojih izjemno potentnih nogometnih posameznikov.

Prvo "magijo" na tekmi so uprizorili svetovni prvaki iz Francije, po lucidni globinski podaji Paula Pogbaja se je v 16. minuti v obetavni priložnosti znašel Kylian Mbappe, njegov strel z roba kazenskega prostora pa je zanesljivo ubranil portugalski vratar Rui Patricio.

Portugalska : Nemčija | Avtor: Epa Epa

V 27. minuti je španski sodnik Antonio Lahoz po prekršku francoskega vratarja Huga Llorisa, ki je zgrešil žogo in "knockoutiral" Danila, pokazal na 11-metrovko, natančen izvajalec pa je bil Cristiano Ronaldo.

Portugalci so nato imeli popoln nadzor nad Francozi, ki pa so v samih izdihljajih vendarle izenačili, potem ko je Lahoz po prekršku Nelsona Semeda nad Mbappejem pokazal na zelo sumljivo 11-metrovko, ki jo realiziral Karim Benzema.

Galski petelini so sanjsko odprli drugi polčas. V 47. minuti je Pogba s sijajno globinsko podajo našel Benzemaja, ki je z natančnim strelom in po "blagoslovu sistema VAR" dosegel drugi gol na tekmi. V tem trenutku je glede na potek druge tekme v skupini Portugalcem celo grozil izpad. Že dve minuti kasneje so tako zagrozili, po dolgi podaji Raphaela Guerreira pa je bil Ronaldov strel z glavo malenkostno nenatančen.

V 59. minuti so Portugalci poravnali izid, po igri z roko Julesa Koundeja je Lahoz dosodil še tretjo 11-metrovko na tekmi, znova pa jo je natančno izvedel Ronaldo, ki je dosegel svoj 14. gol na zaključnih turnirjih stare celine in petega na letošnjem turnirju. Pred tem je dvakrat zadel na prvi tekmi proti Madžarski in enkrat proti Nemčiji.

Portugalska : Nemčija | Avtor: Epa Epa

Ob tem je Ronaldo na lestvici najboljših strelcev ujel Iranca Alija Daeija, oba sta na dosedanjih reprezentančnih tekmah dosegla po 109 golov, hkrati pa je postal najboljši strelec na svetovnih in evropskih prvenstvih. Šestintridesetletni Portugalec je na obeh tekmovanjih doslej zabil 21 golov, na drugem mestu je že upokojeni Nemec Miroslav Klose z 19 zadetki.

V 67. minuti so Francozi znova zagrozili, nov zadetek pa je preprečil Patricio. Portugalski vratar se je z bravurozno obrambo najprej izkazal po strelu Pogbaja s 25 metrov, nato pa je zaustavil še odbitek in strel Antoina Griezmanna.

V končnici tekme sta obe reprezentanci igrali pazljivo, še najbližje zadetku je bil Griezmann v 86. minuti, njegov strel z 20 metrov pa je končal prek vrat.

* Puskas Arena, gledalcev 55.000, sodniki: Lahoz, Devis, del Palomar (vsi Španija).
* Strelca: 1:0 Ronaldo (30./11-m), 1:1 Benzema (45./11-m), 1:2 Benzema (47.), 2:2 Ronaldo (60./11-m).
* Portugalska: Patricio, Semedo (od 79. Dalot), Dias, Pepe, Guerreiro, Moutinho (od 73. Neves), Danilo (od 46. Palhinha), Sanches (od 87. Oliveira), Silva (od 73. Fernandes), Ronaldo, Jota.
* Francija: Lloris, Kounde, Varane, Kimpembe, Hernandez (od 46. Digne, od 52. Rabiot), Tolisso (od 66. Coman), Kante, Pogba, Griezmann (od 87. Sissoko), Benzema, Mbappe.
* Rumeni kartoni: Lloris, Hernandez, Griezmann, Kimpembe.
* Rdeči karton: /.

 

Nemci vendarle do točke z Madžari in drugega mesta

Nogometni reprezentanci Nemčije in Madžarske sta se v tekmi 3., zadnjega kroga predtekmovanja v skupini F na evropskem prvenstvu v Münchnu razšli z neodločenim izidom 2:2 (0:1).

Madžari so po presenetljivi točki proti svetovnim prvakom Francozom dobili krila, predvsem pa so še imeli možnosti za napredovanje. A za nadaljevanje Eura 2020 bi morali zmagati, medtem ko so bili Nemci po uspehu v prejšnjem krogu proti branilcem naslova Portugalcem v nekoliko lažjem položaju, saj bi jim zadoščal že neodločen izid. Na koncu so bili bolj veseli Nemci, ki pa so se za nadaljevanje EP pošteno namučili.

Madžari so zastavili zelo obrambno postavitev, ki vsaj v prvem polčasu ni klonila. Selektor Marco Rossi pa tudi ni spreminjal postave, ki je bila tako uspešna proti Franciji.

Nemčija je imela terensko premoč, ki pa je bila precej jalova. Joshua Kimmich in Antonio Rüdiger sta v začetnih minutah le ogrela vratarja Petra Gulascija, sledil pa je šok za domače.

Nemčija : Poljska | Avtor: Epa Epa

Madžari tokrat sicer niso mogli računati na fanatično pomoč s polnih tribun Puskas Arene, a so vseeno razveselili nekaj sto svojih privržencev na osrednjem bavarskem nogometnem objektu. V 11. minuti sta hitro akcijo izvedla Roland Sallai, ki je zelo natančno podal, med dvema branilcema pa je bil dovolj spreten Adam Szalai, ki je premagal Manuela Neuerja.

Nemčija je v nadaljevanju prvega dela skušala priti vsaj do izenačenja, kajti položaj, v katerem se je znašla, bi pomenil celo slovo od Eura 2020. Najbližje temu cilju je bil v prvem delu nesrečni strelec avtogola na prvi tekmi Mats Hummels, ki je v 21. minuti po nemškem kotu prišel do strela z glavo, a zadel le prečko.

V zadnjih 15 minutah prvega dela je bilo pravega nogometa malo; pravi tropski naliv je popolnoma onemogočil igro, v teh vremenskih razmerah pa so se za odtenek bolje znašli gostje.

V začetku drugega dela je sledilo vremensko izboljšanje, predvsem pa popoln napad Nemčije. Pritisk in nekaj polpriložnosti - vmes je sicer za Madžare Sallai s prostega strela zadel zunanji del vratnice - so vendarle spremenili tudi v zadetek. Za olajšanje je poskrbel Kai Havertz v 66. minuti, ko je izkoristil slabo posredovanje vratarja Gulacsija, prek njega je žogo dvignil Hummels, ter jo potisnil v mrežo.

Nemčija : Poljska | Avtor: Epa Epa

A Nemci so že v naslednjem napadu spet zaostajali. Nezbrano obrambo domačih sta izigrala Adam Szalai z natančno podajo in Andras Schäfer s pogumnim skokom pred Neuerjem in strelom z glavo za 2:1.

Glede na razplet druge tekme so se v tem trenutku Nemci spet znašli na zadnjem mestu v skupini, zato so v zadnjih 20 minutah morali staviti na vse ali nič. Selektor Joachim Löw je v igro posla tudi Thomasa Müllerja, mladega Jamala Musialo in Leona Goretzko.

Prav Goretzka je poskrbel za izenačenje; po odbijanju žoge v kazenskem prostoru je ta prišla do njega in s silovitim strelom je v 84. minuti je poskrbel za 2:2.

Madžari so se tako znašli na zadnjem mestu skupine, moči za še en gol pa niso imeli več in tako so se morali sprijazniti s slovesom od tekmovanja. Nemce pa v osmini finala čaka obračun velikimi tekmeci Angleži na Wembleyju.

* Nogometna arena München, gledalcev 14.500, sodniki: Karasev, Demeško, Gavrilin (vsi Rusija).
* Strelci: 0:1 Ad. Szalai, 1:1 Havertz (66.), 1:2 Schäfer (68.), 2:2 Goretzka (84.).
* Nemčija: Neuer, Ginter (od 82. Volland), Hummels, Rüdiger, Kimmich, Ilkay Gündogan (od 58. Goretzka), Kroos, Gosens (od 82. Musiala), Havertz (od 67. Werner), Gnabry (od 68. Müller), Sane.
* Madžarska: Gulacsi, At. Szalai, Orban, Botka, Fiola (od 88. Nikolić), Schäfer, Nagy, Kleinheisler (od 88. Lovrencsics), Nego, Sallai (od 75. Schön), Ad. Szalai (od 82. Varga).
* Rumeni kartoni: Gündogan, Sane; Botka, Fiola, Ad. Szalai.
* Rdeč karton: /

 

* Osmina finala
- sobota, 26. junij 2021:
18.00 Amsterdam: Wales - Danska (1)
21.00 London: Italija - Avstrija (2)
- nedelja, 27. junij 2021:
18.00 Budimpešta: Nizozemska - Češka (3)
21.00 Sevilla: Belgija - Portugalska (4)
- ponedeljek, 28. junij 2021:
18.00 Koebenhavn: Hrvaška - Španija (5)
21.00 Bukarešta: Francija - Švica (6)
- torek, 29. junij 2021:
18.00 London: Anglija - Nemčija (7)
21.00 Glasgow: Švedska - Ukrajina (8)

* Četrtfinale:
- petek, 2. julij 2021:
18.00 St. Peterburg: O5 - O6
21.00 München: O2 - O4
- sobota, 3. julij 2021:
18.00 Baku: O3 - O1
21.00 Rim: O7 - O8

* Polfinale:
- torek, 6. julij 2021:
21.00 London: O5/O6 - O2/O4
- sreda, 7. julij 2021:
21.00 London: O3/O1 - O7/O8

* Finale:
- nedelja, 11. julij 2021:
21.00 London
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice