Šport > Euro 2020
5106 ogledov

Grozljivi posnetki incidenta v Münchnu, več ljudi v bolnišnici

1/8
Epa
Protestnik je pred pristankom na zelenici Allianz Arene izgubil oblast nad padalom.

Aktivist okoljevarstvene organizacije Greenpeace, ki je pred začetkom obračuna med Francijo in Nemčijo pristal na zelenici münchenske Allianz Arene, je poškodoval več ljudi, ki so potrebovali bolnišnično oskrbo, je sporočila Uefa.

cristiano ronaldo Šok Šport Ronaldo v eni potezi pognal štiri milijarde dolarjev

 | Avtor: Epa Epa
Nepremišljena poteza bi se lahko končala še precej bolj tragično, saj je protestnik ob preletavanju stadiona izgubil oblast nad padalom in se zapletel v žično napeljavo, po kateri se giblje t.i. kamera "spidercam". Po nerodnem pristanku na igrišču sta mu med prvimi na pomoč priskočila nemška reprezentanta Mats Hummels in Antonio Rudiger, preden so ga varnostniki pospremili s prizorišča.

Evropska nogometna zveza je dejanje aktivista, ki se zavzema proti prodaji bencinskih in dizelskih avtomobilov, označila za "neodgovorno in nevarno" ter napovedala "ustrezne sankcije s strani pristojnih organov""Nepremišljeno dejanje, ki bi lahko imelo resne posledice za veliko število ljudi, je botrovalo poškodbam nekaterih obiskovalcev, ki so morali v bolnišnico," je zapisala evropska krovna zveza.

Protestnik se je na prizorišče spustil s padalom, na katerem je pisalo "kick out the oil" oziroma "znebimo se nafte". S seboj je imel še žogo s podobnim sporočilom. Protest je bil v prvi vrsti uperjen proti nemškemu avtomobilističnemu gigantu Volkswagnu. 

Greenpeace se je zaradi ogrožanja varnosti obiskovalcev že opravičil: "To nikakor ni bil naš namen. Padalec bi moral preleteti stadion in odvreči žogo s protestnim zapisom," je dejal tiskovni predstavnik Benjamin Stephan.

Spidercam je sistem s kabelsko obešenimi kamerami, ki omogoča filmskim in televizijskim kameram, da se premikajo navpično in vodoravno po vnaprej določenem območju, običajno igrišču športnih prireditev, kot so igrišče za kriket, nogometno igrišče ali teniško igrišče. Ime Spidercam je blagovna znamka. 

Komentarjev 2
  • Carbon 15:29 16.junij 2021.

    Zaporna kazen 30 let, brez ogrevanja,ker to tud na fosile se greje rit!

  • Toma 14:51 16.junij 2021.

    Je imel električni pogon?