Šport > Euro 2020
186 ogledov

Tulipani premagali naše sosede

Memphis Depay Epa
Nizozemska nogometna reprezentanca je v Amsterdamu premagala Avstrijo z 2:0 (1:0).

Nizozemski nogometaši so na letošnjem zaključnem turnirju dosegli drugo zmago. Po uvodni nad Ukrajinci so danes v Areni Johan Cruyff ugnali še Avstrijce in si izborili nastop v osmini finala. Vanj so se že uvrstili nogometaši iz Italije in Belgije, v izločilne boje se bodo tudi vse prvo in drugouvrščene reprezentance ter štiri najboljše tretjeuvrščene izbrane vrste iz skupinskega dela tekmovanja.

Izbranci nizozemskega selektorja Franka de Boera so takoj zagospodarili na amsterdamski zelenici in vršili pritisk na Avstrijce, vodilni gol pa so dosegli z "nekajminutno zamudo". Glavni izraelski sodnik Orel Grinfeld si je po posredovanju sistema VAR ogledal "bližnje srečanje" Avstrijca Davida Alabe in Nizozemca Denzela Dumfriesa, po njem pa pokazal na 11-metrovko, ki jo je po močnem in natančnem strelu zanesljivo realiziral Memphis Depay.

Naši severni sosedi so po prejetem zadetku vzpostavili ravnotežje na igrišču, tu in tam si priigrali tudi nekaj (pol)priložnosti, a so bili v končnicah akcij premalo konkretni tudi zavoljo odsotnosti Marka Arnautovića, ki ga je Evropska nogometna zveza (Uefa) kaznovala zaradi žaljenja tekmecev iz Severne Makedonije na prvi tekmi v Bukarešti.

Gostitelji so bili več pri žogi, v prvi polovici tekme so dvakrat resno ogrozili avstrijskega vratarja Daniela Bachmanna, obakrat je bil v glavni vlogi Depay. Napadalec Lyona je najprej v 24. minuti po strelu z roba kazenskega prostora zadel zunanji del mreže, v 40. minuti pa je po asistenci Wouta Weghorsta s petih metrov slabo zadel žogo in streljal visoko prek vrat.

Nizozemci so v drugem polčasu stopnjevali svojo igro, prvo priložnost pa so si priigrali šele v 61. minuti, po strelu z glavo Matthijsa de Ligta pa se je izkazal Bachmann. Avstrijki vratar je bil nemočen šest minut kasneje po bliskovitem nasprotnem napadu domačih nogometašev. Akcijo je začel Depay, po njegovi globinski podaji pa je rezervist Donyell Malen nesebično podal do Dumfriesa, ki je zadel za 2:0.

Denzel Dumfries | Avtor: Epa Epa

Avstrijci so najbolj resno dokaj nezaposlenega domačega vratarja Maartena Stekelenburga ogrozili v končnici dvoboja. V 81. minuti je strel Alabe z 20 metrov je švignil mimo njegove leve vratnice, štiri minute kasneje pa je zanesljivo posredoval po strelu Karima Onisiwoja.

Na današnji prvi tekmi skupine C je Ukrajina v Bukarešti premagala Severno Makedonijo z 2:1 (2:0). Po dveh krogih je v vodstvu Nizozemska s šestimi točkami, Ukrajina in Avstrija jih imata po tri, Severna Makedonija pa je brez njih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice