Šport > Slovenija poka od ponosa
1267 ogledov

Novice junakov iz #mojtim

Košarka Epa
Goran Dragić, Luka Dončić in druščina imajo danes priložnost, da Slovenijo prvič v zgodovini popeljejo v finale evropskega košarkarskega prvenstva.

Tekma z aktualnimi evropskimi prvaki Španci bo danes na sporedu ob 20.30, slovenski košarkarji pa bodo imeli v dvorani Sinan Erdem v Istanbulu tudi bučno podporo s tribun. Po podatkih uradne turistične agencije KZS bo namreč Slovenijo na prizorišču spodbujalo približno tisoč navijačev, pred televizijskimi ekrani v domovini pa verjetno večina Slovencev.

Slovenija navijači EuroBasket 2017 Po Dončićevem pozivu Šport Pri vladi se niso zganili, so se pa pri KZS

V prvem polfinalu se bosta sicer srečali edini neporaženi reprezentanci tokratnega evropskega prvenstva. Tista, ki bo zadržala stoodstotni izkupiček oziroma 8-8, bo v nedeljo igrala za zlato medaljo proti zmagovalcu drugega polfinala med Rusijo in Srbijo. Slovenski košarkarji so odločeni, da naredijo zgodovinski korak in da si z zmago proti branilcem naslova zagotovijo prvo medaljo na velikih tekmovanjih. Najbližje doslej so ji bili na Poljskem leta 2009, ko so v polfinalu izgubili s Srbijo, v tekmi za bron pa z Grčijo.

Španski trener Sergio Scariolo priznava, da se boji Slovenije, saj mu njena vsestranska igra ne ustreza. Predvsem ga strašita Goran Dragić in Luka Dončić. Kapetan je s povprečjem 22 točk na srečanje med glavnimi kandidati za naziv MVP - najkoristnejši igralec prvenstva, 18-letni Dončić (15,7 točke, 7,7 skoka, 3,1 podaje) pa iz tekme v tekmo prestavlja mejnike in razkazuje razkošen talent.

slovenija španija prva tekma Stožice Sergio Scariolo Mnenje tekmeca Šport Španski selektor se je razgovoril o Slovencih

Glavni orožji Španije sta brata Gasol, 37-letni Pau, najboljši strelec in dvakratni MVP evropskih prvenstev, ter pet let mlajši Marc, oba člana moštev NBA. V najmočnejši ligi na svetu igrajo tudi Ricky Rubio, Alex Abrines in brata Juancho ter Willy Hernangomez, ključno vlogo pri organizaciji napadov pa ima Sergio Rodriguez.

Pomočnik selektorja Jaka Lakovič pred velikih taktičnim obračunom pravi: "Igramo proti najboljši reprezentanci zadnjega desetletja, kar je še dodaten razlog za visoko motivacijo. Vemo, da Španiji naša igra ne leži, zato ji moramo vsiliti ritem in zbrano igrati vseh štirideset minut. Čutimo bližino medalje, vendar se z njo ne obremenjujemo. Španska igra nam bolj ustreza kot latvijska oziroma Špancem ne ustreza naša igra, se pravi hitrost, agresivnost v obrambi, dinamičen napad. Je pa res, da imajo vsa igralna mesta odlično pokrita. Praktično vsi igralci nastopajo v ligi NBA in so preizkušeni košarkarji. Izkušenj s takšnih tekem imajo ogromno."

vilfan_ins_sps Peter Vilfan Šport "Špancev ne, bojim se sodnikov"

"Zelo se veselim tekme s Španijo, saj imam tam veliko prijateljev. A ko se bo enkrat srečanje začelo, na drugi strani ne bodo več prijatelji. Zavedamo se, kako težka tekma nas čaka in dobro smo pripravljeni nanjo. Favorit je po mojem Španija, saj ima zelo kakovostne igralce, a nobena ekipa ni nepremagljiva in mi bomo dali vse od sebe, da se uvrstimo v finale," je pred zgodovinskim obračunom dejal Luka Dončić.

Košarka Boljši od Dražena Šport S tem se je Dončić zapisal v zgodovino

Klemen Prepelič je nekaj besed namenil še vsem tistim, ki bodo stiskali pesti v dvorani ali pred TV ekrani. "Najprej zahvala za vse čestitke in dobre želje. Vemo, da bomo imeli bučno podporo, da v Sloveniji vlada košarkarska evforija, toda mi je ne čutimo in to, mislim, je dobro za nas. Obljubljamo, da bomo dali vse od sebe."

Komentarjev 1
  • vladek 10:27 14.september 2017.

    Mene ne bo,ker ne maram vsako minuto gledat iste reklame.Sramota.