Šport > Slovenija poka od ponosa
12894 ogledov

Španski selektor se je razgovoril o Slovencih

slovenija španija prva tekma Stožice Sergio Scariolo Nik Rovan
V uradnem hotelu evropskega prvenstva v Istanbulu sta pričakovanja pred polfinalno tekmo predstavila oba tabora. Medtem ko v slovenskem vlada umirjenost in prepričanje, da je treba iti tekmo po tekmo, je v španskem čutiti kar precej živčnosti.

Selektor furije Sergio Scariolo je španskim novinarjem pred polfinalnim obračunom s Slovenijo v superlativih govoril o Goranu Dragiću, Luki Dončiću in druščini.

Vsaka reprezentanca je sklicala svoje novinarje. Španskih ni bilo na slovenskem delu, Slovenci pa smo 'po ovinkih' prišli do avdio posnetka Scariole, ki je začel takole: "Gledal sem vse tekme na tem prvenstvu in Slovenija me je navdušila. Ne samo včeraj. Je v neverjetnem vzponu. Ni še izgubila tekme, čeprav je igrala proti velikim ekipam. Premagala je Grčijo, brutalno se je znesla nad Francijo ... Vedno se je znala prilagoditi tekmecu. Zmagala je tako tekme z nizkim rezultatom kot včerajšnjo z visokim. Je izjemno popolna ekipa, dobro vodena, vloge so odlično definirane. Čutiti je solidarnost v obrambi, ki jo ima zelo malo ekip. Slovenija ni samo Goran Dragić in Luka Dončić, še posebej me skrbita dva igralca - Anthony Randolph, ki ga vsi zelo dobro poznamo, in Klemen Prepelič, ki mu napovedujem zelo lepo prihodnost. To je tip igralca, ki jih trenerji obožujemo, pride s klopi in ima izjemen učinek od prodorov do metov z razdalje. Nepoznavalci košarke Sloveniji ne pripisujejo veliko možnosti, tisti, ki se spoznamo na košarko, pa vemo, kako nevarna je in kako lepo košarko igra."

Košarka Boljši od Dražena Šport S tem se je Dončić zapisal v zgodovino vilfan_ins_sps Peter Vilfan Šport "Špancev ne, bojim se sodnikov"

Nato je sledilo vprašanje, kako ustaviti Slovenijo. "Ne bo lahko. Čaka nas izjemno težko delo. Čeprav je dala Latviji 103 točke in pokazala izjemen napadalni potencial, se pri Sloveniji najbolj bojim njene igre v obrambi. Vsi naši igralci bodo morali igrati na vso moč. Vemo, da je Slovenija proti velikim ekipam znala omejiti najboljše igralce. Morali bomo biti zelo potrpežljivi in iskati svoje priložnosti. Če hočemo premagati Slovenijo, bomo morali odigrati perfektno tekmo," je dodal Scariolo in nekoliko skromno pripomnil: "Če dobimo eno od dveh tekem, ki nas še čakajo, bomo osvojili medaljo, po katero smo prišli v Turčijo."

Seveda se italijanski strokovnjak, ki je že vrsto let na klopi Španije, ni mogel izogniti vprašanju o Luki Dončiću. "Luka je fenomen. Kako igra pri komaj osemnajstih letih, je neverjetno. Gledam ga z odprtimi usti in si brišem solze," je dejal Scariolo.

In kaj ga najbolj skrbi? "Najbolj me skrbi naša obramba. Zaupam v organizacijo, koncentracijo, požrtvovalnost, ne vem pa, ali lahko naša obramba zaustavi vse raznolike napade Slovenije. Rabimo ogromno energije, potrpežljivosti, pozornosti. Treba bo igrati kot ekipa, posameznik ne more premagati Slovenije. Veseli me, da ima Marc Gasol za seboj odlično tekmo proti Nemčiji, vendar iz tekme v tekmo je bolj utrujen. Njegove naloge so tako zahtevne, da ne more igrati več kot 25 minut."

Anthony Randolph Kristaps Porzingis Slovenija Latvija EuroBasket 2017 Poraženci Šport Porzingis: Randolph je vso tekmo igral umazano

Slovenska pričakovanja so predstavili Vlatko Čančar, Edo Murić in pomočnik trenerja Jaka Lakovič. Mladi Primorec je povedal, da je bila noč po zmagi nad Latvijo pestra in dolga, da sta bila zmage še posebej vesela kapetan Goran Dragić in čudežni deček Luka Dončić ter pristavil: "Besede medalja praktično nismo omenili. Držimo se načela, da gremo tekmo po tekmo, ko bomo preskočili naslednjo oviro, pa se bomo verjetno pogovarjali o lesku."

Podobno razmišlja tudi Edo Murić. "Ko smo se zbudili, sem fantom rekel, sploh ne čutim nič posebnega. Kot da ne bi bili v polfinalu. Občutki so tudi pri njih isti. Zavedamo se, da nismo še nič naredili, da nas čakata še dve tekmi. Nobene evforije ni. Vsi komaj čakamo naslednjo tekmo."

Košarka Odzivi Šport Kokoškov: Medalje še nimamo

Jaka Lakovič je povedal: "V četrtfinalu smo premagali odlično ekipo. Vsi smo bili zelo veseli, a danes je že nov dan. Kot govorimo celotno prvenstvo, je naslednja tekma najbolj pomembna. Trenerji smo že osredotočeni na Španijo. Njena igra nam bolj ustreza kot latvijska oziroma Špancem ne ustreza naša igra, se pravi hitrost, agresivnost v obrambi, dinamičen napad. Je pa res, da imajo vsa igralna mesta odlično pokrita. Praktično vsi igralci nastopajo v ligi NBA in so preizkušeni košarkarji. Izkušenj s takšnih tekem imajo ogromno."

Luka Dončić Slovenija Latvija EuroBasket 2017 Risanke in trojke Šport "Mama, kar strah me je ..."

Kaj pa sodniki? "Z njimi se ne smemo ukvarjati. Gledati moramo le na našo igro, vzpostaviti naš ritem. Ne smemo dovoliti, da ga nam Španci vsilijo. Zlasti, ko sta oba Gasola na parketu, igrajo šahovsko igro. Veliko bomo morali razmišljati, zato ne bomo imeli časa se ukvarjati s sodniki," je zaključil Lakovič.

Komentarjev 1
  • s4turn 00:17 14.september 2017.

    Kot ena najbolj cenjenih, zaželenih in vojaško organiziranih zaveznic v svetu eDominations je Slovenija trenutno članica najmočnejšega zavezništva AEGIS, skupaj s Španijo, Gruzijo, Kitajsko, Bolgarijo, Romunijo, Portugalsko in ZDA. Kot ste tega vajeni tudi v resničnem življenju, imamo najbolj zapletene ...prikaži več odnose s sosednjo Hrvaško. Pridruži se nam! https://www.edominations.com/si/register/28606