Šport > Slovenija poka od ponosa
9025 ogledov

"Pomoč vlade? To bi bil večji čudež, kot da postanemo prvaki"

slovenija zbor 2010 ep litva matjaž smodiš Anže Petkovšek
"Led je prebit, medalja je tukaj. Očitno bomo še evropski prvaki," pred finalnim spektaklom na EuroBasketu 2017 pravi legenda.

Pred slovenskimi košarkarji je sklepno dejanje pravljice, ki so jo naši junaki spisali na letošnjem evropskem prvenstvu v Istanbulu.  Varovanci Igorja Kokoškova so nase opozorili z odličnimi predstavami v predtekmovalnem delu, v katerem so nanizali pet zmag in odčitali lekcijo veliki Franciji (95:78).  

Slovenija Španija košarka Eurobasket Hočemo zlato! Šport To bodo danes pred epsko bitko počeli Dragić in ekipa

V osmini finala so nadigrali Ukrajince (79:55), po tesni zmagi nad Latvijci (103:97) pa so odigrali bržkone najboljšo tekmo prvenstva in na parketu ponižali aktualne evopske prvake iz Španije (92:72). To je bila pika na i slovenski prevladi na EuroBasketu 2017, s katero so si pred finalnim obračunom s Srbijo zagotovili oznako favorita.

Goran Dragić Slovenija Španija EuroBasket 2017 polfinale Danes pade Srbija! Šport Goran Dragić spregovoril še zadnjič pred današnjo tekmo

"Mi smo v transu. Zapeljali smo v tunel in ne vidimo svetlobe na koncu. Igramo po instinktu. Se smejimo. Dajemo 'petke'. Skačemo v zrak, ko dosežemo koše. Mi smo vroča 'bejba' na plaži. Reprezentante je potegnilo to vzdušje, zato tudi drugi izgledajo fantastično. Gasol pet minut ne more doseči koša proti Dimcu. Kaj se dogaja? Zadenemo deset trojk ob polčasu. Petnajst ob koncu tekme. Prepelič izgleda kot najizkušenejši bek Evrolige. Idealno je vse, kar naredi. Vidmar izgleda vrhunsko. To je tunel. Trans, ki traja. In bo trajal to prvenstvo," je za Žurnal24 povedal nekdanji slovenski reprezentant Matjaž Smodiš in osvetlil nekaj najpomembnejših razlogov za odlične predstave slovenske reprezentance.

Goran Dragić Slovenija | Avtor: EPA EPA

"Razlogov je več. Vse stvari so se poklopile. Mozaik je idealno sestavljen. Od trenerjevega sistema, ki je pisan na kožo glavnemu zvezdniku, do tega, da je zvezdnik to očitno vzel več kot resno. Ekipa raste iz tekme v tekmo. Goran je že s tem, ko se je pojavil, poskrbel, da so tudi drugi boljši. Ko športnik pride do takšnega nivoja, govorimo predvsem o ekipnem športu, da postane učitelj na igrišču, so igralci do 30 odstotkov boljši. To je mojstrsko. Dragić je dosegel najvišji nivo svoje igre v tem trenutku. In verjetno tudi kariere. Luka Dončić prav tako paše v sistem, Anthony Randolph se je odlično ujel. Skratka, ni negativnega faktorja," je prepričan 37-letnik.

Luka Dončić Edo Murić Slovenija Španija EuroBasket 2017 polfinale | Avtor: epa epa
Smodiš se na vse glasnejše kritike, da na prvenstvu manjkajo številni zvezdniki reprezentančne košarke, požvižga. "Nekateri, ki malo manj razmišljajo, pravijo, da na evropskem prvenstvu manjka ogromno zvezdnikov in igralcev. Že res, ampak nas to sploh ne zanima. To so njihovi problemi, ne naši. Tudi pri nas manjka Zoran Dragić," je pojasnil in dodal: "To so stvari, ki se zgodijo enkrat. Ko postaneš del zgodbe, ki jo boš pomnil za vedno in jo bo verjetno skoraj nemogoče ponoviti. Ko se bo rodil naslednji Luka Dončić, nas že ne bo več. Takšen evropski in svetovni talent. Dončić bo bodoči superzvezdnik NBA. Samo vprašanje časa je, kdaj bo odšel v ZDA in dobil prvi prstan. Ne vidim ničesar, kar bi ga lahko ustavilo."

Nasprotnik razmišlja o Sloveniji

Smodiš poudarja, da je vloga favorita na naši strani in da je enkrat za spremembo Slovenija tista, ki nasprotnikom krati spanec in povzroča sive lase. "Lahko samo ploskamo. Led je prebit, medalja je tukaj. Očitno bomo še evropski prvaki. Zakaj pa ne? Tekma bo nervozna. Mi se zavedamo, kakšen je vložek. Prav tako se vsi zavedamo, da smo favoriti. Verjamem, da Srbi razmišljajo, kaj jih čaka. Kako bo igrati s to naoljeno mašino, ki se ne ustavi? Končno smo mi favoriti in se morajo drugi ukvarjati z nami. Mi smo strah in trepet," je dejal.

Kritičen do slovenske vlade

Dotaknil se je tudi pozivov Saše Dončića, ki je na slovensko vlado apeliral, naj ljudem omogoči ogled tekme v Istanbulu, slovenske delodajalce pa pozival, naj delavcem namenijo kakšen dan dopusta. "Če bi bila vlada sposobna česa takšnega, bi pokazala, da je človeška in da se v Sloveniji nekaj premika na bolje. Da bodo končno nekaj naredili za majhnega človeka. Da bo lepo živeti v Sloveniji, ne pa samo trpljenje in borba. V tej smeri s strani vlade ne vidim niti minimalnega premika. Lepo, da Saša kaj takšnega predlaga, ampak to bi bil večji čudež kot to, da postanemo evropski prvaki," je povedal Smodiš.

Smodiš Lipko Union Olimpija Krka liga Telemach finale | Avtor: Anže Petkovšek Matjaž Smodiš. Anže Petkovšek

Srečna 13

Za Slovenijo je to 13. nastop na evropskih prvenstvih; številka, ki Smodišu odgovarja. "13 je dobra številka. Jaz sem rojen 13. decembra, tako da je očitno srečna," je povedal in se za konec ozrl še v prihodnost. Tako Goran Dragić kot Gašper Vidmar se namreč po koncu prvenstva poslavljata od reprezentančnega dresa.

"Dragić in Vidmar sta prepričana, da je to to. Dopuščam možnost, da si ob uspehu premislita, vendar verjamem, da imata vsega dovolj. Ni lepše stvari, kot se posloviti na vrhuncu. Jaz ju popolnoma razumem in jima dajem prav. Nihče jima ne more ničesar očitati. Naj presodita sama. Dovolj sta pametna in zrela, mi pa ju moramo podpreti," meni nekdanji vrhunski košarkar.

Na vprašanje, ali si upa napovedati zmago Slovenije, pa je Smodiš odvrnil: "Seveda. Cilji morajo biti visoki oziroma nerealni. Tako so mene učili. Glavni cilj je, da postanemo prvaki. Tako moramo razmišljati. Ne vidim druge možnosti. Mislim, da smo favoriti."

Slovenija Španija EuroBasket 2017 polfinale | Avtor: epa epa

Komentarjev 3
  • wolf.ata 13:18 17.september 2017.

    naši letalski prevozniki nimajo dela,baje,ampak vlada bi lahko naredila ekskurzijo z letali v njeni režiji,veliko bi bilo ceneje za male ljudi in bi v Turčiji gledali naše ob podpori več tisoč navijačev,če bi bili hrčki na našem mestu,bi bilo 20-30 ...prikaži več tisoč hrčkov dol,ja,ja...................

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 12:23 17.september 2017.

    Cerar se bo peljkal na tekmo zato,da si ustvari samo promocijo! Njega ne briga kako živimo Slovenci saj mu je bolj pomembna polna blagajna!!

  • Avatar Leon
    Leon 12:03 17.september 2017.

    Vlada pomaga sebi ! Falcon bo popeljal posvečence na predstavo ,ki jo plačamo davkoplačevalci ! Ob tem ne pozabite ,da si bod tudi "omastili brke " na račun košarkarjev kot je rekel nekdo v dvorani !

Sorodne novice