Šport
20 ogledov

Federer in Murray potegnila kratko

roger federer EPA
V ponedeljek se v Melbournu začenja OP Avstralije, prvi grand slam sezone, kjer bodo z izjemo Rafaela Nadala zbrani vsi najboljši tenisači sveta. Ples kroglic je bil najbolj prizanesljiv do Novaka Đokovića, medtem ko si bosta v spodnji polovici žreba sive lase povzročala Roger Federer in Andy Murray.

Prvi lopar sveta Novak Đoković bo poskušal postati šele prvi igralec v odprti dobi (open era), ki bi mu uspelo trikrat zapored osvojiti OP Avstralije. Srb je v lanskem finalu po skoraj šesturnem maratonu premagal Rafaela Nadala, leto prej pa je bil boljši od Andyja Murraya, ki tudi letos velja za enega izmed najbolj resnih kandidatov za zmago.

Petindvajsetletni Đoković, zmagovalec petih turnirjev za grand slam, se bo v prvem kolu pomeril s Francozom Paulom-Henrijem Mathieujem, nato pa bi se moral brez pretiranih težav prebiti do četrtfinala, kjer se nam obeta obračun s petim nosilcem Čehom Tomašem Berdychom. Najverjetnejši polfinalni nasprotnik je četrti nosilec David Ferrer, ki po odsotnosti Rafaela Nadala počasi prevzema vlogo prve španske violine. Ferrer, ki sam rad pove, da je eden izmed najmanj nadarjenih igralcev v karavani, je proti Đokoviću izgubil že lani, in sicer v četrtfinalu.

''Realno gledano lahko OP Avstralije osvojijo trije igralci,'' je povedal nekdanji avstralski tenisač Pat Cash, ki je dvakrat v karieri zaigral v finalu uvodnega grand slama sezone. ''Rekel bi, da je Novak favorit, vendar je Murray prav tako v vrhunski formi,'' je dodal nekdanji zmagovalec Wimbledona.
Nekdanja številka ena in lastnik neskončne palete rekordov švicarski maestro Roger Federer v Melbournu napada že svoj 18. turnir za grand slam, a pred njim je vse prej kot lahka naloga. Štirikratnega zmagovalca OP Avstralije v prvem kolu čaka Francoz Benoit Paire, v drugem pa bi se lahko pomeril z nekdanjim tretjim igralcem sveta Rusom Nikolajem Davidenkom, ki je na turnirju v Dohi dokazal, da še vedno lahko preseneti najboljše igralce na svetu. Na poti do finala je namreč izločil prvega nosilca Davida Ferrerja. V tretjem kolu bi se lahko Federer srečal z vedno neugodnim Avstralcem Bernardom Tomicem, v osmini finala pa ga bo verjetno pričakal kanadski bombarder Milos Raonic. Za nameček bi lahko v četrtfinalu prekrižal loparje s Francozom Jo-Wilfriedom Tsongajem, na predzadnji stopnici pa še z Andyjem Murrayem.

Škot, ki je lani na US Opnu osvojil prvi grand slam v karieri, je dvakratni finalist turnirja v Melbournu in tudi letos sodi v najožji krog favoritov. Svojo kampanjo bo začel proti Nizozemcu Robinu Haaseju, potem pa se bo že oziral proti Argentincu Juanu Martinu Del Potru, s katerim se bosta verjetno pomerila v četrtfinalu. V primeru zmage nad Del Potrom se nam obeta zvezdniški polfinalni obračun z Murrayem in Federerjem v glavnih vlogah.

Trije slovenski mušketirji

Slovenci bomo imeli v Avstraliji v ognju kar tri železa, saj bodo na turnirju nastopili Aljaž Bedene, Grega Žemlja in Blaž Kavčič. Najmlajši član slovenske trojice Bedene se bo v prvem kolu spopadel z Nemcem Benjaminom Beckerjem.

Žemljo, ki je najvišje uvrščeni slovenec na lestvici ATP, najprej čaka 30. nosilec Španec Marcel Granollers. V primeru, da se Bedene in Žemlja prebijeta prek drugega kola, se nam obeta vseslovenski obračun v Melbournu. A glede na to, da bo Aljaža v drugem kolu verjetno pričakal Juan Martin Del Potro, so možnosti za kaj takega relativno majhne.

Blaž Kavčič je pristal v zadnji četrtini spodnje polovice žreba in se bo za preboj v drugo kolo pomeril z Brazilcem Thomazem Bellucijem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.