Šport
840 ogledov

Federer služi mastne denarce, a vsi niso zadovoljni

Epa
Odločitve Rogerja Federerja, ki je v nedeljo sklenil zelo uspešno turnejo po Južni Ameriki, v zadnjem času delijo teniško javnost.

Švicarski in nemški teniški igralec Roger Federer in Alexander Zverev sta v nedeljo na južnoameriških tleh odigrala še zadnji ekshibicijski dvoboj. V ekvadorski prestolnici Quito je pred 12.000 gledalci s 6:3 in 6:4 zmagal 38-letni Švicar.

V Argentini je zmagal Zverev, po Čilu in Mehiki, kjer si je njun dvoboj ogledalo kar 42.515 ljudi, kar je neuradni rekord, pa še tretjič Federer. Igralca bi se morala predstaviti še v Kolumbiji, a so oblasti zaradi protestov in policijske ure v državi dogodek odpovedale.

"Nisem si predstavljal, da so ljudje tukaj tako navdušeni nad tenisom," je po dvoboju na 2800 metrih nadmorske višine v Ekvadorju dejal tretji igralec sveta Federer. Igralca sta se sicer pred večernim dvobojem predstavila pred spomenikom "Mitad del Mundo" (sredina sveta), ki na severu Quita označuje prečkanje ekvatorja.

Roger Federer | Avtor: Profimedia Profimedia

Federer je pred začetkom turneje odpovedal udeležbo v prenovljenem Davisovem pokalu, prav tako pa se ne namerava udeležiti novonastalega turnirja ATP Cup, ki se bo predstavil v začeku prihodnjega leta. Turnirja finančno nista donosna, sta pa pomembna za promocijo tenisa. 

Marsikoga je pošteno zmotilo, da najuspešnejši tenisač vseh časov zavrača uradne turnirje, ker naj bi želel več časa preživeti z družino, istočasno pa se udeležuje ekshibicij v lastni režiji. Glavni razlog naj bi bil denar.

Dejstvo je, da se Federerjev čas počasi izteka. Med profesionalci so mu takorekoč šteti dnevi in vprašanje je, koliko časa bo še lahko igral na elitni ravni. Prihodnje leto bo dopolnil 39 let, šušlja pa se, da bi bila lahko prihajajoča olimpijska sezona njegova zadnja.

Teniških veteran, ki naj bi bil težak približno pol milijarde doalrjev, želi pred slovesom maksimizirati svoj zaslužek, žal pa so ekshibicije v odročnih delih sveta, kjer navijači nimajo prav dosti priložnosti, da bi si največje zvezdnike ogledali v živo, precej donosnejše kot nekateri ATP turnirji, kaj šele ekipna tekmovanja, kakršna sta Davisov pokal in ATP Cup.

Dva milijona za urico ali dve

Federer bi v manj kot tednu dni za pet odigranih ekshibicij moral zaslužiti neverjetnih deset milijonov dolarjev oziroma dva milijona dolarjev na dvoboj. Ker v Kolumbiji ni igral, se je verjetno moral zadovoljiti z "le" osmimi milijoni.

To pomeni, da je v samo petih dneh zaslužil skoraj toliko kot v celotni sezoni 2019 (8,7 milijona), v kateri je osvojil štiri turnirske lovorike v Dubaju (ATP 500), Miamiju (Masters), Halleju (ATP 500) in Baslu (ATP 500).

Federer naj bi dobršel del zaslužka na južnoameriški turneji namenil svoji dobrodelni organizaciji.

roger federer | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice