Šport
284 ogledov

Froome že zaostal za 37 sekund

Tom Dumoulin Epa
Nizozemec začel, kjer je lani končal.

Nizozemec Tom Dumoulin je zmagovalec uvodne etape kolesarske dirke po Italiji, ki se je danes začela v izraelskem Jeruzalemu. Kolesar ekipe Sunweb je dobil uvodno, 9,7 kilometra dolgo vožnjo na čas, tako da je takoj oblekel rožnato majico, ki jo je domov odnesel po koncu lanske dirke.

Dumoulin, tudi svetovni prvak v kronometru, ki na začetku letošnje sezone ni veliko tekmoval, je za dve sekundi ugnal Avstralca Rohana Dennisa, tretje mesto je zasedel Belgijec Victor Campenaerts, tudi njegov zaostanek je znašal dve sekundi.

"Videl sem, da se ljudje sprašujejo, kako sem pripravljen, saj me letos praktično niso videli. Sam sem vedel, da sem dobro pripravljen, a nisem bil prepričan, da kronometer lahko dobim. Zmaga je lepa, dosegel sem vse, kar sem si želel. Zadovoljen sem tudi, da so nekateri lovci na skupno zmago kar lepo zaostali. A to seveda ne pomeni prav ničesar. Kronometer mi je ustrezal, bil je zahteven, dirka pa se bo odločala drugje. Je pa vsekakor dobro za mojo glavo in če je ta prava, tudi noge bolje tečejo," je po zmagi dejal Nizozemec.

"Majico vodilnega je lepo imeti, a težko zadržati. Zato je ne načrtujemo braniti vsak dan. Dirka je namreč zelo dolga. Ni nujno, da bom majico odnesel v Italijo, saj so na voljo bonifikacijske sekunde, pravih sprinterjev pa tukaj ni," je še povedal Dumoulin.

Razgiban in tehnično dokaj zahteven kronometer na nekakovostnem asfaltu je postregel kar z nekaj razočaranji. Štirikratni svetovni prvak Nemec Tony Martin je bil šele deveti, razočaral pa je tudi favorit za končno zmago Christopher Froome, ki je z zaostankom 37 sekund zasedel 21. mesto. Štirikratni zmagovalec Toura je na ogrevanju padel, a razen odrgnin drugih poškodb ni utrpel.

Chris Froome Na Giru Šport Froome: Zaradi pozitivnega testa nisem izgubljal spanca

To ni bil edini padec na ogrevanju, Bahrain Merida je namreč pred začetkom ostala brez Konstantina Sivcova, zmagovalca letošnje dirke po Hrvaški, ki bi moral biti glavni pomočnik kapetana ekipe Domenica Pozzoviva v gorskih etapah.

Od treh Slovencev je bil najboljši Jan Polanc (UAE Emirates), zaostal je 56 sekund in zasedel 59. mesto, Matej Mohorič je bil 79. (+1:03), Domen Novak pa 170. (+1:54).

V Izraelu bosta naslednja dneva še dve etapi, preden bo dirka zašla na domače ceste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.