Šport
39 ogledov

Gajser: "Lahko bi bil prvak v MX2"

MX 85, Tim Gajser Žurnal24 main
Mladi slovenski motokrosist je nedavno končal zelo uspešno sezono v svetovnem prvenstvu. V razredu MX2 je bil na koncu peti, še posebej ob koncu sezone pa je nizal vrhunske uvrstitve in bil velikokrat na stopničkah

Tovarniška ekipa Honde je s Timom Gajserjem že podaljšala sodelovanje in bo delo nadaljeval vsaj še dve sezoni. Končno peto mesto le pet točk za četrtim Francozom Dylanom Ferrandisom je statistični izkupiček Gajserja v SP, a na posamičnih dirkah je bil že tik pod vrhom. Pravzaprav mu za krono manjka le še zmaga v skupnem seštevku obeh voženj, saj je bil na dirki skupno že drugi in tretji.

"Ta sezona je bila res najbolj uspešna po 2012, ko sem bil evropski mladinski prvak v razredu do 125 ccm. Na začetku je bilo nekaj težav, potem smo začeli zelo dobro delati. Ujeli smo se z ekipo, zdaj se res zelo dobro razumemo in smo kot eno. V drugi polovici sezone je bilo vse skupaj precej bolje, na zadnjih dirkah sem bil na vsaki med pet v skupnem seštevku," je sezono strnil Gajser.

Vsaj še dve leti v MX2

Na zadnjih dirkah v Braziliji in Mehiki je bil na dveh posamičnih vožnjah celo najhitrejši, tako da je konec sezone - zadnja preizkušnja, pokal narodov, ga sicer čaka ta konec tedna - prišel kar prehitro: "Seveda je sezona minila zelo hitro. Tekem je bilo veliko, ampak ko se zabavaš, uživaš, je veliko lažje. Minilo je en, dva, tri in je že tu pokal narodov."

Že sredi sezone je bila njegova prihodnost določena: tovarniška ekipa Honde je bila z mladim, tedaj še 17-letnim dirkačem, zelo zadovoljna. Japonci so z njim podpisali še dveletno pogodbo, tako da bo mladi slovenski mojster motorja, ki je avgusta postal polnoleten, vsaj še dve leti ostal v istem razredu.

S Hondo dolgoročno

"S Hondo sem podpisal še za dve leti, upam pa tudi, da bomo sodelovali še naprej. Ekipa mi je zelo všeč, dobro se razumemo. Za naslednje leto si želimo še izboljšati motor. Saj je že zdaj dober, odličen, a se da še izboljšati in preizkusil ga bom že na oktobrskem testiranju. Upam, da bom v naslednjem letu napadal prva tri mesta v skupnem seštevku," že razmišlja o prihodnosti Gajser, ki se veseli, da je že letos naredil velik korak naprej in da bo prihodnje leto takšen razvoj še nadaljeval.

"Konkurenca je močna"

Na posamičnih vožnjah je letos zbral kup uvrstitev med najboljše. Dvakrat je bil prvi, štirikrat drugi in petkrat tretji: "Bilo je veliko tekem, a če uživaš, hitro mine tudi 16 tekem v SP. Bili smo po vsem svetu, za prvo sezono je vrhunsko, če si med prvih pet v skupnem seštevku."

"Konkurenca je močna, kakšnih deset nas je zelo skupaj in imamo približno enako hitrost. Veliko je odvisno od starta, linije, od tega, kako ti ustreza proga ... tako je tudi v MXGP in tu se dela trdo, tekme so težke in naporne, a uživam v njih," pravi Gajser o močni konkurenci razreda MX2.

Še četrti letnik, pa med profesionalce

"Če bo vse po sreči, če ne bo poškodb, bi lahko osvojil naslov v MX2. To je izvedljivo in pripravljen sem trdo delati. Če bi mi to uspelo, bi bilo res super. Nato pa bi se rad preizkusil tudi v Ameriki na kakšnem superkrosu, to pa je povsem drug svet," je pogled v nekoliko oddaljenejšo prihodnost usmeril dijak četrtega letnika, ki pa mu med sezono za šolo že zmanjkuje časa: "Res je, ni veliko prostega časa. Skušam ga izkoristiti, da se učim in grem v šolo. Zdaj sem v četrtem letniku, naredim še to leto, potem pa grem profesionalno v motokros, samo treningi in dirke."

Šoli se bo lahko bolj posvetil po tem koncu tedna, ko bo s slovensko reprezentanco nastopil na pokalu narodov v Latviji, ki velja za prestižno preizkušnjo tega športa. A ne bo nastopil v svojem razredu MX2, ampak bo zajahal 450-kubični motor kategorije open. "Drugega voznika ni bilo. Če bi jaz vozil Mx2, bi težko našli drugega in to je bila najboljša rešitev. Ne bo pa nobenih težav, motor bo sicer nov, a na treningih doma vozim takšen motor, tako da sploh ne bo težav," pravi Gajser.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.