Šport
38 ogledov

Gajser SP končal na petem mestu

MX 85, Tim Gajser Žurnal24 main
Zadnja postaja svetovnega prvenstva v motokrosu je bila sinoči dirka v mehiškem Leonu. Prinesla je končno odločitev v razredu MX2, kjer je naslov prvaka pripadel Francozu Jordiju Tixierju, pa tudi nov uspeh Tima Gajserja, mladi Slovenec je bil na dirki drugi, skupno v sezoni pa peti.

Zadnji dejanji sezone, brazilsko dirko prejšnji teden v Goiasu in mehiško v Leonu, je Tim Gajser končal na skorajda enak način. V prvih vožnjah je bil nekoliko zadržan, v drugih pa je nato obakrat zmagal. V skupnem seštevku dirk mu je to v Braziliji prineslo tretje mesto, v Mehiki pa je bil še mesto višje.

Na zmagovalnih stopničkah je moral tako Gajser v Mehiki na višjo pustiti le Jordija Tixierja. Francoz je bil najhitrejši v prvi vožnji, ki jo je dobil pred rojakoma Romainom Febvrejem in Dylanom Ferrandisom, Gajser je bil peti, ter tretji v drugi vožnji za Gajserjem in Švicarjem Valentinom Guillodom. Skupno je bil tako Francoz najboljši. S 45 točkami pa je zbral ravno dovolj točk, da je na zadnji dirki zelo zadržanega Jeffreyja Herlingsa potisnil na drugo mesto v skupnem seštevku SP. Nizozemec je bil namreč v Mehiki le 14. in deseti, skupno 11., a je bilo 18 točk premalo, da bi ubranil prednost 25 točk po predzadnji dirki. Na koncu jih je imel Tixier 616, Herlings 612, kot tretji je sezono končal Tixierjev rojak Febvre (570).

Gajser je lahko zelo zadovoljen z razpletom sezone, saj je bil nenehno v vrhu in je nabiral odlične posamične uvrstitve, tudi zmage v posamičnih vožnjah, ter si priboril več stopničk. Gajser bo vsaj še dve leti ostal tudi tovarniški voznik Honde, saj so pri tej ekipi že sredi sezone podaljšali sodelovanje z obetavnim 17-letnim tekmovalcem. V končnem seštevku SP je Gajser peti, zbral je 528 točk, le pet točk ga je ločilo od četrtega Ferrandisa.

Gerčarju končno 29. mesto

Gajser je bil v Braziliji in Mehiki edini slovenski dirkač, saj se je drugi udeleženec dirk na najvišji ravni, Klemen Gerčar, ki nastopa v razredu MXGP, konec avgusta poškodoval na dirki za DP in ni odpotoval prek Atlantika.

V tem razredu je bil boj za naslov prvaka odločen že pred mehiško dirko, kajti Italijan Antonio Cairoli je imel neulovljiv naskok pred zasledovalci. V Leonu je prvo vožnjo dobil Nemec Maximilian Nagl pred Belgijcem Kevinom Strijbosom in Cairolijem, v drugi pa je bil najboljši Francoz Gautier Paulin pred Caiorlijem in Strijbosom.

Skupno na dirki je zmaga pripadla Paulinu, enako število točk je imel tudi drugouvrščeni Nagl, tretji pa je bil Cairoli. V končnem seštevku SP je tako Cairoli zbral 747 točk, drugi je Belgijec Jeremy Van Horebeek (628), tretji pa njegov rojak Strijbos (572). Gerčar je 29. s 37 točkami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.