Šport > Moto športi
13 ogledov

Gerčar športnik leta po izboru AMZS

Klemen Gerčar AMZS Šport
Motokrosist Klemen Gerčar je zelo uspešno sezono 2013, v kateri je postal svetovni prvak razreda MX3, kronal s številnimi priznanji. V četrtek je postal tudi športnik leta po izboru AMZS, dirkaško prihodnost pa načrtuje v še močnejših tekmovalnih kategorijah.

"To je najuspešnejša sezona moje kariere. Postal sem svetovni prvak v članski kategoriji in petič državni prvak, to pa so mejniki, ki sem si jih postavil kot majhen fant. Zdaj imam še dodatno motivacijo za novo sezono. Lani sem si zadal za cilj priti med pet, kar mi je uspelo, letos sem bil sedemkrat na stopničkah, osvojeni svetovni naslov pa je res pika na i," je pogled na sezono 2013 strnil Klemen Gerčar.

Gerčar stopnico višje

Slovenski tekmovalec se bo v zgodovino motošporta zapisal tudi kot zadnji prvak tega razreda, saj ga v novi sezoni v tej obliki ne bo več. Zamenjal ga bo nov razred v evropskem prvenstvu EX300, v katerem pa Gerčarja ne bo. Dvakratni slovenski motošportnik leta se namreč seli v kakovostnejši razred; ob podelitvi priznanj AMZS je bil o tem sicer še nekoliko skrivnosten, saj želi, da bi dogovor najprej potrdil s pogodbo, vseeno pa o prihodnosti že razmišlja v razredu MX1 oziroma, kot se bo elitno tekmovanje imenovalo v letu 2014, MXGP.

"Preskok iz razreda MX3 v MX1 oziroma v naslednji sezoni MXGP je precej velik. Finančno je treba številke pomnožiti s tri ali štiri pri minimalnih stroških, je pa tudi veliko izenačenih voznikov. Že v sezoni 2013 sem odpeljal tri tekme in dosegel 16. mesto v posamični vožnji, tako da je to že smernica za naslednjo sezono. Vsaj 15 voznikov je že slavilo na tekmi MX1, jaz pa bom novinec in si želim pridobiti čim več izkušenj," je o svoji dirkaški prihodnosti dejal Gerčar.

Tudi v sezoni 2014 načrtuje, da se bo udeležil vseh dirk tako za SP kot DP, ki ga ne bo zanemaril – navsezadnje je letos dobil kristalno čelado AMZS za pet naslovov državnega prvaka.

Motokros ima glavno vlogo

"Brez trdega dela ni uspeha. Moja sezona se je pravzaprav že začela 1. novembra s kondicijskimi pripravami, konec decembra grem na motor, januarja v toplejše kraje, kjer se lahko povsem posvetim treningom na motorju, februarja so prve predsezonske tekme, marca pa je že SP in se vse skupaj nadaljuje do konca oktobra," je prihajajočo sezono opisal Gerčar.

V njegovem življenju ima motokros glavno vlogo, vendar (še) ni popoln profesionalec. "Rad bi bil in stremim k temu. Trenutno si tega ne morem privoščiti, imam pa okrog sebe ekipo in ljudi, ki jim zaupam in lahko nanje prenesem del odgovornosti," je o tem dejal dirkač iz Lukovice.

S selitvijo v nov razred pa bo najverjetneje izgubil tudi domačo dirko. Preizkušnja v Orehovi vasi mu je v zadnjih dveh sezonah prinesla veliko veselja. "Škoda je, da se to prvenstvo ne nadaljuje in da vsaj za zdaj ni videti možnosti za MX1 in MX2 v Orehovi vasi. Dirkati pred domačimi navijači in na domačem terenu je nekaj neopisljivega. Jaz sem dodal še zmagi in to so občutki, ki jih nikoli ne bom pozabil, upam pa, da jih bom lahko še kdaj doživel."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.