Šport > Moto športi
23 ogledov

Naslov svetovnega prvaka mi bo odprl vrata

Klemen Gerčar R. Borak, Youthstream
Ko je Klemen Gerčar osvojil zgodovinski naslov svetovnega prvaka v kategoriji MX3, se je z laskavim naslovom predstavil domači publiki na četrti dirki državnega prvenstva, ki se je tokrat odvijala v Šentvidu pri Stični.

V kratkem pogovoru je zaupal nekaj podrobnosti minule sezone in načrte za prihodnost.

Kakšen je občutek po zgodovinskem uspehu?
Seveda je neverjeten, odličen, ko si poplačan za ves trud in se ti uresničijo sanje in tudi cilj, ki sem si ga zastavil.

Na zadnjih dveh dirkah je bilo zelo očitno, da ste imeli 'tarčo' na hrbtu in so vas hoteli nekateri tekmeci na vsak način izriniti iz igre za naslov prvaka. Kako ste se počutili?
Vedel sem, da bom moral paziti in vztrajati, morda kakšno vožnjo tudi zelo taktično odpeljati. Konkurenta, ki sta mi bila najbližje, sem ves čas nadziral, predvsem pa se v odločilnih trenutkih nisem predal. Z Martinom Michkom sva se zadnjo vožnjo borila kolo na kolo, se prehitevala, a na koncu sem bil močnejši jaz. Zelo lepo se je videlo tudi, kako močna je bila konkurenca, saj je bilo v igri za zmago na dirki vsaj pet tekmovalcev.

Klemen Gerčar | Avtor: R. Borak, Youthstream R. Borak, Youthstream


Kako naprej, kakšni so vaši načrti za sezono 2014?
Vsekakor si želim nadaljevati kariero v novoustanovljeni 'kraljevski' kategoriji MXGP, ki bo zamenjala MX1. Nekaj začetnih pogovorov z nekaterimi ekipami sem že imel, veliko pa bo odvisno tudi od srečanja z vodilnimi pri Hondi. V Angliji so pogovori s Hondo že stekli. Z naslovom prvaka, ki sem ga privozil za Hondo, bo menda lažje odpreti kakšna vrata in pripeljati sponzorja. Morda bo že kaj več znanega konec meseca po dirki za pokal narodov v motokrosu v Nemčiji. V prihodnji sezoni bom zelo zadovoljen s sedežem v kakovostni poltovarniški MXGP-ekipi. Prepričan sem, da se lahko redno uvrščam med prvih 15, občasno morda še višje, nato pa v sezoni 2015 napadem prvo deseterico! 

Letos ste veliko spremenili; imate trenerja, in kot vidimo, tudi fizioterapevta iz Italije?
Zagotovo je pomembno vlogo odigral moj trener Nenad Šipek, nedolgo nazaj zelo dober dirkač v kategoriji MX3. Njegove izkušnje in nasveti so mi zelo pomagali. Letos pa sem začel sodelovati tudi z Renatom iz Benetk, ki skrbi za moje telo. Je odličen fizioterapevt, redno preverja krvno sliko in pomaga, da je moje telo kljub napornemu tempu dirk v vrhunski formi. Analize so pokazale, da se mi med dirko srčni utrip giblje med 180 in 200 udarci na minuto, kar je za več kot 45 minut velik napor. Motokros je zelo garaški šport! Renato je sicer sodeloval z veliko svetovnimi prvaki, tudi Tonyjem Cairolijem, ki je trenutno nepremagljiv v MX1. 

Kdaj se začnejo priprave na sezono 2014?
V bistvu so se že začele, v resnici pravega počitka ne bo, prva naloga pa je pridobiti čim več sponzorjev in si zagotoviti sedež, prepričati dobro ekipo, da je moj talent tisto, kar potrebujejo za dober rezultat. Čez zimo pa nameravam dva meseca trenirati na Sardiniji, kjer imajo odlične možnosti za trening. Z dobrim delom bodo prišli tudi dobri rezultati!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.