Šport > Moto športi
26 ogledov

V Orehovi vasi več kot zgolj motokros

Motokros MX1 EPA
Konec tedna se bo v Orehovi vasi odvilo tradicionalno tekmovanje v motokrosu, tudi letos na najvišji ravni s preizkušnjama svetovnega prvenstva razreda MX3 in ženskega svetovnega prvenstva. Za prireditelje iz AMD Orehova vas bo ta konec tedna še posebej slovesen, saj praznujejo 50 let izvedbe dirk v motokrosu.

V soboto bodo na sporedu treningi in kvalifikacijske vožnje, v nedeljo pa po dve preizkušnji v razredu MX3 in v ženskem SP. V nedeljo bo ob 12. uri uradno odprtje, prva vožnja za ženske bo na sporedu ob 12.30, za moške pa ob 13.30. Ob 15.30 in 16.30 bosta še drugi vožnji, takoj po končani dirki pa bo podelitev priznanj najboljšim. Prireditelji upajo tudi na slovenski uspeh, Klemen Gerčar je v vrhu skupnega seštevka tega tekmovanja in ima na dirko lepe spomine, saj je lani zmagal. Najboljšega domačega tekmovalca pa sicer čaka še nagrada za memorial Franca Fingušta. V ženski konkurenci domačih tekmovalk ne bo na startu.

"Veseli nas, da ob takšnem prazniku lahko povabimo gledalce, da pridejo spodbujat domače junake, ki se bodo spopadli s svetovno elito. Posebne čestitke gredo tudi Klemnu Gerčarju, ki nam daje upanje, da bo po dirki zadonela prav naša himna. Kljub temu, da v današnjih časih izzivov ne primanjkuje, smo z ekipo, ki živi za motokros, odločeni, da bo to več kot samo dirka. Le enkrat obeležujemo 50 let motokrosa," je pred motokrosističnim koncem tedna pod Pohorjem dejal predsednik domačega društva Jožef Žunkovič.

Bogat spremljevalni program

Ob športnem programu pa bodo prireditelji ob jubileju pripravili še pester spremljevalni program. Silvin Vesenjak je svoje dolgoletno raziskovalno delo strnil v razstavo športno-umetniških fotografij in motociklov iz časov, ko so se dirke na Radizelu šele dobro začele. Znani slovenski vztrajnostni dirkač Miran Stanovnik pa je za razstavo posodil veteranski primerek slovenskega motocikla Tomos junior.

V Orehovi vasi pa se radi pohvalijo tudi z "zeleno noto". Na področju varstva okolja v motokrosu so bili med prvimi tudi na svetovni ravni, s projektom Motokros z občutkom za okolje pa skrbijo za to, da imajo tekmovalci in njihove ekipe vse razmere, da ne pride do onesnaževanja. Zaradi tega so pripravili posebne informativne zloženke z informacijami o ravnanju z odpadki in pravilnem čiščenju dirkalnih motociklov. Poleg tega bodo šli vsi motocikli tudi na test glasnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.