Šport
18 ogledov

Huje le v Amsterdamu, podobno v Madridu

Hazard Chelsea Maribor Liga prvakov Stamford Bridge EPA
Visok poraz Maribora proti Chelseaju (6:0) je drugi najvišji na evropskih tekmah štajerskega kluba. Z malce več sreče in spretnosti bi lahko vijoličasti iztržili tudi bolj ugoden rezultat.

Nogometaši Maribora so na Stamford Bridgu doživeli drugi najvišji evropski poraz v svoji zgodovini. Z višjo razliko so Štajerci izgubili leta 1997 na povratni tekmi prvega kroga Pokala UEFA, ko jih je Ajax deklasiral za osem golov na amsterdamski Areni (9:1), potem ko so vijoličasti na prvi tekmi v Ljudskem vrtu zabeležili remi (1:1).

Dvakrat so Mariborčani izgubili s petimi goli razlike. In sicer leta 1992 v prvem krogu Pokala pokalnih zmagovalcev v gosteh proti madridskemu Atléticu (6:1), ter leta 2007 v pokalu Intertoto v gosteh proti srbski ekipi Hajduk Kula (5:0). Mariborčani so trikrat klonili s štirimi zadetki razlike, zadnjič pred tremi leti v skupinskem delu Evropske lige na Portugalskem proti Bragi (5:1) ter dvakrat leta 1999 v skupinskem delu Lige prvakov proti Laziu (dvakrat 4:0). Rimljani so takrat Mariboru zadali tudi najvišji evropski poraz pod Kalvarijo.

Najlepši je spomin na Normo

Najvišjo zmago v evropskih pokalih so vijoličasti zabeležili leta 1994, ko so v Pokalu pokalnih zmagovalcev doma z dvomestno razliko premagali estonsko Normo iz Talina (10:0). Serijski slovenski prvaki so v Evropi v gosteh zmagali največ s tremi zadetki razlike in sicer v petih primerih: leta 1994 proti Normi v gosteh (1:4), leta 1998 so v kvalifikacijah za Ligo prvakov slavili v Litvi pri ekipi Kareda Šiauliai (0:3), leta 2007 pa so v pokalu Intertoto z enakim izidom (0:3) zmagali na gostovanjih pri andorskem moštvu Sant Julià, črnogorski Zeti in malteški Birkirkari.

V Londonu je Chelsea Mariboru zadal prvi letošnji poraz na deveti evropski tekmi. Štajerci so pred tem zabeležili tri zmage in pet remijev. V 2. predkolu Lige prvakov so remizirali v Mostarju pri Zrinjskem (0:0) in prvake BiH nato doma premagali (2:0). Telavivski Maccabi je v Ljudskem vrtu padel z minimalnim izidom (1:0), na povratni tekmi na Cipru so varovanci Anteja Šimundže izvlekli še en remi (2:2). Celtic v Mariboru ni bil poražen (1:1), zato pa je klonil v Glasgowu (0:1), skupinski del elitnega tekmovanja pa so vijoličasti začeli z dvema remijema proti Sportingu doma (1:1) in Schalkeju v gosteh (1:1).

Nesrečen splet okoliščin

Kljub očitni razliki v kvaliteti na torkovi tekmi na Stamford Bridgu se je težko znebiti vtisa, da bi jo Maribor lahko odnesel bolje kot s "teniških" 6:0. Chelsea je resda zapravil še nekaj zrelih priložnosti, toda zabil je praktično iz prve nevarnejše akcije, drugi gol pa je bil splet nesrečnih okoliščin. Žoga je po preigravanju Williana Aleša Mertlja nesporno zadela v roko, a je gorenjski vezist stal zelo blizu brazilskega kolega. Pri prvem in tretjem golu domačih sta bila strelca, Loïc Rémy in John Terry, na meji prepovedanega položaja, medtem ko so nizozemski sodniki ustavili igro, ko se je na drugi strani v podobni situaciji znašel Damjan Bohar, ki bi lahko sam prišel pred Petra Čecha sredi prvega polčasa. 

Hazard Chelsea Maribor Liga prvakov Stamford Bridge | Avtor: EPA EPA
Tudi avtogolu Mitje Vilerja bi se z malo sreče in spretnosti dalo izogniti, a takrat so bili gostje seveda že pod vtisom visokega zaostanka in konstantne pobude Londončanov. Nato se je zgodila še zgrešena enajstmetrovka Agima Ibraimija, sicer najboljšega posameznika v vrstah gostov, pa odigran prekršek Branislava Ivanovića za enajstmetrovko in posledičen peti gol domačih, v 90. minuti, ko je povsem popustila koncentracija, pa še pika na i, ko je visoko postavljeno obrambo Maribora kaznoval Willian z dolgo podajo in Eden Hazard s šestim zadetkom na tekmi. 

Mariborčani bi, kljub izraziti premoči Chelseaja, torej lahko iztržili tudi bolj dostojen poraz. V uteho pristašem vijoličastih je lahko dejstvo, da v torek niso doživeli najvišjega poraza večera, beloruski BATE je namreč proti ukrajinskemu Šahtarju doma klonil kar s sedmimi zadetki razlike (0:7), šest golov je prejel že v prvem polčasu, napadalec Luiz Adriano pa je dosegel kar pet zadetkov, s čimer je izenačil rekord Lea Messija. "Strelske vaje" je imel tudi Bayern in to kar na slovitem rimskem Olimpicu, kjer je AS Roma klonila za šest golov (1:7), pet jih je prejela v prvem delu.  

Komentarjev 2
  • mihatirs 08:51 23.oktober 2014.

    Debakel je mila beseda...šlo je za sramoto celotne države in ne samo NK MARIBORA...potrebno bi bilo javno opravičilo vsem slovencem, ki smo bili osramočeni zaradi tega!

  • markus 18:28 22.oktober 2014.

    Ne ščitite jih. Stopilo jim je v glavo. Tisti, ki podrobneje spremljajo našo nogometno sceno, to že vedo, drugi pa še bodo izvedeli. Ne bi rad bil v koži Zlatka Zahoviča, ker mu mariborski nogometaši kar kravžljajo živce. ...prikaži več Pa sinoči ni šlo za poraz, ampak debakel. Med porazom in debaklom je pa kar razlika.

Sorodne novice