Šport
12 ogledov

Pol ducata žog v mreži: Chelsea preprosto predober

Chelsea Maribor Liga prvakov Stamford Bridge
1/20
Reševalni pas/Twitter
Slovenski prvak Maribor je na Stamford Bridgu doživel visok poraz (6:0), domačini so dvoboj praktično odločili že v prvem delu, v katerem so zabili tri gole. Na drugi tekmi skupine je Schalke po zadetku v 93. minuti premagal Sporting (4:3).

Na Stamford Bridgu, ki sprejme 42.000 gledalcev in je bil tokrat razprodan, se je zbralo tudi okrog 1500 mariborskih navijačev. Rekordno gostovanje vijoličastih privržencev pa se je končalo z visokim porazom (6:0), čeprav so imeli nogometaši Maribora v določenih trenutkih tudi malce smole s sodniškimi odločitvami, ob tem pa je Agim Ibraimi v drugem delu zapravil tudi enajstmetrovko, ki jo je sicer priboril sam. Za domače, ki so ob šestih golih imeli še nekaj lepih priložnosti, je dva gola zabil Eden Hazard, ki je bil najbolj zaslužen tudi za nesrečen avtogol Mitje Vilerja za 4:0.

Angleži so ostali brez načetega brez udarnega napadalca Diega Coste, v postavi se nista znašla tudi poškodovana  André Schürrle in  Ramires. V golu domačih je začel Peter Čech, na levem boku Filipe Luís, v konici napada pa je Costo nadomestil Loïc Rémy. Vsa ostala mesta med enajsterico so bila razdeljena med pričakovane nogometaše, z izjemo centralnega branilca Kurta Zoume, ki je prvič dobil priložnost v Ligi prvakov - na klopi je ostal Gary Cahill.

Šimundža se je odločil za preverjeno postavitev 4-4-1-1 z Marcosom Tavaresom na "špici" in Agimom Ibraimijem tik za njim. V vezni vrsti je poleg osrednjih vezistov Aleša Mertlja in Željka Filipovića ter napadalno orientiranega Damjana Boharja mesto dobil bočni nogometaš Aleš Mejač, na klopi je ostal Dare Vršič.

Obetaven začetek Štajercev

Domačini so pred srečanjem močno zalivali igrišče, posledično je bila žoga zelo hitra. Mariborčani so dobro odprli tekmo, prvo obrambno linijo so postavili približno na polovici igrišča. S tribun sta se v začetnih minutah večkrat zaslišala znana navijaška vzklika: "Mi smo Maribor!" in "Maribor, šampion!", 1500 slovenskih navijačev je torej preglasilo 40.000 privržencev domače ekipe.

Do prve prložnosti so malce presenetljivo prišli gostje. Ibraimi je na levi strani lepo našel Vilerja, slednji je s predložkom našel Boharja, Prekmurec pa je bil malce prenizek in je z glavo slabše zadel žogo in meril čez gol. Mariborčani so še nekajkrat presekali igro Chelseaja na sredini, z razdalje je nenatančno poskusil Mertelj. Na drugi strani so domačini rahlo zapretili po predložku z leve, žogo je odbil Marko Šuler. V 10. minuti je iz težkega položaja sprožil Oscar in zgrešil gol Jasmina Handanovića.

Trije goli Chelseaja v 20 minutah

V 12. minuti je Willian podal do Rémyja, slednji pa je iz obrata sprožil preslabo za gostujočega vratarja. Bolj natančen je bil Francoz že v naslednji minuti, ko je na robu kazenskega prostora dobil žogo po napaki Maribora na sredini, krenil v svojo levo, obramba vijoličastih ni bila dobro postavljena in Rémy je imel dovolj časa, da je natančno nameril v desni spodnji kot Handanovićevega gola za 1:0. Domači napadalec si je ob strelu poškodoval prepono in je svoje mesto prepustil Didierju Drogbaju. Po zaostanku je hitro skušal odgovoriti Ibraimi, Čech je stežka odbil njegov neugoden poskus z razdalje.

Terry Šuler Chelsea Maribor Liga prvakov Stamford Bridge | Avtor: EPA EPA
Chelsea je v naslednjih minutah zagospodaril na zelenici in v 23. minuti so domači podvojili prednost. Na levi strani kazenskega prostora je preigraval Willian in ob podaji v roko zadel Mertlja, nizozemski sodnik Danny Makkelie pa je pokazal na belo točko, s katere je bil zanesljiv Drogba za 2:0. Dominacijo Angležev je z razdalje skušal prekiniti Ibraimi, njegov strel je bil lahek plen za Čecha. Na drugi strani je Šuler blokiral strel Cesca Fàbregasa, v 31. minuti pa je bilo že 3:0. Po kotu Maribora so domači krenili v protinapad, Mariborčani so bili prepočasni,  Fàbregas je z odlično podajo našel Johna Terryja v sredini, ki je po vtekanju na meji "ofsajda" iz bližine zabil v prazno mrežo.

Sledil je nov poskus Ibraimija z razdalje, Čech ponovno ni imel veliko dela. Blues so po tretjem golu malce umirili igro, čeprav so goste še vedno napadali že ob organizaciji napadov v zadnji vrsti. Mariborski kapetan Tavares je bil v prvem polčasu dobro pokrit in povsem neopazen. Angleži so do konca prvega dela še nekajkrat zapretili, Branislav Ivanović je lepo namestil udarec Hazardu, čigar strel je Handanović ubranil. V 44. minuti je štajersko obrambo na desni strani ponovno premešal Hazard, Handanović je njegov nizek predložek odbil, a točno na noge Ivanovića, ki pa ni reagiral dovolj hitro in je meril čez gol, tako da je bil izid ob polčasu 3:0.

Viler zabil v lastno mrežo, Ibraimi zgrešil 'penal'

Domači so tudi drugi polčas začeli agresivno. V 48. minuti je po kotu Fàbregasa najvišje skočil Zouma in meril točno v Handanovića. V 52. minuti smo videli prvi poskus Tavaresa, tudi tokrat je Čech žogo brez težav ulovil. Dve minuti kasneje je Chelsea povišal naskok. Luís je prebil desni bok gostov in podal pred gol, do žoge je prepozno za strel prišel Hazard, a je njegova podaja v sredino zadela Vilerja, ki je ob poskusu izbijanja zadel lastno mrežo za 4:0. Po tem zadetku je Šimundža prvič menjal, nesrečnega Vilerja je nadomestil Vršič, Mejač pa se je preselil v zadnjo vrsto. Pri domačih je Nathan Aké v 60. minuti zamenjal Fàbregasa.

Mariborčani, ki so v začetnih minutah nadaljevanja precej nenevarno poskusili prek Petra Stojanovića in Mejača, so bili še naprej v podrejenem položaju, zadetek Oscarja je s požrtvovalnim blokom preprečil Šuler. Za trud so bili gostje nagrajeni z enajstmetrovko v 64. minuti, ko je Nemanja Matić neprevidno podrl Ibraimija v kazenskem prostoru, a je makedonski reprezentant zapravil najstrožjo kazen, z nizkim strelom je zadel levo vratnico Čechovega gola. 

Hazard za petardo Londončanov

Sledila sta nevarna poskusa Hazarda in Oscarja, v 68. minuti pa je Šimundža opravil drugo menjavo, namesto Ibraimija je zaigral Luka Zahović. Oba trenerja sta hitro potegnila še zadnjo potezo: pri Mariboru je namesto Tavaresa vstopil Jean-Philippe Mendy, pri Chelseaju pa je komaj 17-letni Dominic Solanke zamenjal Oscarja. Ritem igre je za odtenek padel, zatišje pa je skoraj prekinil Willian v 75. minuti, ko je z bombo s 25 metrov stresel prečko. To je bila najava petega zadetka gostov: Ivanović je prodiral po desni, spotaknil ga je Filipović, a je Srb ostal  na nogah, nato pa teatralno padel ob rahlem dotiku Šulerja s hrbta in izsilil enajstmetrovko, ki jo je zanesljivo izvedel Hazard za 5:0.

Do konca sta obe ekipi predvsem čakali na zaključni žvižg, kljub temu pa so domači zadeli še enkrat. Willian je v 90. minuti s svoje polovice poslal izjemno dolgo podajo, sprejel jo je Hazard, zavrtel Mejača in premagal Handanovića za končnih 6:0.

"Bog je vedno na naši strani, a vsi vemo, da je bil Chelsea velik favorit. Prvi polčas smo odigrali slabo, v drugem smo se pobrali, imeli nekaj priložnosti in zapravili tudi enajstmetrovko. Chelsea je dobra ekipa, ima odlične branilce in seveda je proti takšnim igralcem težko. Na povratno tekmo v Ljudskem vrtu se moramo dobro pripraviti in biti boljši," je po tekmi za Planet TV povedal kapetan Maribora Tavares. 

Liga prvakov (skupina G), 3. kolo:

Chelsea : Maribor 6:0 (3:0)
Rémy 13., Drogba 23./11m, Terry 31., Viler 54./ag, Hazard 77./11m, 90.
Ibraimi (Maribor) je v 64. minuti zapravil enajstmetrovko.

Chelsea (4-2-3-1): Čech; Ivanović, Zouma, Terry, Filipe Luís; Matić, Fàbregas (od 60. Aké); Willian, Oscar (od 73. Solanke), Hazard; Rémy (od 15. Drogba).
Na klopi: Courtois; Azpilicueta, Cahill, Salah.

Maribor (4-4-1-1): Handanović; Viler (od 58. Vršič), Šuler, Rajčević, Stojanović; Filipović, Mertelj, Mejač, Bohar; Ibraimi (od 68. Zahović); Tavares (od 72. Mendy).
Na klopi: Cotman; Arghus, Ndiaye, Sallalich.

Schalke : Sporting 4:3 (1:1)
Obasi 34., Huntelaar 51., Höwedes 60., Choupo-Moting 93./11m; Nani 16., Silva 63./11m, 78.
RK: Maurício (Sporting) 33.

Komentarjev 1
  • mph 22:58 21.oktober 2014.

    Očitno tokrat ni bil Jezus od Tavaresa prisoten na igrišču. :-)