Šport
25 ogledov

IRA in Depeche Mode - dobrodošli na epski Celtic Park

Celtic Park Glasgow Celtic navijači EPA
Ljubitelji nogometa dobro poznajo vzdušje na stadionu Celtic Park. Delček tega, kar v Glasgowu čaka Mariborčane, si lahko ogledate na spodnjem posnetku.

Stadion Celtic Park je sedmi največji v Veliki Britaniji, sprejme 60.832. gledalcev. Čeprav je škotska Premier liga po kakovosti precej slabša od svoje angleške "sestre", pa nogometaše Celtica na domačih tekmah praviloma bodrijo polne tribune.

Neuradna navijaška klubska himna je bila dolgo pesem "You'll never walk alone", ki jo sicer prepevajo navijači Liverpoola, s katerimi so privrženci Celtica v dobrih odnosih. V zadnjih letih legendarni napev vse bolj nadomešča prirejena melodija skupine Depeche Mode - "I just can't get enough". Petje slednjega napeva na enem zadnjih prvenstvenih derbijev Celtica proti Glasgow Rangers vam ponujamo na zgornjem videu.

Klub irskih katolikov

Celtic v Glasgowu, in nasploh na Škotskem, velja pretežno za klub katolikov, medtem ko Rangers velja za klub protestantov. Zeleno-beli so tako posebej povezani z Irci in s Škoti irskega porekla, za modro-bele pa tradicionalno navijajo škotski protestanti in potomci ljudi iz grofije Ulster (Severna Irska), ki praviloma podpirajo britanski unionizem.

Na "Old Firm" derbiju je tako pogosto moč slišati pesmi, ki žalijo navijače nasprotnega kluba na verski in nacionalni osnovi, navijači Celtica pa znajo prepevati napeve tudi v podporo Irski republikanski Armadi (IRA). Na Irskem ima Celtic precej več navijačev kot katerikoli domači klub.

Celtic štirikrat "dražji"

Celtic Park Glasgow Celtic navijači | Avtor: EPA EPA
Odkar je bil Rangers pred dvema letoma zaradi finančnih težav delegiran v četrto ligo (sedaj je "prilezel" že nazaj do druge), Celtic dominira med škotsko elito. "Bhoys", ki so bili ustanovljeni leta 1887, niso nikoli igrali izven najvišjega ranga tekmovanja, pa pomanjkanje rivalstva vendarle plačujejo z vse manjšo konkurenčnostjo na evropskih zelenicah.

Kljub slabemu trenutku nasprotnika, ki je proti varšavski Legii dvakrat gladko izgubil in v primerjavi z lansko sezono izgubil napadalca GiorgiosaSamarosa in TonyjaWatta, pa nogometaše Maribora gotovo čaka težko delo. Tržna vrednost igralcev Celtica še vedno presega 50 milijonov evrov, medtem ko je mariborska ekipa vredna približno štirikrat manj.

"Pomagali" pri zlomu Rangersov

Na Celtic Parku je pred manj kot dvema letoma padla tudi Barcelona (2:1), vendar pa se Štajerci lahko oprejo na pozitivno izkušnjo izpred treh let, ko so v zadnjem predkolu Evropske lige izločili Rangers, potem ko so vzdržali njihov nalet na Ibrox Parku.

To je bila zadnja sezona slovitega kluba med elito in ker jim je preprečil igranje vsaj v skupinskem delu evropskega tekmovanja, je tako tudi slovenski prvak pripomogel k temu, da so Glasgow Rangers doživeli finančni zlom. Ljubitelji Celtica so mu za to najbrž še vedno hvaležni. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.