Šport
23 ogledov

Italija v polfinale po "penalih"

italija anglija diamanti
1/30
EPA
V zadnjem četrtfinalu Eura 2012 sta se pomerili reprezentanci Anglije in Italije. Šele po enajstmetrovkah so slavili 'azzuri', ki se bodo v polfinalu pomerili z Nemci. Anglija je tako na velikih tekmovanjih že sedmič izpadla po streljanju enajstmetrovk, zmagati so uspeli le enkrat.

Srečanje je bolje odprla Italija, saj je Daniele De Rossi že v tretji minuti, z razdalje okrog 25 metrov, z levico stresel prečko gola Joea Harta. Anglija je odgovorila že slabi dve minuti zatem, ko je po prodoru na desni strani srečno do žoge prišel Glen Johnson, a je Gianluigi Buffon njegov šibak strel z vsega šestih metrov brez težav obranil.

V 11. minuti je Wayne Ronney prebil desni bok Italije in v sredini našel klubskega soigralca Dannyja Welbecka, toda Italijani so njegov strel blokirali. Angleži so bili še naprej nevarnejši, le tri minute kasneje je do strela z glavo po podaji Johnsona prišel Rooney, a iz težkega položaja ni zadel okvira Buffonovih vrat.

Sledilo je nekaj minut zatišja, v 25. minuti pa se je pred Hartom sam znašel Mario Balotelli, a ga je še pravi čas ujel John Terry in odpravil nevarnost. V 32. minuti je bilo vroče pred obema goloma. Najprej je Andrea Pirlo sijajno podal v globino, toda Balotelli ni najbolje streljal z roba kazenskega prostora, nato pa je dobro dvojno podajo Rooneya in Welbecka slednji nadgradil s plasiranim strelom, a ni bil natančen.

Šest minut zatem je Antonio Cassano dobro ogrel dlani Harta s strelom od daleč, še boljše pa se je italijanski napadalec odrezal v 41. minuti, ko je enkratno našel Balotellija pred vrati, a je Mario iz neposredne bližine žogo poslal preko gola.

Prvi del se je tako končal brez zadetkov, a s predstavo 'azzurov' in Gordie Albiona smo lahko bili zadovoljni, saj se je veliko dogajalo pred obema vratarjema, tako Hart kot Buffon sta nekajkrat dobro posredovala in ohranila začetni izid.

Italija zagospodarila v drugem delu

Drugi polčas je Italija začela odločno, Ignacio Abate je dvakrat lepo prebil levi bok Angležev in poslal nevarna predložka pred vrata. A to ni bilo nič v primerjavi z dogodki v 52. minuti, ko je strel Pirla od daleč Hart najprej odbil, nato obranil poskus Balotellija, ki je pobral odbitek, zatem pa je do strela prišel še Montolivo, ki pa je sprožil preko vrat. 'Super Mario' je v 60. minuti poskusil tudi s škarjicami, toda bil je nenatančen.

Prvič so 'Trije levi' v drugem delu zapretili šele v 65. minuti, ko je do žoge malce srečno prišel Ashley Young, sprožil iz prve, a so branilci Italije njegov strel preusmerili v kot. Tudi v 77. minuti so bili Angleži nevarni, ko Rooney nekaj metrov od vrat ni dobro zadel žoge po podaji Gerrarda.

Alessandro Diamanti je svoj strel preizkusil že nekaj trenutkov po vstopu v igro, a je Joe Hart zanesljivo ulovil okroglo usnje. Italijani so tudi v končnici bili konkretnejši, v 88. minuti si je Antonio Nocerino dobro zaustavil žogo pred vrati Harta, streljal, a je še pravočasno z drsečim startom njegov poizkus blokiral Johnson.

V zadnji minuti sodnikovega podaljška je s škarjicami poizkušal tudi Rooney, toda žogo je poslal krepko prek vrat. Tako se je redni del srečanja končal brez zadetkov, sledili so podaljški.

Prvič podaljški

italija anglija rooney montolivo | Avtor: EPA EPA
Prvič na Euru 2012 smo spremljali podaljške. Obe ekipi sta začeli igrati bolj previdno, z več nogometaši za žogo, tako da so bile obetavne situacije pred obema goloma videne bolj poredko.

Balotelli je sicer v 100. minuti sprožil z okrog dvajsetih metrov, toda njegov strel je Hart brez težav ujel. Že v naslednji minuti se je še drugič na srečanju zatresel okvir angleških vrat, ko je predložek Diamantija iz desne strani preletel vse igralce in končal v daljši vratnici gola Treh levov. Tudi prvi del podaljška se je tako končal brez golov.

Tudi v drugem podaljšku je Italija gospodarila na sredini igrišča, Anglija pa se je organizirano branila. V 110. minuti je nevarno podajo pred gol poslal ideolog igre pri Italiji Andrea Pirlo, Terry pa je žogo dobro izbil. Tri minute kasneje Diamanti ni izkoristil lepe priložnosti, potem ko mu je po tleh dobro podal Barzaletti, udaril je čez gol. Obe reprezentanci sta do konca podaljška bolj pazili na to, da zadetka ne bi prejeli, kot pa pogledovali proti vratom nasprotnika. Posledično so o tem, kdo se bo uvrstil v polfinale, odločale enajstmetrovke.

Zgodovina se je ponovila

V loteriji so bili uspešnejši naši zahodni sosedje, ki so Angležem prizadejali še eno rano. Na velikih turnirjih je Gordie Albion namreč že sedmič odšel domov po enajstmetrovkah, zmagali pa so le enkrat.

Euro 2012, četrtfinale (Kijev):

Anglija : Italija 2:4 (0:0 ; 0:0)

Enajstmetrovke:
Italija: Balotelli, Montolivo mimo gola, Pirlo, Nocerino, Diamanti     
Anglija: Gerrard, Rooney, Young prečka, Cole - Buffon brani, / 

Postavi:

Anglija (4-4-2): Hart; Johnson, Terry, Lescott, Cole; Milner (od 60. Walcott), Parker (od 94. Henderson), Gerrard, Young; Rooney, Welbeck (od 60. Carroll)
Na klopi: Green, Butland, Kelly, Baines, Jones, Jagielka, Downing, Oxlade-Chamberlain, Defoe

Italija (4-3-1-2): Buffon; Abate (od 90. Maggio), Barzagli, Bonucci, Balzaretti; De Rossi (od 80. Nocerino), Pirlo, Marchisio; Montolivo; Cassano (od 78. Diamanti), Balotelli
Na klopi: Sirigu, De Sanctis, Ogbonna, Giaccherini, Giovinco, Borini, Di Natale, Motta

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.